Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Γιώργος Περδίκης

Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

 Αρχείο 2007

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.205, ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο μέσος όρος των ελέγχων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (άλκοτεστ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 16% στο σύνολο των εγγεγραμμένων οδηγών. Στην περίπτωση της Κύπρου με ένα σύνολο εγγεγραμμένων οδηγών 465 000 (μέχρι το 2005) θα έπρεπε να διενεργούνται περίπου 74 400 δοκιμές αναπνοής από τα συνεργεία της τροχαίας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον ακριβή αριθμό των δοκιμών αναπνοής (άλκοτεστ) που διενεργήθηκαν τα τελευταία έτη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.206, ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Αλιείας, το Τμήμα Πολεοδομίας και άλλα ενδεχομένως τμήματα σχεδιάζουν κάποιας μορφής έργα ανάπλασης του χώρου του λεγόμενου ποταμού Λιοπετρίου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια που υπάρχουν ή βρίσκονται υπό μελέτη, γιατί ήδη έχουν διατυπωθεί και δημόσια κάποιες αντιδράσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.207, ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τελικά ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων το ιταλικής προελεύσεως αυτόματο σύστημα το οποίο αγοράστηκε για την ανίχνευση πυρκαγιών στη χερσόνησο του Ακάμα, γι’ αυτό και το Τμήμα Δασών φρόντισε να ακυρώσει το συμβόλαιο που υπεγράφη και να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη των προσφορών εντός του 2007, ώστε να εξασφαλιστεί το καταλληλότερο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προέκυψε οποιαδήποτε οικονομική ζημιά για το δημόσιο από την πιο πάνω αγορά και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον της ευαίσθητης περιοχής του Ακάμα από την καθυστέρηση της εφαρμογής συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης των πυρκαγιών.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.214, ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τον περασμένο Οκτώβριο οι αρχές της Δημοκρατίας συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω βυτιοφόρα να μεταφέρουν παράνομα χρησιμοποιημένα μηχανέλαια από το λιμάνι της Λεμεσού προς εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, εξ όσων έχω πληροφορηθεί, διαχειρίζεται άνευ άδειας τα μηχανέλαια και τα διοχετεύει χωρίς έλεγχο σε διάφορους αποδέκτες (μεταξύ των οποίων και σε τσιμεντοποιεία). Μετά τις δικές μου έντονες παραστάσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του, διόρισε ποινικό ανακριτή, αλλά και ερευνώντα λειτουργό, για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του θέματος. Σωστά το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξετάσει τόσο τις ποινικές πτυχές της υπόθεσης όσο και τις καταγγελίες που αφορούσαν την ισότιμη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα διαχείρισης των χρησιμοποιημένων μηχανελαίων.

Έχουν περάσει ήδη περίπου τρεις μήνες, χωρίς να ολοκληρωθεί η εργασία της ποινικής έρευνας ή της έρευνας του ερευνώντος λειτουργού.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο σημείο βρίσκεται η ποινική έρευνα ή η παράλληλη έρευνα του ερευνώντος λειτουργού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.215, ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (αρ. φακ. 108/2004), το ελαιοτριβείο της εταιρείας “Σπύρος Μυριάνθους & Υιοί Λτδ” στο Γουδί της Πάφου έτυχε άδειας απόρριψης αποβλήτων, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2006.

Έχοντας υπόψη τα πολλά παράπονα που διατυπώνονται από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τις γύρω κοινότητες για οχληρία από τη διαχείριση των αποβλήτων του ελαιοτριβείου, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ανανεωθεί η άδεια απόρριψης αποβλήτων του εν λόγω ελαιοτριβείου και αν πράγματι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην εφαρμογή των όρων της σχετικής άδειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.216, ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η διεύθυνση αεροπορίας των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι απευθύνθηκε στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, επιθυμώντας να πληροφορηθεί αν είναι δυνατό το στρατιωτικό κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της βρετανικής βάσης να αναλάβει ρόλο στις διαδικασίες προσέγγισης επιβατηγών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Πάφου λόγω της παρατεταμένης βλάβης του παγκατευθυντικού ραδιοφάρου (VOR). Οι συνεννοήσεις φαίνεται να έγιναν μετά τα δημοσιεύματα και την αντίδραση της συντεχνίας των πιλότων και εξαιτίας της επίκλησης του προβλήματος των ραδιοβοηθημάτων και της ασφάλειας των πτήσεων. Η εμπλοκή των Βρετανών ζητήθηκε να γίνει έως ότου λειτουργήσει το VOR ή, αν όχι για όλη την περίοδο, σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, οπότε, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, το αεροδρόμιο Πάφου θα πρέπει να κλείνει.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι η εξέλιξη αυτών των επαφών και πότε θα είναι στη διάθεση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας το σημαντικό ραδιοβοήθημα στο Ακρωτήρι της Πάφου (VOR).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.217, ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι γνωστή ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει την επιδιόρθωση της αποβάθρας της λίμνης στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς. Η εργασία, από ό,τι φαίνεται, παρουσιάζεται ως προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία προγραμματίζει την κατασκευή και λειτουργία μεγάλου τουριστικού έργου, το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει και γήπεδο γκολφ. Μάλιστα, εξ όσων γνωρίζω, η εταιρεία ζήτησε κατά καιρούς το χώρο όπου βρίσκεται η αποβάθρα μαζί με την περιβαλλοντική παραλιακή λωρίδα, που εξ όσων πληροφορούμαι ανήκει στο Τμήμα Δασών, για ανταλλαγή, προκειμένου να αποκτήσει η εταιρεία πρόσβαση στη θάλασσα, όπου προφανώς ετοιμάζει και ναυτικό έργο (μαρίνα ή αλιευτικό καταφύγιο κ.ά.).

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε σχέση με τη μορφή των εργασιών που ανέλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία, τα ακόλουθα:

1. Είναι πράγματι δωρεάν;

2. Επιβλέπονται από αρμόδιο μηχανικό;

3. Προηγήθηκε πριν από την αναβάθμιση του έργου περιβαλλοντική μελέτη;

4. Ενημερώθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας γι’ αυτή την έκτακτη διευθέτηση;

5. Κινδυνεύει η λωρίδα γης που ανήκει στο δημόσιο;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.218, ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το περασμένο φθινόπωρο η περιοχή δυτικά της πόλης της Πάφου πλήγηκε από καταστροφικές πλημμύρες, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την πρόκληση μεγάλων υλικών καταστροφών. Από τότε έγιναν πολλές συζητήσεις, συνεδριάσεις, δηλώσεις και σχόλια. Κοινή συνισταμένη του διαλόγου που αναπτύχθηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες φαίνεται να είναι η διαπίστωση ότι ελλείπει ο συνολικός σχεδιασμός για τις ευρύτερες υδρολογικές λεκάνες και το υδρολογικό τοπίο της περιοχής.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η πολιτεία προτίθεται να προχωρήσει και πότε σε διενέργεια συνολικής και ολοκληρωμένης υδρολογικής μελέτης της ροής των ομβρίων υδάτων στην περιοχή της Πάφου, που αποτελεί προϋπόθεση για εκπόνηση ενός βιώσιμου σχεδιασμού και κατασκευή αντιπλημμυρικών και άλλων έργων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.221, ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση προβληματίζεται, ενόψει της εφαρμογής της πολιτικής για τα γήπεδα γκολφ να θέσει το θέμα της άρδευσης και ύδρευσης των τριών υφιστάμενων επιχειρήσεων των γηπέδων γκολφ στην Πάφο, οι οποίες χρησιμοποιούν νερό από γεωτρήσεις ή υδατικά φράγματα ή από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου. Λόγω των συνθηκών από τη φετινή ανομβρία είναι σκανδαλώδες στις επιχειρήσεις των γηπέδων γκολφ να επιτρέπονται παράνομες πράξεις (π.χ. αμμοληψία, κατασκευή χωρίς άδεια παραποτάμιας ιδιωτικής δεξαμενής κ.λπ.) και να παρέχονται χωρίς φειδώ εκατομμύρια τόνοι νερού.

Παρακαλείται επίσης να πληροφορήσει τη Βουλή για τα ακόλουθα:

1. Μήπως υπάρχει σκέψη αναθεώρησης της συμφωνίας με την εταιρεία “Lanitis Aphrodite Hills”, με βάση την οποία δικαιούται να ζητήσει μέχρι και 1,4 εκατομ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο;

2. Ποιες είναι οι ποσότητες νερού που έχουν διατεθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία από την αρχή της σύναψης της συμφωνίας;

                   3. Πόσο νερό υπολογίζεται ότι καταναλώνεται από τις τρεις επιχειρήσεις των γηπέδων γκολφ;»

Απάντηση

 


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.227, ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι μισό χρόνο μετά τη διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου η Μεσόγειος συνεχίζει να ξερνάει το μαύρο δηλητήριο, παρά τις συνεχείς εκστρατείες καθαρισμού. Από τις πρώτες ημέρες της οικολογικής καταστροφής η οργάνωση “Greenpeace” έκανε λόγο για “βραδυφλεγή βόμβα που περιμένει τις καταιγίδες του χειμώνα, για να εκραγεί και να ρυπάνει και πάλι τις ακτές”. Έκτοτε, μη κυβερνητικές οργανώσεις, λιβανέζικες και διεθνείς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Λιβάνου, δίνουν μάχη κατά της ρύπανσης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη βοήθεια που παρέχει η Κύπρος προς το Λίβανο για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.251, ημερομηνίας 8 Φεβρουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ενώ θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πλήρως η κοινοτική Οδηγία για τη διαχείριση αποβλήτων σκαφών, εντούτοις στη μαρίνα της Λάρνακας και στα αλιευτικά καταφύγια δεν έχει γίνει κανένα τέτοιο ουσιαστικό έργο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μας επιβληθούν τεράστια πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα δημιουργηθούν στη μαρίνα της Λάρνακας και σε μεγάλα τουλάχιστον αλιευτικά καταφύγια σταθμοί άντλησης αποβλήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.252, ημερομηνίας 8 Φεβρουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι από το 1994 έχουν εγκαταλείψει τη μαρίνα της Λάρνακας 100 περίπου ξένα σκάφη, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για την οικονομία της Λάρνακας (£600.000/έτος περίπου), και σε ετήσια βάση περίπου 17 θαλαμηγοί και πέραν των 65 σκαφών από το εξωτερικό λαμβάνουν αρνητική απάντηση σε αιτήσεις τους για ελλιμενισμό. Τα περισσότερα από αυτά τα σκάφη προτιμούν πλέον την Τουρκία ή άλλες γειτονικές χώρες. Επίσης ο ελλιμενισμός στη μαρίνα της Λάρνακας για περίπου 120 κυπριακά σκάφη απορρίπτεται κάθε χρόνο λόγω έλλειψης χώρου, έργων υποδομής και συνωστισμού πάντοτε με τη δικαιολογία της ανάθεσης των έργων αυτών σε στρατηγικό επενδυτή.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα εγκατάλειψης στη μαρίνα της Λάρνακας.

2. Αν υπάρχουν σχέδια για αναβάθμιση της μαρίνας της Λάρνακας πριν ή μέχρι την ανάληψη διαχείρισής της από επενδυτή και πότε αναμένεται να υλοποιηθούν.

                    3. Με ποια θαλάσσια έργα προγραμματίζουν -πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον- να ενθαρρύνουν τον Κύπριο πολίτη να ασχοληθεί με τη   ναυσιπλοΐα και τη θάλασσα γενικά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.262, ημερομηνίας 14 Φεβρουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εξέλιξη του θέματος της απομάκρυνσης από την οικιστική περιοχή Ιδαλίου του γνωστού τουβλοποιείου “Γίγας”, το οποίο προκαλεί οχληρία στις γειτονικές κατοικίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.263, ημερομηνίας 14 Φεβρουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το 2004 ελέγχθηκαν 57 είδη τροφίμων από το λιανικό εμπόριο και εντοπίστηκαν 12 θετικά δείγματα παρουσίας γενετικά τροποποιημένων ουσιών σε προϊόντα που δεν έφεραν τη σχετική ένδειξη. Το 2005 εξετάστηκαν 48 είδη και ανιχνεύθηκαν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί σε 4 διαφορετικά είδη τροφίμων. Το 2006 ο έλεγχος κάλυψε 106 είδη προϊόντων και εντοπίστηκαν 3 δείγματα του ίδιου είδους που περιείχαν γενετικά τροποποιημένη ουσία χωρίς σήμανση.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ονόματα ή τις εμπορικές ονομασίες των προϊόντων αυτών, αν κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά, ποιοι είναι οι χώροι που έχουν εντοπιστεί αυτά τα προϊόντα και ποιοι τα εμπορεύονται.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.267, ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χώρο του ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνα στο κέντρο της Λευκωσίας, εκεί που βρισκόταν το παλιό νεκροταφείο, υπάρχουν πολύ αξιόλογα γλυπτά. Τα ταφικά μνημεία αρχιεπισκόπων και σημαντικών οικογενειών είναι έργα σπουδαίων Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων και του Ανδρέα Θυμόπουλου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για προστασία των σημαντικών αυτών καλλιτεχνικών θησαυρών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.268, ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο ναυάγιο του “Ζηνοβία” υπάρχει μεγάλος αριθμός από βαρέλια τα οποία περιέχουν χημικά, ενδεχομένως επικίνδυνα, ή τοξικά.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει μελετηθεί το θέμα της παρουσίας τοξικών ή άλλων χημικών στο ναυάγιο του “Ζηνοβία” και αν υπάρχει κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.320, ημερομηνίας 27 Μαρτίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα εγκαινιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία το νέο Κέντρο Εναέριας Κυκλοφορίας. Εξ όσων γνωρίζω, το νέο κτίριο του Κέντρου Εναέριας Κυκλοφορίας είχε αρχικά προγραμματιστεί να λειτουργήσει στο Στρόβολο, αλλά, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής, έγιναν αργότερα σχέδια για μεταφορά του στην περιοχή Λατσιών. Λόγω νέων αντιδράσεων, τελικά λειτούργησε στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έγιναν μετρήσεις για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που πιθανόν να εκπέμπουν τα μηχανήματα που λειτουργούν εντός του κτιρίου του νέου Κέντρου Εναέριας Κυκλοφορίας και αν αυτή η ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δημόσια υγεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.336, ημερομηνίας 3 Απριλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι διάφορα είδη της κυπριακής χλωρίδας (π.χ. τουλίπες), παρά το γεγονός ότι τυγχάνουν νομοθετικής προστασίας, διατίθενται προς πώληση σε ανθοπωλεία ή λαϊκές αγορές.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να σταματήσει η παράνομη διάθεση στην αγορά ειδών της προστατευόμενης κυπριακής χλωρίδας.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.335, ημερομηνίας 3 Απριλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα “Turkish Daily News” άρθρο του καθηγητή Haluk Direskeneli σχετικά με την ιδέα για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Στο άρθρο, ανάμεσα σε άλλα, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ινδία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Κύπρο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στη γένεσή τους τα όποια σχέδια για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Κύπρο και πώς διαψεύδονται από την κυπριακή κυβέρνηση οι ισχυρισμοί του Τούρκου καθηγητή για σχέδια κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.337, ημερομηνίας 3 Απριλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Σεπτέμβριο του 2005 κατέρρευσε το κλιμακοστάσιο σε υπό ανέγερση πολυκατοικία στην Έγκωμη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο εργάτες. Στο κτίριο επρόκειτο να στεγαστεί το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Για το ατύχημα διορίστηκε διερευνητική επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε τη μελέτη του θέματος και υπέβαλε το πόρισμά της στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων. Από τότε το πόρισμα παραμένει εμπιστευτικό και τα ποινικά μέτρα κατά των υπευθύνων φαίνεται να καθυστερούν.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής και αν θα προχωρήσει η διαδικασία για απόδοση ποινικών ευθυνών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.345, ημερομηνίας 5 Απριλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι καταπονημένα και κατακουρασμένα φθάνουν τα ζώα από τη Ρουμανία και Βουλγαρία στην Κύπρο, χωρίς να εφαρμόζονται οι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μεγάλα ταξίδια. Σύμφωνα με καταγγελίες του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων Αχιλλέα Τριγγίδη, που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι έμποροι παραβαίνουν τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία και ευημερία κατά τη μεταφορά των ζώων.

Οι ποιμνιοτρόφοι υποστηρίζουν πως έφθασε πρόσφατα στο λιμάνι Λεμεσού πλοίο που εκφόρτωσε φορτηγά τα οποία μετέφεραν αρνιά, χωρίς να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας. Εκτός του ότι δεν πληρούνται οι όροι ταξιδιού, πλέον δεν εφαρμόζεται ούτε και η περίοδος ανάπαυσης μετά από ταξίδι σε οχήματα που φορτώνονται στα πλοία, χωρίς να εκφορτώνονται τα ζώα.

Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα πλοία μεταφοράς των ζώων θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και εξοπλισμένα κατάλληλα, ώστε να μεταφέρουν ζώα. Μάλιστα, υπάρχει υποχρέωση όπως τα πλοία μεταφέρουν επαρκή στρωμνή, καθώς και επαρκή τροφή και νερό, ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ημερήσιες απαιτήσεις τροφής και νερού που προβλέπονται κατά το ταξίδι.

Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι χώροι που μεταφέρουν τα ζώα. Ανάλογα με το βάρος και το μέγεθός τους πρέπει να υπάρχει και ο ανάλογος χώρος, ώστε να κινούνται τα ζώα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες και αν λαμβάνονται οποιαδήποτε μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.346, ημερομηνίας 5 Απριλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας για εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην κοινότητα Κόρνου, τελικά η εργασία αναλήφθηκε από άλλο φορέα αντί του υπουργείου, χωρίς να ενημερωθεί η κοινότητα και οι κάτοικοι.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το είδος της μελέτης, τα αποτελέσματά της και γιατί δεν έχει ενημερωθεί η κοινοτική αρχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.347, ημερομηνίας 11 Απριλίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε στην Κύπρο, με πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Ελληνίδα εμπειρογνώμονας σε θέματα παιδικής προστασίας, κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών κ. Ελένη Αγάθωνος-Γεωργοπούλου, η οποία ετοίμασε έκθεση αξιολόγησης των Ιδρυμάτων Παιδικής Προστασίας που λειτουργούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του κράτους.

Στην έκθεση καταγράφονται προβλήματα και ανάγκες όπως και εισηγήσεις για μέτρα προς επίτευξη του στόχου που έθεσε το υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό και τη σωστή λειτουργία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποιες από τις εισηγήσεις που περιέχονται στην έκθεση της εμπειρογνώμονος προγραμματίζει να υιοθετήσει;

                    2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κάθε μέτρου;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.366, ημερομηνίας 4 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις 22 Απριλίου οργανώθηκε στην Κύπρο ο αγώνας “Ράλι Τρόοδος 2007”, στον οποίο περιλαμβάνονταν και διαδρομές σε δασικούς δρόμους μέσω του δάσους Τροόδους. Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, απαγορεύτηκε η διοργάνωση αγώνων ράλι σε δασικές περιοχές κατά την περίοδο από 15 Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Ακόμη, έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Δασών εξέφρασε την ένστασή του για τη διοργάνωση του αγώνα “Ράλι Τρόοδος 2007” τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επιτράπηκε η διοργάνωση του αγώνα “Ράλι Τρόοδος 2007” στις 22 Απριλίου 2007 παρά την αντίθεση του Τμήματος Δασών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.367, ημερομηνίας 4 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η λειτουργία ιχθυοτροφείων ανοικτής θαλάσσης, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, επιφέρει εμφανείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό και το είδος των ιχθυοτροφείων που έχουν αδειοδοτηθεί και λειτουργούν στην Κύπρο και αν έχουν μελετηθεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.368, ημερομηνίας 4 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν προτάσεις για δημιουργία τεχνητών υφάλων στις κυπριακές θάλασσες, στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η θαλάσσια ιχθυοπανίδα με θετικά αποτελέσματα στην κυπριακή αλιεία.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια δημιουργίας τεχνητών υφάλων και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίησή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.369, ημερομηνίας 4 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Κύπρο επιτρέπεται η αλιεία με δίχτυα ανοίγματος μέχρι και δεκαέξι χιλιοστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλιεύονται ψάρια κάτω από το επιτρεπόμενο, σύμφωνα με Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέγεθος.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επιτρέπεται το ψάρεμα με τέτοιου είδους δίχτυα, τι συμβαίνει στις άλλες μεσογειακές χώρες και ποιες είναι οι επιπτώσεις στον αλιευτικό πλούτο της κυπριακής θάλασσας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.370, ημερομηνίας 4 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά εγκαταλελειμμένα παλιά και άχρηστα αυτοκίνητα. Είναι γνωστό ότι τα παλιά και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν εστίες μόλυνσης και πηγές ρύπανσης. Υπάρχουν ήδη πάρα πολλές διαμαρτυρίες από τους περιοίκους και από γειτονικές βιομηχανίες.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επιτρέπεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου και ποια είναι τα μέτρα που προγραμματίζονται, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.371, ημερομηνίας 4 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω δεχθεί καταγγελίες ότι το Τμήμα Αλιείας δεν ελέγχει επαρκώς τις πρόνοιες την νομοθεσίας που αφορά τον αριθμό εξόδων από το λιμάνι των επαγγελματιών ψαράδων. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν έγκυρα έγγραφα που να εκδίδονται από το Τμήμα Αλιείας για τα δελτία εξόδου. Η πιστοποίηση των εξόδων των ψαράδων γίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, με μη αξιόπιστες μεθόδους.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ακριβή διαδικασία πιστοποίησης του αριθμού εξόδων των ψαράδων και αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της διαδικασίας κατά τρόπο που να γίνει πιο αξιόπιστη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.372, ημερομηνίας 4 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου, δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες επανεκτιμήσεις των νέων αναπτύξεων της περιοχής, όπως ρητά προνοείται από τη νομοθεσία περί Αποχετευτικών Συστημάτων.

Στην περιοχή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου έχουν ανεγερθεί κατά τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες κατοικίες. Τόσο αυτές όσο και τα υπόλοιπα κτήματα που έχουν αξιοποιηθεί αυτή την περίοδο παραμένουν στο μητρώο του Kτηματολογίου, και κατ’ επέκταση στα βιβλία του συμβουλίου, ως χωράφια με μηδαμινή αξία και συνεπώς φορολογούνται ως τέτοια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων λιρών ετησίως ως εσόδων για το συμβούλιο, το οποίο οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση, ενώ από την άλλη δημιούργησε ήδη κοινωνικό πρόβλημα στην περιοχή, διότι το συμβούλιο υποχρεούται, με βάση και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της κυβέρνησης, να αυξάνει συνεχώς τις φορολογίες του προς τους υπόλοιπους δημότες, για να καλύπτει τις πιο πάνω απώλειες. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην είσπραξη των τελών, διότι πλέον οι δημότες έχουν γνώση και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν αυτοί τα τέλη που θα έπρεπε να πληρώνουν άλλοι.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η επανεκτίμηση της αξίας των ακινήτων στην περιοχή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου και τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.373, ημερομηνίας 4 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, παρά τη σχετική απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εφαρμογή της απόσυρσης των τρατών, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τέσσερις στην κυπριακή θάλασσα προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη θαλάσσια ιχθυοπανίδα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πρόγραμμα απόσυρσης των τρατών και πότε αναμένεται να σταματήσει εξ ολοκλήρου η αλιεία με τράτες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.384, ημερομηνίας 9 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες κατά των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σύμφωνα με τις οποίες δεν ασκείται επαρκής έλεγχος σε σφαγεία και κρεοπωλεία, με αποτέλεσμα το 60% της αγοράς να απορρίπτει τα ζωικά απόβλητα στους σκυβαλότοπους. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τα σκυβαλοφόρα των δήμων συνεχίζουν να συλλέγουν παράνομα τα ζωικά απόβλητα από τα κρεοπωλεία και να τα μεταφέρουν στους σκουπιδότοπους.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το βαθμό υλοποίησης των ευρωπαϊκών Οδηγιών σε σχέση με τη διαχείριση γενικά των ζωικών αποβλήτων και ιδιαίτερα από τα κρεοπωλεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.385, ημερομηνίας 9 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι από το 2003, σύμφωνα με ευρωπαϊκή Οδηγία, δεν επιτρέπεται να θάβονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) σκουπίδια, χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία (π.χ. διαχωρισμός, κομποστοποίηση, ανακύκλωση κ.ά.). Ωστόσο ο ΧΥΤΑ στην Πάφο δεν πληρεί αυτές τις προδιαγραφές.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο ο ΧΥΤΑ Πάφου να θεωρηθεί εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.386, ημερομηνίας 9 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Ο Υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να εκδώσει διάταγμα, κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 79/409 ΕΟΚ, με το οποίο επιτράπηκε για πρώτη φορά μετά από δεκατρία χρόνια η διεξαγωγή εαρινού κυνηγίου αποδημητικών πουλιών την Κυριακή 6 και την Τετάρτη 9 Μαΐου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Γιατί και πώς άλλαξαν τα δεδομένα των δεκατριών προηγούμενων χρόνων, ώστε να δικαιολογείται η έγκριση της κατά παρέκκλιση παροχής άδειας κυνηγίου;

2. Με ποιες διαδικασίες, που καθορίζονται από το νόμο, λήφθηκε υπόψη η γνώμη της επιστημονικής επιτροπής, πότε συνεδρίασε η επιστημονική επιτροπή και ποια ήταν η γνωμοδότησή της;

                    3. Πόσοι κυνηγοί και σε ποιες περιοχές αξιοποίησαν την παρέκκλιση;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.388, ημερομηνίας 10 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανά την Κύπρο η ανέγερση ή η λειτουργία πρατηρίων πετρελαιοειδών προκαλεί τις διαμαρτυρίες των περιοίκων. Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την οχληρία, το θόρυβο, τις οσμές, τον κίνδυνο ατυχημάτων κ.ο.κ.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν λαμβάνονται υπόψη οι διαμαρτυρίες των περιοίκων και αν “Οι περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Κανονισμοί” μπορούν να τύχουν τροποποίησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.389, ημερομηνίας 10 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο την αμόλυβδη βενζίνη. Συγκεκριμένα, έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων για το ότι δε γίνεται τακτικός έλεγχος στους καταλύτες, δεν αντικαθίστανται έγκαιρα, δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα συλλογής και διαχείρισης των άχρηστων καταλυτών και στοιχίζει ένα υπέρογκο ποσό η αντικατάστασή τους, γιατί φορολογούνται με υψηλό συντελεστή.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της φορολόγησης για τους καταλύτες, αν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης των άχρηστων καταλυτών και αν γίνεται τακτικά και αποτελεσματικά ο έλεγχος της λειτουργίας του καταλύτη σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη.»

Απάντηση

 


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.406, ημερομηνίας 14 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού μελετά εισήγηση της διεύθυνσης του οργανισμού για δημιουργία γεωπάρκου στην περιοχή Τροόδους και ένταξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο γεωπάρκων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του προγράμματος που θα αναδείξει και θα προστατεύσει το φυσικό πλούτο του νησιού και παράλληλα θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.425, ημερομηνίας 22 Μαΐου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι γνωστό ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Μονής είναι πεπαλαιωμένος και παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα. Ο σταθμός λειτουργεί αντιοικονομικά και αντιπεριβαλλοντικά. Έχω πληροφορηθεί ότι τα σχέδια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για το σταθμό αυτό είναι ο σταθμός να παραμείνει και να συνεχίσει να λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια της ΑΗΚ σχετικά με το μέλλον του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Μονής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.447, ημερομηνίας 4 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι παρακάτω αναφερόμενες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό κήπων μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Οι ουσίες αυτές είναι: Glyphosate IPA, Daconil, Chlorothalonil, Diazinon, Procydone, Triflumizole, Carbendazi, Adransidadika.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αυτές οι ουσίες είναι επιτρεπόμενες και αν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος από τη χρήση τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.448, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης υπάρχουν φιγούρες (ανήκουν στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών) λαϊκής τέχνης και παράδοσης ύψιστης αξίας, φτιαγμένες με έντεχνο και επιδέξιο τρόπο από ευτελή υλικά, που τους προσδίδουν μεγάλο κάλλος και ομορφιά. Πρέπει επιτέλους να ανοίξει το γρηγορότερο δυνατό η πτέρυγα αυτή, η οποία ανακαινίστηκε και διαρρυθμίστηκε με σκοπό να ανοίξει για το κοινό, ώστε να μάθει ο κόσμος για τον Καραγκιόζη, αυτό το αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν ανοίγει για το κοινό η πιο πάνω πτέρυγα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στη Λευκωσία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.449, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με το πρόσφατο τοπικό σχέδιο έχει καθοριστεί στα κοινοτικά όρια Γερίου βιοτεχνική ζώνη. Σύμφωνα όμως με το κοινοτικό συμβούλιο, η περιοχή είναι πολύ μικρή για να καλύψει τις ανάγκες των βιοτεχνιών της περιοχής. Επίσης, δεν υπάρχουν δρόμοι και άλλη υποδομή.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προβλέπεται η επέκταση της βιοτεχνικής ζώνης, καθώς και η κατασκευή της ανάλογης υποδομής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.450, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η εξαιρετικής ποιότητας παράσταση του έργου “Του έρωτα και του μύθου”, που στηρίζεται πάνω σε κείμενα του καταξιωμένου Κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, έτυχε πολύ περιορισμένης χορηγίας από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Η παράσταση του έργου συνοδεύτηκε από πολύ ευμενή σχόλια και έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί οι χορηγίες προς τα θέατρα, εκτός του κρατικού θεάτρου, είναι τόσο περιορισμένες, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιοσημείωτη από άποψη ποιότητας και ποσότητας αύξηση της θεατρικής παραγωγής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.451, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερούν οι διαδικασίες για το διαχωρισμό οικοπέδων για φτωχές οικογένειες στο χωριό Γέρι.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί σημειώνεται αυτή η καθυστέρηση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.452, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες μελέτες (περιβαλλοντική, γεωλογική και τεχνοοικονομική) και έχουν ανακοινωθεί οι όροι του διαγωνισμού, για να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη προσφορών για την επιλογή προσφοροδότη που θα αναλάβει την αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου σκυβαλότοπου στην Αγία Μαρινούδα Πάφου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος αποκατάστασης του περιβάλλοντος στο σκυβαλότοπο Αγίας Μαρινούδας Πάφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.453, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι οι γραμμές οριζόντιας σήμανσης στους κυπριακούς δρόμους φθείρονται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις οι αλλεπάλληλες στρώσεις βαφής δημιουργούν εξογκώματα στην άσφαλτο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους μοτοσικλετιστές.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που αφορούν είτε τη φθαρμένη βαφή της οριζόντιας σήμανσης είτε τις πολλές στρώσεις βαφής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.454, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το νομοθετικό πλαίσιο που προνοεί για την ασφάλεια των παιδιών και άλλων χρηστών σε χώρους όπως είναι οι παιχνιδότοποι, τα λούνα παρκ, τα τσίρκα, τα υδροπάρκα κ.ο.κ. Σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχουν νομικές ευθύνες; Υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τα πιθανά θύματα; Γίνονται και πόσοι έλεγχοι της ασφάλειας της λειτουργίας τέτοιων χώρων;»

Απάντηση


ρώτηση με αρ. 23.06.009.01.455, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω επισκεφθεί πρόσφατα το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα και έχω διαπιστώσει ότι στο περιτοίχισμα από τσιμεντομπλόκ που περιβάλλει το σχολείο υπάρχουν ανοίγματα προς δημόσια οδό τα οποία στερούνται κιγκλιδώματος. Στη μία μάλιστα των περιπτώσεων δεν υπάρχει ούτε επί του πεζοδρομίου προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ακριβώς πίσω από αυτό το άνοιγμα βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου του σχολείου. Κατ’ ακρίβειαν, στο σημείο εκείνο βρίσκεται το ένα από τα “τέρματα”, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανή και συχνή την έξοδο παιδιών προς το πεζοδρόμιο για αναζήτηση της μπάλας. Είναι ευτύχημα που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θρηνήσει θύματα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην αυλή του σχολείου λειτουργεί ο μοναδικός, κατά τις πληροφορίες μου, πιστοποιημένος παιχνιδότοπος σε δημοτικό σχολείο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε προβλέπεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ασφάλειας στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.456, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η πιο εύκολη και σύντομη πρόσβαση των γονέων, για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο Λύκειο Λατσιών είναι η οδός Ακροπόλεως η οποία είναι χωματόδρομος. Το κοινοτικό συμβούλιο Γερίου και ο σύνδεσμος γονέων ζητούν να γίνει διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου, για να διευκολυνθούν οι γονείς και οι μαθητές που προέρχονται από το Γέρι, καθώς και ποδηλατόδρομος, για να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τη μετάβασή τους στο σχολείο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να διαπλατυνθεί και ασφαλτοστρωθεί η οδός Ακροπόλεως και αν μπορεί να κατασκευαστεί ταυτόχρονα και ο αναγκαίος ποδηλατόδρομος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.457, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρησή μου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού εγκαταλείπει τη διαχείριση του κατασκηνωτικού χώρου στην Πόλη Χρυσοχούς. Το μέλλον του σημαντικού αυτού τουριστικού έργου υποδομής για την περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς είναι αμφίβολο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στερείται οράματος για τον κατασκηνωτικό τουρισμό. Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν χιλιάδες κατασκηνωτικοί χώροι και κάθε χρόνο ανοίγουν καινούριοι, εδώ στην Κύπρο υποβαθμίζεται συνεχώς η υποδομή και ο κατασκηνωτικός τουρισμός οδηγείται σε μαρασμό και καταστροφή.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί εγκαταλείπεται η διαχείριση του κατασκηνωτικού χώρου στην Πόλη Χρυσοχούς από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ποιο είναι το μέλλον του κατασκηνωτικού χώρου και ποια είναι η ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του κατασκηνωτικού τουρισμού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.480, ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σύμφωνα με τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο, απαγορεύεται η εξαγωγή αρχαιοτήτων χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση από επιτροπή που απαρτίζεται από το διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τον Έφορο Αρχαιολογικών Μουσείων και Επισκοπήσεων και τον Έφορο Μνημείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπίας της Ιεράς Συνόδου στο Βατικανό μεταφέρθηκε εικόνα του 17ου αιώνα και δόθηκε ως δώρο στον Πάπα Βενέδικτο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν για τη συγκεκριμένη εικόνα ακολουθήθηκε η νενομισμένη διαδικασία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.481, ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην κοινότητα Φτερικουδιού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αποχέτευση των οικιακών λυμάτων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή κεντρικού αποχετευτικού στην κοινότητα Φτερικουδιού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.482, ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Λαμβάνω πάρα πολλά παράπονα από ξένους περιηγητές σχετικά με την κατάσταση καθαριότητας στην περιοχή του φράγματος Άχνας. Φαίνεται ότι στην περιοχή εντοπίζονται πολλά σκουπίδια, τα οποία προκαλούν αλγεινή εντύπωση στους ευαίσθητους περιβαλλοντικά επισκέπτες του φράγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φράγμα Άχνας θεωρείται σημαντικός υγροβιότοπος με αξιοσημείωτη πτηνοπανίδα, γεγονός που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων πτηνοπαρατηρητών. Η ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία αυτών των ανθρώπων επαναστατεί στη θέα τόσων πολλών σκουπιδιών. Διερωτώμαι σε ποιον ανήκει η ευθύνη για την καθαριότητα της περιοχής.

Οι ξένοι περιηγητές διαμαρτύρονται και για το ψάρεμα στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Άχνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, υποτίθεται ότι τα ψάρια δεν πρέπει να μετακινούνται από τη λίμνη.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο φράγμα Άχνας. Απαγορεύεται το ψάρεμα ή υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί ψαρέματος; Υπάρχει συμμόρφωση προς τους κανονισμούς;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.488, ημερομηνίας 21ης Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το πόσιμο νερό του χωριού Ποταμίτισσα αντιμετωπίζει πρόβλημα μόλυνσης, αφού σε επανειλημμένες μετρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκταση του προβλήματος και τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπισή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.532, ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί η προώθηση του αιτήματος της κοινότητας Σιας για κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου, ούτως ώστε να απαμβλυνθεί το πρόβλημα της διέλευσης βαρέων και στρατιωτικών οχημάτων από το κέντρο της κοινότητας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προωθηθεί προς έγκριση και υλοποίηση το αίτημα για κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου στην κοινότητα Σιας.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.533, ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι εκκρεμεί μελέτη για διορθωτικά/κατασκευαστικά έργα για επιδιόρθωση της επικίνδυνης στροφής στον κύριο δρόμο που οδηγεί στην κοινότητα Σιας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προωθηθεί προς έγκριση και υλοποίηση το αίτημα για διορθωτικά/κατασκευαστικά έργα στον πιο πάνω δρόμο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.534, ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί η προώθηση του αιτήματος της κοινότητας Σιας για κατασκευή πεζοδρομίων στον κύριο δρόμο που διασχίζει την κοινότητα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προωθηθεί προς έγκριση και υλοποίηση το αίτημα για κατασκευή πεζοδρομίων στον κύριο δρόμο που διασχίζει την κοινότητα Σιας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.535, ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί η προώθηση του αιτήματος της κοινότητας Σιας για κατασκευή εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού προς την κοινότητα και εισόδου στον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση τη Λεμεσό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προωθηθεί προς έγκριση και υλοποίηση το πιο πάνω αίτημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.536, ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί η προώθηση του αιτήματος της κοινότητας Σιας για αύξηση του κυβερνητικού ποσού για ανέγερση κοινοτικού κτιρίου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προωθηθεί προς έγκριση και υλοποίηση το πιο πάνω αίτημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.537, ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί η προώθηση του αιτήματος της κοινότητας Σιας για αλλαγή κεντρικού αγωγού υδατοπρομήθειας που κατευθύνεται προς την κεντρική υδατοδεξαμενή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προωθηθεί προς έγκριση και υλοποίηση το πιο πάνω αίτημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.557, ημερομηνίας 2 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί η προώθηση του αιτήματος της κοινότητας Σιας για στέγαση μέρους του ποταμού πλησίον του αμφιθεάτρου της κοινότητας, νοουμένου ότι θα ληφθεί υπόψη η βλάστηση της περιοχής.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προωθηθεί προς έγκριση και υλοποίηση το αίτημα για στέγαση μέρους του ποταμού πλησίον του αμφιθεάτρου της κοινότητας Σιας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.558, ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Πέγεια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης. Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη οικιστική ανάπτυξη με μεγάλους αριθμούς νέων αιτήσεων για περισσότερες ακόμα οικοδομές. Οι περισσότερες από αυτές τις οικοδομές προορίζονται για πώληση σε αλλοδαπούς, γεγονός που οδηγεί σε δραματική αύξηση των εποχικών αναγκών σε νερό.

Μεγάλα έργα υποδομής απαιτείται να γίνουν, ενώ οι γηγενείς κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι η δυνατότητα παροχής νερού από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για την υδατοπρομήθεια της Πέγειας και, αν δεν υπάρχουν απεριόριστα περιθώρια, γιατί συνεχίζεται η αδειοδότηση των αυξημένων αιτήσεων για οικιστική ανάπτυξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.559, ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι ηλεκτροκίνητες μοτοσικλέτες και τα ποδήλατα δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε χορηγίας στο σχέδιο χορηγιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μάλιστα, η πρόνοια που αφορά την έκπτωση στο τέλος εγγραφής για μηχανοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρισμό φαίνεται ότι δεν ευνοεί τις ηλεκτρικές μοτοσικλέτες, γιατί μάλλον, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, γι’ αυτές καταβάλλεται μεγαλύτερο τέλος από ό,τι για τις συνήθεις μοτοσικλέτες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις πρόνοιες που αφορούν τα προγράμματα χορηγιών για τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και τις μοτοσικλέτες και, εάν δεν υπάρχουν, να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και πότε πρόκειται να προωθήσει τη θέσπιση τέτοιων χορηγιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.560, ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση του Τμήματος Αλιείας σε ερώτησή μου για το επίπεδο των ελέγχων στα φράγματα, σε σχέση με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, ο αρμόδιος λειτουργός του τμήματος παραδέχεται ότι “δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να εκτελούνται περιπολίες ολόκληρο το εικοσιτετράωρο λόγω περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των απαραίτητων πιστώσεων”.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ύψος των απαιτούμενων πιστώσεων, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης και ασφαλής επιτήρηση των υδατοφρακτών, για το τι συμβαίνει σήμερα και αν υπάρχει προγραμματισμός για αύξηση των πιστώσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.561, ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Οι Επαρχιακές Επιτροπές Δικαιωμάτων των Ασθενών έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν από το Φεβρουάριο του 2007. Στην προσπάθειά μου να επικοινωνήσω μαζί τους βρήκα δυσκολία, γιατί τα τηλέφωνά τους δεν είναι καταχωρισμένα στις υπηρεσίες πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου, ενώ οι απαντήσεις που έλαβα από το αρμόδιο υπουργείο δείχνουν ότι οι λειτουργοί του κατέχονται από άγνοια σε σχέση με την ύπαρξη των επιτροπών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Σε τι ενέργειες έχει προβεί για ενημέρωση του κοινού, των ιατρών, των ασθενών και των υπαλλήλων του αρμόδιου υπουργείου σχετικά με την ύπαρξη των Επαρχιακών Επιτροπών Δικαιωμάτων των Ασθενών;

2. Σε τι ενέργειες έχει προβεί, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας και κατάθεσης παραπόνων τηλεφωνικά, με τηλεομοιότυπο, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με το κανονικό ταχυδρομείο ή και απευθείας στα γραφεία των επιτροπών;

                   3. Έχουν γίνει παρεμβάσεις από το αρμόδιο υπουργείο μετά τη λήψη παραπόνων από ασθενείς;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.566, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση του Τμήματος Αλιείας σε επιστολή μου προς το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με το επίπεδο των ελέγχων στα φράγματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, ο αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος παραδέχεται ότι “δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να εκτελούνται περιπολίες ολόκληρο το εικοσιτετράωρο λόγω περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των απαραίτητων πιστώσεων”.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ύψος των απαιτούμενων πιστώσεων, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης και ασφαλής επιτήρηση των υδατοφρακτών, τη σημερινή κατάσταση και αν υπάρχει προγραμματισμός για αύξηση των πιστώσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.567, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι εταιρείες που έχουν αγοράσει υβριδικά αυτοκίνητα το 2006 δεν έχουν τύχει της επιδότησης των £700, που προβλέπεται για τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πράγματι και γιατί δεν έχει επιχορηγηθεί η αγορά από νομικά πρόσωπα υβριδικών αυτοκινήτων, αν ισχύει ακόμα αυτή η ανισότητα και αν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της χορηγίας για τα υβριδικά αυτοκίνητα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.574, ημερομηνίας 10 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στο Τρόοδος τέθηκε το ζήτημα της υπογείωσης των καλωδίων υψηλής τάσης 132 KV του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές των κρατικών δασών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ακριβές μήκος των γραμμών υψηλής τάσης που διασχίζουν τα κρατικά δάση και γιατί δεν προχωρεί η υλοποίηση της πρότασης αυτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.574, ημερομηνίας 10 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στο Τρόοδος τέθηκε το ζήτημα της υπογείωσης των καλωδίων υψηλής τάσης 132 KV του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές των κρατικών δασών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ακριβές μήκος των γραμμών υψηλής τάσης που διασχίζουν τα κρατικά δάση και γιατί δεν προχωρεί η υλοποίηση της πρότασης αυτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.575, ημερομηνίας 10 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι πολύ σοβαρό στη χώρα μας. Συχνά οι αρμόδιες υπηρεσίες διακηρύττουν την ανάγκη για εξοικονόμηση νερού και λελογισμένη χρήση του στα νοικοκυριά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποσοστό της οικιακής κατανάλωσης νερού επί των συνολικών ποσοτήτων νερού που καταναλώνεται ετησίως στο νησί μας τα τελευταία δέκα χρόνια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.582, ημερομηνίας 11 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η περίοδος εφαρμογής του Νόμου αρ. 229(Ι) του 2004, που προνοεί την έκδοση ειδικού πιστοποιητικού έγκρισης σε περιπτώσεις που αγοραστές κατοικιών αδυνατούν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης λόγω άρνησης ή αμέλειας του πωλητή ή κατασκευαστή, εκπνέει στις 30 Ιουλίου 2007.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσες αιτήσεις για ειδικό πιστοποιητικό έγκρισης έχουν υποβληθεί κατά επαρχία, πόσες από αυτές έχουν εγκριθεί, πόσες απορρίφθηκαν και για πόσες εκκρεμεί η διαδικασία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.583, ημερομηνίας 11 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Υδάτων προωθεί τη χρησιμοποίηση των ημιακάθαρτων νερών για οικιακή χρήση. Γνωρίζω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του, ημερομηνίας 17 Φεβρουαρίου 2002, ενέκρινε την αύξηση της επιχορήγησης για εγκατάσταση συστημάτων ανακύκλωσης ημιακάθαρτων νερών από £600 σε £1.000. Πρόσφατα, πληροφορήθηκα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έχουν τοποθετηθεί συστήματα ανακύκλωσης ημιακάθαρτων νερών σε πολλά σχολεία και στρατόπεδα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των σπιτιών ή άλλων υποστατικών στα οποία έχουν εγκατασταθεί συστήματα ανακύκλωσης ημιακάθαρτων νερών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.594, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα λύματα της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Αγρού διοχετεύονται μέσω ενός μικρού ποταμού στον υδατοφράκτη Κάτω Μύλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει τρομερή δυσοσμία και οι κάτοικοι Κάτω Μύλου να ανησυχούν για την υγεία τους. Επίσης, τα επεξεργασμένα λύματα του βιολογικού σταθμού της κοινότητας Αγρού διοχετεύονται σε μικρό ποταμό. Τελικός αποδέκτης και στις δύο περιπτώσεις είναι ο υδατοφράκτης του ποταμού Κούρρη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπάρχει διοχέτευση λυμάτων στο μικρό ποταμό της περιοχής, ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και αν υπάρχει κίνδυνος από τη χρησιμοποίηση του νερού του υδατοφράκτη Κάτω Μύλου για άρδευση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.008, ημερομηνίας 18 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι διατυπώνονται συχνά πολλά παράπονα από οργανωμένα σύνολα και πολίτες για την οχληρία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλεί η διήθηση της λυματολάσπης, της λάσπης δηλαδή των σταθμών επεξεργασίας των λυμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποια κατάσταση επικρατεί γενικά στον τομέα αυτό στην Κύπρο και ειδικά στους μεγάλους σταθμούς βιολογικής επεξεργασίας των αστικών λυμάτων;

2. Έχει εξασφαλιστεί άδεια απόρριψης λυμάτων από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και με ποιους όρους;

                    3. Γιατί δε χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία της αποϋγροποίησης και κομποστοποίησης, αντί της υπαίθριας αποξήρανσης;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.009, ημερομηνίας 18 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του δήμου Ιδαλίου διαμαρτύρονται για οχληρία από τη δυσοσμία που εκπέμπει γειτονικό εργοστάσιο παραγωγής μπίρας. Επίσης, διαμαρτύρονται για την έντονη δυσοσμία από το βιολογικό σταθμό του εργοστασίου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν ελεγχθεί οι καταγγελίες των κατοίκων και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να περιοριστεί η οχληρία, που ενδεχομένως προκαλεί το εργοστάσιο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.010, ημερομηνίας 18 Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι προγραμματίζεται η ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου στο χώρο της Αρχιγραμματείας. Το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει μεγάλη αίθουσα πολλαπλής χρήσης, χωρητικότητας 1 400 θέσεων, κατάλληλη για συναυλίες συμφωνικής μουσικής και παραστάσεις όπερας, μπαλλέτου και άλλα, μια μικρότερη, χωρητικότητας 500 θέσεων, για μουσική δωματίου, χώρο διεθνούς μουσικής και υπαίθριο χώρο για μεγαλύτερες συναυλίες και παραστάσεις και ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει διεξαχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφορικά με την επικείμενη ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής και τις πιθανές επιπτώσεις στις συγκοινωνιακές συνθήκες της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.028, ημερομηνίας 31ης Ιουλίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι πρόσφατα έχει αυξηθεί ο αριθμός των τετράτροχων μοτοσικλετών που κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους. Έχω μάλιστα σημειώσει ότι αρκετές από αυτές δε φέρουν αριθμό κυκλοφορίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι οδηγοί τέτοιων μοτοσικλετών δεν τηρούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας. Έχω υπόψη μου ότι έχουν συμβεί και τροχαία δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν τέτοιου είδους μοτοσικλέτες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των τετράτροχων μοτοσικλετών που κυκλοφορούν νόμιμα στους κυπριακούς δρόμους και για το σχετικό πλαίσιο που διέπει την εισαγωγή, πώληση και κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, καθώς και τους νενομισμένους κανόνες ασφάλειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.031, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πάγιο αίτημα της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου είναι η εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης για τα κρούσματα καρκίνου που παρατηρούνται σε ιδιαίτερη συχνότητα στην κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι τα συχνά κρούσματα καρκίνου προέρχονται από τη λειτουργία του πεδίου βολής Ξυντούς.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και πότε θα προχωρήσει η εκπόνηση της επιδημιολογικής μελέτης για τον καρκίνο στην κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.032, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα εγκαταλελειμμένα λατομεία της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ), που βρίσκονται στην τοποθεσία “Μεμή” των κοινοτήτων Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και Βυζακιάς, έχουν μετατραπεί σε εστίες ρύπανσης του περιβάλλοντος. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις δεν έχουν προχωρήσει τα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε προβλέπεται να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην εν λόγω περιοχή.»

Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.033, ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα αποχέτευσης των λυμάτων των οικιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η κοινότητα έχει ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο για κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων σε αριθμό κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου κατασκευής κεντρικού αποχετευτικού συστήματος για την κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.034, ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας γης για οικοδομικούς σκοπούς, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια. Το αίτημα της κοινότητας είναι η επέκταση της οικιστικής ζώνης και η παραχώρηση χαλίτικης γης για στέγαση των νέων ζευγαριών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.035, ημερομηνίας 17 Αυγούστου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι η διασταύρωση της πολυσύχναστης λεωφόρου Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο εγκυμονεί καθημερινά κινδύνους για τους μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πάφου. Οι υποσχέσεις των αρμοδίων που δόθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων δεν έχουν εκπληρωθεί. Οι γονείς των μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πάφου επανειλημμένα έχουν προβεί σε εκδηλώσεις και άλλα διαβήματα διαμαρτυρίας. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υπαρκτός, ιδιαίτερα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εξέλιξη της υλοποίησης των σχεδιασμών για κατασκευή υπέργειας διάβασης, που θα προσφέρει στους μαθητές και γονείς του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πάφου ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.036, ημερομηνίας 17 Αυγούστου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι μελετάται η επαναλειτουργία του λατομείου στο Φιλάνι (περιοχή Πολιτικού), το οποίο βρίσκεται σε δασωμένη πευκόφυτη περιοχή, περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια επαναλειτουργίας του λατομείου στο Φιλάνι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.037, ημερομηνίας 17 Αυγούστου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Κάτω Πύργου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα αποχέτευσης των λυμάτων των οικιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η κοινότητα έχει ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο για κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων σε αριθμό κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας. Όμως η κοινότητα Κάτω Πύργου δέχεται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μεγάλο αριθμό επισκεπτών και το πρόβλημα του αποχετευτικού επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου κατασκευής κεντρικού αποχετευτικού συστήματος για την κοινότητα Κάτω Πύργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.079, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα κτίρια στα οποία στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας είχαν ανεγερθεί επί αποικιοκρατίας και λειτουργούσαν ως αστυνομική σχολή. Μέχρι και σήμερα οι αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, καθώς οι σκεπές των κτιρίων είναι από πλάκες αμιάντου και τα γραφεία είναι στην κυριολεξία παραπήγματα τα οποία κάθε άλλο παρά λειτουργικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα μεταστεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας σε νέα κτίρια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.080, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι εργάτες του ιχθυοτροφείου Λιοπετρίου έριξαν στην ανοικτή θάλασσα μεγάλο αριθμό ψόφιων ψαριών, με αποτέλεσμα αυτά να παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα προς τις ακτές και να δημιουργηθεί μεγάλη ρύπανση και δυσωδία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης από τα ψόφια ψάρια των ιχθυοτροφείων, πώς αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο περιστατικό και αν υπήρξε τιμωρία των ρυπαινόντων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.081, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι ελληνικές εφημερίδες/περιοδικά έχουν αδικαιολόγητα υψηλότερες τιμές (σχεδόν διπλάσιες) από όσο πωλούνται στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα μετά την εισαγωγή του μέτρου της διπλής αναγραφής της τιμής σε ευρώ αυτό έχει γίνει εμφανέστατο (υπάρχουν δύο τιμές σε ευρώ και μία σε λίρες!!). Σημειώνεται ότι τα έξοδα αποστολής και διανομής στην Κύπρο είναι τα ίδια ή/και λιγότερα σε σχέση με άλλα σημεία της Ελλάδας (π.χ. Ρόδος, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα κ.λπ.).

Η κυκλοφορία των ελληνικών εφημερίδων στην Κύπρο έχει πολιτική σημασία και δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των οποιωνδήποτε μεσαζόντων οι οποίοι κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το θέμα της κερδοσκοπίας κατά των καταναλωτών σε σχέση με τις υπερβολικές χρεώσεις των ελληνικών εφημερίδων/περιοδικών έχει απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση της κατάστασης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.220, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καταρτίστηκε πρόγραμμα αποξήλωσης των στεγών αμιάντου από τα δημόσια εκπαιδευτήρια. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, έχω πληροφορηθεί ότι σε πολλά κτίρια δημοτικών σχολείων έχουν γίνει ήδη εργασίες απομάκρυνσης των στεγών από αμίαντο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες μας, υπάρχουν ακόμα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όπου υπάρχουν στέγες αμιάντου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το βαθμό υλοποίησης του σχεδίου αποξήλωσης των στεγών αμιάντου από τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.221, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στην τελευταία τροποποίηση του περί Πολεοδομίας Νόμου συμπεριλήφθηκε στη διαδικασία της τροποποίησης των τοπικών σχεδίων η δημόσια ακρόαση. Πληροφορούμαι ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία της τροποποίησης των ζωνών ανάπτυξης στις κοινότητες της υπαίθρου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν θα περιλαμβάνεται η διαδικασία της δημόσιας ακρόασης κατά την αναθεώρηση των ζωνών ανάπτυξης στις κοινότητες της υπαίθρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.222, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Θελέτρα υπάρχουν σχέδια για κοπή δέντρων σε ένα μικρό δάσος, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τη δημιουργία νέων οικοπέδων. Το χωριό βρίσκεται σήμερα σε περιοχή που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κατολίσθησης, όπως η προηγούμενη τοποθεσία του χωριού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, υπάρχει χώρος για δημιουργία οικοπέδων και δε χρειάζεται να κοπούν τα δέντρα από το μικρό δάσος.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να επιτρέψει την καταστροφή του μικρού δάσους στη Θελέτρα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.223, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τελικά το Ε΄ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς κρίθηκε για οικονομικοτεχνικούς λόγους ότι δεν πρέπει να τύχει αντισεισμικής αναβάθμισης. Ο λόγος είναι ότι το κόστος της συνολικής αναβάθμισης φαίνεται να υπερβαίνει το καθορισμένο ποσοστό σε σχέση με την εργασία κατεδάφισης και ανακατασκευής. Όμως, παρά τη διαπίστωση αυτή, δε φαίνεται να έχει παρθεί απόφαση για κατεδάφιση και επανακατασκευή του κτιρίου. Το ίδιο, πληροφορούμαι, έχει συμβεί και σε άλλα σχολεία (π.χ. στο Δημοτικό Σχολείο Κάθικα).

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχολεία τα οποία έχει κριθεί ότι από οικονομικοτεχνική άποψη καλύτερα είναι να κατεδαφιστούν, παρά να αναβαθμιστούν αντισεισμικά, πότε αναμένεται να προχωρήσουν οι εργασίες ανακατασκευής και αν προκύπτουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών και του εκπαιδευτικού προσωπικού από τη χρήση αυτών των σχολείων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.224, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Κύπρο τα παιδιά μεταφέρουν από και προς το σχολείο πολλή γραφική ύλη και βιβλία μέσα στις σχολικές τσάντες, με αποτέλεσμα αυτές να είναι υπέρβαρες.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει έρευνες και αν υπάρχουν στοιχεία για το θέμα της υπέρβαρης σχολικής τσάντας, για τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προς αντιμετώπιση του προβλήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.225, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2007, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι ανατολικές παραλίες της Πάφου είναι σε ορισμένες περιπτώσεις γεμάτες από σκουπίδια, τα οποία εμφανώς προέρχονται από διερχόμενα πλοία. Πολλές υποψίες βαραίνουν τα κρουαζιερόπλοια που συχνά διέρχονται ανοιχτά της Πάφου με προορισμό το Αιγαίο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν υπάρχει γραφείο του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας στην Πάφο και αν γίνονται, πόσες και από ποιους έρευνες στα διερχόμενα πλοία.»

Απάντηση


Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων