Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Γιώργος Περδίκης

Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

Αρχείο 2004

Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.322, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στον ποταμό Γιαλιά στο Δάλι εργολάβος έχει μεταφέρει βαριά μηχανήματα εντός της κοίτης του χειμάρρου και πραγματοποιεί σειρά εργασιών. Σύμφωνα με μαρτυρίες των περιοίκων, ο εργολάβος αυτός αφαίρεσε από τον ποταμό και φόρτωσε σε φορτηγά αυτοκίνητα αμμοχάλικο.

Είχα την εντύπωση ότι η λατόμηση από τους ποταμούς αποτελεί πλέον αδίκημα και τιμωρείται αυστηρά.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και για τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική στο θέμα της διατήρησης του βιολογικού και οικολογικού πλούτου, καθώς και του τρόπου λειτουργίας των χειμάρρων του νησιού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.323, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε για πολλοστή φορά η επικάλυψη με άσφαλτο του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού, παρά το χωριό Πεντάκωμο και τη μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.

Εξ όσων θυμάμαι, το συγκεκριμένο τμήμα από την έξοδο προς Πεντάκωμο μέχρι την έξοδο προς τη μονή έχει επιδιορθωθεί πολλές φορές.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε έγιναν οι επιδιορθωτικές ασφαλτοστρώσεις από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λεμεσού, πόσο έχουν στοιχίσει και γιατί παρουσιάζεται το πιο πάνω φαινόμενο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.324, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού Κολοσσίου στη Λεμεσό ανησυχούν για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου που παρατηρούνται στο συνοικισμό. Μάλιστα, οι κάτοικοι διατείνονται ότι πιθανή αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων είναι το πεπαλαιωμένο σύστημα υδροδότησης. Φαίνεται να είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι εντός του 2003 θα γινόταν αντικατάσταση του συστήματος άρδευσης, οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποιο τρόπο σκέφτεται να αντιμετωπίσει την πιο πάνω κατάσταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.325, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο σύστημα αποχέτευσης στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος που προκαλείται από το εν λόγω αποχετευτικό σύστημα, καθώς και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.326, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα οι λάκκοι τεσσάρων σπιτιών είναι μπροστά από την είσοδο προσφυγικής οικίας και όταν γεμίσουν, την ευθύνη και την ταλαιπωρία για το άδειασμά τους την έχει ο πρόσφυγας κάτοικος. Εκτός του ότι πρέπει να πληρώσει, για να του καθαρίσουν τους λάκκους, ταλαιπωρείται από τη δυσοσμία και τις κατσαρίδες έξω ακριβώς από την πόρτα του.

Στο παρελθόν είχε ζητηθεί από τους αρμοδίους να απομακρύνουν τους λάκκους και να τους τοποθετήσουν σε ένα μέρος μακριά από την οικία του, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα είναι η καθαριότητα της περιοχής. Η περιοχή είναι γεμάτη αγριόχορτα, παλιά αυτοκίνητα και τσίγκους, με αποτέλεσμα η περιοχή να γεμίζει με ποντικούς και φίδια.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που γίνονται, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.327, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η χειμερινή φουσκοθαλασσιά και η θαλασσοταραχή έχουν προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειες των κατοίκων του χωριού Κάτω Πύργος Τυλληρίας. Παρά το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια κατασκευάστηκε μια προσωρινή θωράκιση της ακτής, φαίνεται ότι η εφαρμογή των σχεδίων για την κατασκευή οριζόντιων κυματοθραυστών καθυστερεί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων προστασίας της παραλίας στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, καθώς και για τους λόγους για τους οποίους σημειώνεται η καθυστέρηση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.328, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας των μαθητών του Παγκύπριου Γυμνασίου έφερε στη δημοσιότητα για άλλη μια φορά το θέμα του ζωολογικού κήπου Λεμεσού. Οι μαθητές ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τις επισκέψεις σχολείων στο ζωολογικό κήπο Λεμεσού και τη μεταφορά των ζώων σε χώρους που πληρούν τους όρους που τίθενται για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου διαβιώσεως των ζώων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Πότε προτίθεται να δώσει οδηγίες για απαγόρευση των σχολικών επισκέψεων στο ζωολογικό κήπο Λεμεσού;

2. Πότε αναμένεται να κλείσει ο ζωολογικός κήπος Λεμεσού, ο οποίος φαίνεται να μην πληρεί τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.329, ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση της τιμής του παρεχόμενου νερού για σκοπούς ύδρευσης, καθώς και ενοποιημένο τιμολόγιο για τις διάφορες χρήσεις του νερού για σκοπούς άρδευσης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσο στοιχίζει στην κυβέρνηση (παρακαλώ να δοθούν οι συγκεκριμένες τιμές ανά κυβικό μέτρο) το νερό από τις γεωτρήσεις, από τα φράγματα της αφαλάτωσης και από τον καθαρισμό των λυμάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.332, ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι φέτος έχει παρατηρηθεί κάμψη στις κρατήσεις γηπέδων για χειμερινές προπονήσεις από ξένες ποδοσφαιρικές ομάδες.

Η πληροφορία αυτή, εάν ευσταθεί, πρέπει να μας οδηγήσει σε προβληματισμό, ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τουριστική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, παρέχοντας τη δυνατότητα στις ολυμπιακές ομάδες χωρών, όπως π.χ. της Βρετανίας, να προετοιμαστούν αγωνιστικά.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη σημερινή κατάσταση στον τομέα του αθλητικού τουρισμού και ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην τουριστική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.358, ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην περιοχή του δήμου Πάφου παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή του, με κίνδυνο να διακοπεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που γίνονται, ώστε να προωθηθεί η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων στην περιοχή του δήμου Πάφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.360, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί το σχέδιο για επαναχωρομέτρηση της Κύπρου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 1999.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους της καθυστέρησης και αν έχει επιτέλους εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χωρομετρικός και μηχανογραφικός εξοπλισμός.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.361, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι εντοπίζονται προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας που απαγορεύει την εισαγωγή, κατασκευή και χρήση απορρυπαντικών που περιέχουν βόριο. Είναι γνωστό ότι το βόριο σε κάποιες συγκεντρώσεις προκαλεί φθορές στις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή. Επίσης, πέραν κάποιου ορίου, το βόριο μπορεί να προκαλέσει φθορά και στην ανθρώπινη υγεία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται η νομοθεσία για την απαγόρευση της εισαγωγής απορρυπαντικών που περιέχουν βόριο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.362, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι 30% του νερού που διατίθεται στα κυπριακά νοικοκυριά για ύδρευση καταναλώνεται για τις λεκάνες των αποχωρητηρίων. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ποσότητα της τάξης των 8 εκατομ. κυβικών μέτρων νερού το χρόνο χρησιμοποιείται για τις λεκάνες των αποχωρητηρίων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προωθήσει την υποχρεωτική χρήση του μηχανισμού διπλής απόδοσης στα καζανάκια των αποχωρητηρίων, δεδομένου ότι, σύμφωνα με μελέτες και έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού της τάξης του 30-40%, δηλαδή μπορούν να εξοικονομηθούν συνολικά, σε περίπτωση καθολικής εφαρμογής, περί τα 4-5 εκατομ. κυβικά μέτρα νερού ανά έτος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.363, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Επισκέφτηκα πρόσφατα τη Λωρίδα της Γάζας, όπου διαπίστωσα τη μεγάλη απουσία έργων υποδομής και το χαμηλό επίπεδο ζωής των κατοίκων της γειτονικής χώρας. Πληροφορήθηκα ότι αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής χρηματοδοτούν αναπτυξιακά προγράμματα για τα εδάφη που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα οποιαδήποτε προγράμματα έχει εκπονήσει και πιθανόν έχει θέσει σε εφαρμογή η κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο την παροχή βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε να δημιουργηθεί υλικοτεχνική υποδομή για ανάπτυξη στη γειτονική χώρα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.364, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα έχω συμμετάσχει σε αποστολή της οργάνωσης “Γιατροί του Κόσμου-Κύπρος” στην Παλαιστίνη. Με την ευκαιρία αυτή διαπίστωσα το υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς που χαρακτηρίζει τα μέλη της οργάνωσης αυτής. Θεωρώ ότι επιτελούν όχι μόνο φιλανθρωπικό έργο υψηλής σημασίας, αλλά και μια πολιτική πράξη ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το είδος και το ύψος της βοήθειας που παρέχει η κυβέρνηση στην οργάνωση “Γιατροί του Κόσμου-Κύπρος” και αν προτίθεται να αναβαθμίσει την υποστήριξή της, έχοντας υπόψη το έργο που η οργάνωση επιτελεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.365, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι σε αυτοκινητοδρόμους και άλλες δημόσιες οδούς παρουσιάζεται το αποκρουστικό θέαμα πτωμάτων ζώων, κυρίως σκύλων και γάτων, θυμάτων της τροχαίας κυκλοφορίας, τα οποία παραμένουν επί του οδοστρώματος ή παραπλεύρως του δρόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε πολλές περιπτώσεις δε τα πτώματα αυτά είναι σε τυμπανιαία κατάσταση ή σε αποσύνθεση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να εμποδίζεται η διέλευση ζώων στις περιοχές κοντά στους αυτοκινητοδρόμους και τα νεκρά ζώα θύματα της τροχαίας κυκλοφορίας να συλλέγονται αμέσως.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.366, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι μετά τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεμαχίων τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας που πωλήθηκαν σε Ελληνοκυπρίους. Ειδικότερα, έχω υπόψη μου συγκεκριμένες περιπτώσεις στην περιοχή Μουτταγιάκας στη Λεμεσό.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των πωλήσεων τεμαχίων τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας πριν και μετά την άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα τον περασμένο Απρίλιο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.367, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου βιολογικής παραγωγής γεωργικών προϊόντων υπήρχε διαθέσιμο ποσό στον προϋπολογισμό του 2003 ύψους £204.000.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιο ποσοστό αυτού του ποσού έχει διατεθεί μέσα στο 2003, πόσοι και ποιοι βιοκαλλιεργητές έχουν επωφεληθεί, πόσες και τι είδους είναι οι καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων, αν υπάρχουν σχέδια για επέκταση του σχεδίου και στην πτηνοτροφία-κτηνοτροφία και πόσο είναι το ποσό που θα διατεθεί στα πλαίσια του προϋπολογισμού του 2004.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.368, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το γήπεδο γκολφ “Secret Valley” στην κοιλάδα του ποταμού Χαποτάμι στην Πάφο κατασκεύασε υδατοφράκτη και συλλέγει σημαντικές ποσότητες νερού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κατασκευή αυτή είναι νόμιμη και αν έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες (π.χ. εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ.).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.373, ημερομηνίας 26 Ιανουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι μέσα στη βιομηχανική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς-Παλαιομετόχου βρίσκεται σε λειτουργία αριθμός κτηνοτροφικών μονάδων. Το γεγονός αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Προβλήματα οχληρίας, δυσοσμίας και ενοχλητικών εντόμων ταλανίζουν τους εργαζομένους στις βιομηχανίες. Επιπλέον, καθίσταται αδύνατο να εγκατασταθούν στη βιομηχανική περιοχή μονάδες παρασκευής ή συσκευασίας τροφίμων, αφού αναμφισβήτητα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι αυστηρές υγειονομικές συνθήκες που απαιτούνται στα πλαίσια της υιοθέτησης των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των κτηνοτροφικών υποστατικών από τη βιομηχανική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς-Παλαιομετόχου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.391, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι γερμανικά τουριστικά περιοδικά παρουσιάζουν τα κυπριακά ξενοδοχεία, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, ως ακατάλληλα από περιβαλλοντική άποψη.  Αναφέρονται στη συμμόρφωση προς το πρότυπο ISO 14001 για την περιβαλλοντική διαχείριση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να προωθηθεί η εφαρμογή του ISO 14001 από το μεγαλύτερο αριθμό των κυπριακών ξενοδοχείων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.412, ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι κυκλοφορούν στην Κύπρο πολλά φορτηγά αυτοκίνητα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων, τις εκπομπές θορύβου κ.ο.κ.  Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, γίνονται ακόμα εισαγωγές φορτηγών αυτοκινήτων που δεν πληρούν τις πιο πάνω προδιαγραφές.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επιτρέπεται ακόμα η εισαγωγή φορτηγών αυτοκινήτων που είναι εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.431, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω εντοπίσει τον κίνδυνο κατάρρευσης του μεσαιωνικού γεφυριού στον ποταμό Ακακίου παρά το Καλό Χωριό Κλήρου. Από το γεφύρι διακινούνται 300 βαριά φορτηγά την ημέρα τα οποία μεταφέρουν προϊόντα (άμμο, χαλίκια κ.λπ.) από το λατομείο που λειτουργεί στην περιοχή Φαρμακά. Ήδη το γεφύρι υπέστη σοβαρές φθορές, κινδυνεύει με κατάρρευση, γι’ αυτό και έχει τύχει πρόχειρης υποστύλωσης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια και τις ενέργειες του υπουργείου για την προστασία του μεσαιωνικού γεφυριού του Καλού Χωριού Κλήρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.436, ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται για το μέλλον του αφαλατικού εργοστασίου στη Δεκέλεια, το οποίο άρχισε να λειτουργεί πριν από επτά περίπου χρόνια. Έχω υπόψη μου ότι σήμερα υπάρχουν εντελώς νέες μέθοδοι αφαλάτωσης και ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σχετική πολυομβρία, καθώς και ότι έχουν ήδη κατατεθεί πιο συμφέρουσες προτάσεις από την ΑΗΚ, αλλά και από επιχειρήσεις που επιδιώκουν την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γίνονται σκέψεις για τερματισμό της ρυπογόνου και ενεργοβόρου δραστηριότητας του αφαλατικού εργοστασίου και για παραμονή του σε κατάσταση εφεδρείας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.437, ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Αυγόρου έχει αρχίσει να λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο με περιορισμένο αριθμό ειδικοτήτων. Σ’ αυτήν όμως δεν περιλαμβάνεται η εκπαίδευση στον τομέα της φυτικής παραγωγής. Σε απάντηση ερώτησής μου, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του προϋπολογισμού του 2003, από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είχε δοθεί η πληροφορία ότι σ’ αυτή την τεχνική σχολή θα λειτουργούσε τμήμα ειδικό στη γεωργική εκπαίδευση. Αντίθετα, σε ανάλογη ερώτησή μου κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του 2004 το ίδιο υπουργείο, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με παρέπεμψε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για περαιτέρω πληροφόρηση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να λειτουργήσει ο τομέας της φυτικής παραγωγής στην Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Αυγόρου και γενικά ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου για τη γεωργική εκπαίδευση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.438, ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πάγιο αίτημα της κοινότητας Σιλίκου είναι η βελτίωση του δρόμου που ενώνει την κοινότητα με το Πέρα Πεδί. Σύμφωνα με πληροφορία μου, ο δρόμος αυτός ανήκει στη δικαιοδοσία της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, η οποία προτάσσει την έλλειψη πιστώσεων, προκειμένου να προχωρήσει στην αναβάθμιση του δρόμου αυτού. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της κοινότητας Σιλίκου θεωρούν πολύ σημαντικό το δρόμο αυτό, διότι θα επιτρέψει σε τουριστικά λεωφορεία να επισκέπτονται την κοινότητα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν προχωρεί η αναβάθμιση και βελτίωση του δρόμου Σιλίκου-Κουκάς-Πέρα Πεδίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.477, ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει παραχωρηθεί άδεια για ανέγερση σταθμού πετρελαιοειδών στην οδό Αλέξανδρου Ραγκαβή στην περιοχή Λάρνακας μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται και διατυπώνουν παράπονα, γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση και συνεννόηση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποια κριτήρια δόθηκε η άδεια για την ανέγερση του σταθμού πετρελαιοειδών στην οδό Αλέξανδρου Ραγκαβή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.492, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι φθαρμένοι δυαδικοί καταλύτες από αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη έχουν βρεθεί σε χώρους απορριμμάτων. Στα συγκεκριμένα εξαρτήματα έχουν συγκεντρωθεί υψηλής επικινδυνότητας ρύποι που θεωρούνται πολύ επικίνδυνα τοξικά απόβλητα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια μέτρα λαμβάνονται, ώστε να ελέγχεται αποτελεσματικά η κατάσταση των καταλυτών στα αυτοκίνητα, τι γίνεται με την παράνομη αφαίρεση των καταλυτών από τα αυτοκίνητα, ποιες είναι οι σχετικές διαδικασίες και σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται για την αλλαγή και την ασφαλή απόρριψή των καταλυτών.»

 

Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.500, ημερομηνίας 27 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι δίπλα στο χώρο που έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα τα γραφεία των συντακτών και των δημοσιογράφων του Τμήματος Ειδήσεων του ΡΙΚ υπάρχουν υποστατικά με αμιάντους, σε άσχημη κατάσταση και συνθήκες, που θυμίζουν παραγκούπολη. Επίσης, στον ίδιο χώρο υπάρχουν και κεραίες μετάδοσης. Οι εργαζόμενοι στον εν λόγω χώρο ανησυχούν βάσιμα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την προοπτική κατεδάφισης των άθλιων υποστατικών και των κεραιών από το χώρο όπου στεγάζεται το Τμήμα Ειδήσεων του ΡΙΚ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.504, ημερομηνίας 27 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι γίνονται σκέψεις για μεταφορά των υπολειμμάτων μεταλλευτικής δραστηριότητας τα οποία βρίσκονται στον κατεχόμενο Ξερό στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Σκουριώτισσας για επεξεργασία. Οι σκέψεις αυτές εμπεριέχουν πολλούς περιβαλλοντικούς και πολιτικούς κινδύνους, που αμφιβάλλω αν έχουν εξεταστεί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει αυτά τα σχέδια και αν υπάρχει προβληματισμός για τους πιθανούς κινδύνους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.505, ημερομηνίας 27 Φεβρουαρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τερματίσει τη μέχρι σήμερα πολιτική για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη των αναπήρων. Σε τέτοια περίπτωση οι Κύπριοι ανάπηροι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα επιβαρυνθούν επιπλέον της αναπηρίας τους με ακόμα ένα δυσβάστακτο φορτίο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πράγματι η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να αυξήσει το συντελεστή του ΦΠΑ στα είδη των αναπήρων και τι σκοπεύει να κάνει σε τέτοια περίπτωση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.517, ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου Λάρνακας, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη προστασίας της Αλυκής Λάρνακας, δεν έχουν ακόμη κατεδαφιστεί. Οι σκοπευτικές δραστηριότητες έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για το θάνατο μεγάλου αριθμού υδρόβιων πουλιών, γι’ αυτό και έχει απαγορευθεί η λειτουργία του σκοπευτηρίου Λάρνακας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπήρξαν οποιεσδήποτε κυρώσεις σε όλους όσοι ευθύνονται για τη λειτουργία του σκοπευτηρίου και το θάνατο των πουλιών (εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”) και γιατί καθυστερεί η κατεδάφιση και απομάκρυνση των υποστατικών του σκοπευτηρίου Λάρνακας από την αλυκή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.518, ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στα νοτιοδυτικά της Αλυκής Λάρνακας, μέσα στην προστατευόμενη ζώνη, υπάρχει ένας μεγάλος σκουπιδότοπος, όπου απορρίπτονται συστηματικά άχρηστα υλικά κατεδαφίσεων, σκουπίδια, χώματα κ.λπ. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ρύπανσης για την Αλυκή Λάρνακας και το ευαίσθητο οικοσύστημά της.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που προβαίνει, ώστε να τερματιστεί η απόρριψη άχρηστων υλικών και να καθαριστεί η περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.519, ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι καθυστερεί η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στο Ζύγι και των έργων προστασίας της παραλίας. Ως αποτέλεσμα τούτου, και αυτό το χειμώνα οι αλιείς της περιοχής δεινοπαθούν και ταλαιπωρούνται από την κακοκαιρία και τη θαλασσοταραχή. Επίσης, η διάβρωση απειλεί ιδιοκτησίες, ακόμα και κατοικίες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου και των έργων προστασίας της παραλίας και γιατί σημειώνεται τόση καθυστέρηση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.520, ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι γνωστό ότι με τη λειτουργία του ενεργειακού κέντρου στην περιοχή Βασιλικού θα παύσει η λειτουργία του διυλιστηρίου της Λάρνακας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το μέλλον των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Λάρνακας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.521, ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι δύο υπουργεία (Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) αρνήθηκαν να ενισχύσουν οικονομικά ομάδα εθελοντών πυροσβεστών του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στην αγορά και συντήρηση μικρού ευέλικτου και αποτελεσματικού πυροσβεστικού οχήματος. Στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι εθελοντικοί φορείς στηρίζονται αφειδώς από το κράτος στην απόκτηση εξοπλισμού, ώστε να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός στην κατάσβεση πυρκαγιών και αντιμετώπιση άλλων καταστροφών (π.χ. σεισμών).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί έχει αρνηθεί την παροχή οικονομικής βοήθειας στην εθελοντική ομάδα των οικολόγων και ποια είναι η γενικότερη πολιτική του κράτους στα θέματα ενίσχυσης των εθελοντικών ομάδων στη συγκρότηση συνεργείων αντιμετώπισης καταστροφών (π.χ. σεισμών, δασικών πυρκαγιών κ.λπ.).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.527, ημερομηνίας 19 Μαρτίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονήθηκε από ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου να δοθεί άδεια για την επέκταση του ιχθυοτροφείου της στον κόλπο της Λεμεσού, προκύπτει ότι η συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το κάδμιο, στο νερό και στο βυθό της περιοχής είναι εξαιρετικά ψηλή. Οι μελετητές εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι συγκεντρώσεις αυτές προέρχονται είτε από τα πλοία που ελλιμενίζονται στον κόλπο ή διέρχονται την περιοχή είτε από τις βρετανικές στρατιωτικές δραστηριότητες. Άλλοι μελετητές θεωρούν ως πηγή ρύπανσης τα ιχθυοτροφεία που λειτουργούν στην περιοχή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Υπάρχουν στοιχεία και διεξάγονται έρευνες σχετικά με τη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού;

2. Ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Βρετανών;

3. Ποια μέτρα λαμβάνονται για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.528, ημερομηνίας 19 Μαρτίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, παρά τη συμβουλή της Πολεοδομίας, προχώρησε στην απόφαση για επέκταση της πλακόστρωσης της κεντρικής τουριστικής οδού της κωμόπολης με τη χρήση διακοσμημένου μπετόν. Η λύση αυτή, εκτός της βλάβης της αισθητικής, αναμένεται να επηρεάσει και το μικρόκλιμα της αστικής αυτής περιοχής. Ο δήμος Πόλεως Χρυσοχούς φαίνεται να έχει καταλήξει σε αυτή τη λύση ως προσωρινό μέτρο μέχρι την κατασκευή του αποχετευτικού. Όμως το αποχετευτικό της περιοχής δεν έχει ακόμα σχεδιαστεί ούτε υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής του.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το πιο πάνω αναφερόμενο έργο, λαμβάνοντας υπόψη τις λογικές αντιδράσεις από διάφορους φορείς και πρόσωπα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δύο δημοτικοί σύμβουλοι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.550, ημερομηνίας 29 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή του χωριού Γέρι σημειώνεται συστηματική απόρριψη ψόφιων ζώων, άχρηστων υλικών και σκουπιδιών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων του χωριού Γέρι και το περιβάλλον.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.551, ημερομηνίας 29 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή “Κάμπος” της Ίνειας έχουν εκτελεστεί έργα ηλεκτροδότησης και οδοποιίας μέσα σε δασική περιοχή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν ληφθεί υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.552, ημερομηνίας 29 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλοί γεωργοί και κάτοικοι της Αθηένου καταγγέλλουν το γεγονός ότι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών υποστατικών εκμεταλλεύονται τη φετινή πολυομβρία και ανοίγουν τις δεξαμενές των λυμάτων σε παρακείμενα χωράφια. Τα λύματα πλημμυρίζουν τα χωράφια και πολλές φορές φτάνουν μέχρι τις κατοικίες της Αθηένου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να τερματιστεί αυτή η επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον κατάσταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.553, ημερομηνίας 29 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 28 Μαρτίου 2003 με την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης 21357/01 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας εκδόθηκε διάταγμα κατεδάφισης των δεξαμενών των υγρών αποβλήτων του πτηνοσφαγείου της εταιρείας “Κομήτης” στο Παλαιομέτοχο. Στη σχετική πρόσφατη εκδίκαση της υπόθεσης 16134/03 κατά της ίδιας εταιρείας το δικαστήριο δεν επέβαλε την ποινή της αναστολής της λειτουργίας του πτηνοσφαγείου, γιατί αναμενόταν η άμεση κατεδάφιση των δεξαμενών αποβλήτων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει εκτελεστεί το διάταγμα και, αν όχι, γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή του διατάγματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.554, ημερομηνίας 29 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δε διαθέτει πλωτά πυροσβεστικά μέσα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς σε σκάφος στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ή στα λιμάνια μας υποτίθεται ότι συνεργάζονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αρχή Λιμένων και η Λιμενική Αστυνομία. Αρκετά περιστατικά τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει τις ελλείψεις αυτού του συστήματος. Φαίνεται ότι καθυστερεί η απόκτηση των απαραίτητων μέσων και εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντιμετώπιση πυρκαγιών σε πλοία και άλλα σκάφη.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε επιτέλους η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα και τον εξοπλισμό για αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε σκάφη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.555, ημερομηνίας 29 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας για αιτήσεις εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών των σχεδίων ανάπτυξης, για τις περιπτώσεις όπου δεν έχει προηγηθεί δημόσια ακρόαση, δεν αναφέρουν το είδος της ανάπτυξης και την τοποθεσία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν πρόκειται να δίνονται περισσότερες πληροφορίες, όταν δημοσιεύονται οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα των παρεκκλίσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες της Σύμβασης του Άρχους, που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει από τον Ιούλιο του 2003.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.557, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι μελετάται η μεταστέγαση των γραφείων της Αρχής Λιμένων Κύπρου σε νέο κτίριο στη Λευκωσία. Γνωρίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που διαχειρίζεται ο ημικρατικός αυτός οργανισμός εκτελείται στα δυο λιμάνια της ελεύθερης Κύπρου και ιδιαίτερα στο λιμάνι Λεμεσού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί τα κεντρικά γραφεία της Αρχής Λιμένων Κύπρου δε μετακινούνται στη Λεμεσό, όπως θα ήταν φυσικό και αναμενόμενο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.558, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα τη στροφή αρκετών οικογενειών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, στο παραδοσιακό τζάκι (εστία). Η στροφή αυτή δημιουργεί σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων. Έχει παρατηρηθεί έξαρση της παράνομης κοπής δέντρων (π.χ. χαρουπιών, ελιών, μοσφιλιών), ενώ αυξήθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις καπνοδόχους.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν λαμβάνονται μέτρα, και ποια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την αύξηση της χρήσης των ξύλων σε τζάκια ως καύσιμο θέρμανσης και αν υπάρχει έλεγχος των εκπομπών καυσαερίων από τις καπνοδόχους. Επίσης, παρακαλώ όπως πληροφορηθεί η Βουλή αν υπάρχουν κανονισμοί για τον καθαρισμό των καπνοδόχων και αν υπάρχει ενημέρωση των πολιτών για τους κανόνες ορθής χρήσης των εστιών (τζακιών).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.559, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ανθοπωλεία χρησιμοποιούν κλάδους από το άγριο φυτό Ferulacommunisl (Νάθρηξ ο κοινός), πιο πολύ γνωστό στην Κύπρο ως “αναθρήκα”, για την κατασκευή ανθοδεσμών προς πώληση. Η συλλογή των κλάδων από το άγριο φυτό γίνεται σε συγκεκριμένη περιοχή (Μοσφιλωτή) και σε μεγάλη έκταση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει το κόψιμο των άγριων αυτών φυτών και αν λαμβάνονται ειδικά μέτρα για το συγκεκριμένο φυτό. Ιδιαίτερα θέλω να πληροφορηθώ αν έχουν ειδοποιηθεί τα ανθοπωλεία για το θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.560, ημερομηνίας 6 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι γνωστό ότι με τη λειτουργία του ενεργειακού κέντρου στην περιοχή Βασιλικού θα παύσει τη λειτουργία του το διυλιστήριο Λάρνακας. Η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα κυπριακά διυλιστήρια, στα όρια του δήμου Λάρνακας και της κοινότητας Λειβαδιών, θεωρείται ιδιαίτερης οικοδομικής και πολεοδομικής αξίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.561, ημερομηνίας 6 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η προσωρινή άδεια, διάρκειας ενός έτους, που παραχωρήθηκε σε ιχθυοτροφείο της Λεμεσού για την παγίδευση και εκτροφή τόννων έχει λήξει. Φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα η εξέταση από το αρμόδιο τμήμα της αίτησης της επιχείρησης για έκδοση κανονικής άδειας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί στην εξέταση της αίτησης για άδεια εκτροφής τόννων και κυρίως αν θα συνεχίσει η εταιρεία τις δραστηριότητές της, αφού έχει λήξει η προσωρινή άδεια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.562, ημερομηνίας 6 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατηγική μελέτη για αειφόρο λατομική και μεταλλευτική ανάπτυξη της Κύπρου για τα έτη 2004-2005, η οποία άρχισε να υλοποιείται από οίκο του εξωτερικού σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η ολοκλήρωση της μελέτης, μια που έχουμε εισέλθει για τα καλά μέσα στο 2004.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.563, ημερομηνίας 6 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν πρόσφατα κατατεθεί στη Βουλή, έχει ζητηθεί από την εταιρεία “Κομήτης Λτδ” να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που προνοείται από τη νομοθεσία, για να της χορηγηθεί άδεια απόρριψης αποβλήτων, με όρους που αφορούν την εγκατάσταση δικού της συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εξέλιξη του θέματος. Επιπλέον, ζητείται να κατατεθεί χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των εργοστασίων επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων της εταιρείας “Κομήτης Λτδ” στην Κοφίνου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.564, ημερομηνίας 6 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κοινότητες της περιοχής δυτικά της πόλης της Πάφου ζητούν όπως λειτουργήσει άμεσα λύκειο στην περιοχή τους. Από στοιχεία που έχω συλλέξει, φαίνεται ότι το αίτημά τους είναι δικαιολογημένο. Παράλληλα, πληροφορούμαι ότι το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί στη δημιουργία λυκείου στην ανατολική περιοχή της Πάφου και μάλιστα σε τεμάχιο που έχει δεσμευτεί ως χώρος πρασίνου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν προωθείται το αίτημα για λειτουργία λυκείου στη δυτική περιοχή της Πάφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.565, ημερομηνίας 7 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο υγροβιότοπος Ακρωτηρίου έχει ενταχθεί από τους Βρετανούς στη Συνθήκη της Βέρνης, που αφορά την προστασία των αποδημητικών πουλιών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταγγείλει τη Βρετανία στη γραμματεία της Συνθήκης της Βέρνης για την καταστροφή του υγροβιότοπου από την κατασκευή και λειτουργία των γιγαντοκεραιών “Pluto 1” και “Pluto 2”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.566, ημερομηνίας 7 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στην κοινότητα Αγίας Ειρήνης Κανναβιών οι κάτοικοι εξέφρασαν απογοήτευση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του φράκτη των Κανναβιών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί παρατηρούνται οι καθυστερήσεις αυτές και πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών για το συγκεκριμένο φράγμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.567, ημερομηνίας 7 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω επισκεφθεί πρόσφατα το χωριό Αγία Ειρήνη Κανναβιών. Στην αυλή της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης υπάρχει ένα αιωνόβιο κυπαρίσσι.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ηλικία του κυπαρισσιού και αν υπάρχει πρόθεση να κηρυχθεί μνημείο της φύσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.569, ημερομηνίας 10 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Βρετανία έχει προτείνει τον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου για συμπερίληψη στον κατάλογο των διεθνώς αναγνωρισμένων και προστατευόμενων υγροβιότοπων. Η συμπερίληψη του υγροβιότοπου Ακρωτηρίου στη Συνθήκη Ραμσάρ αποτελεί πάγιο αίτημα του περιβαλλοντικού κινήματος της Κύπρου. Όμως οι Βρετανοί έντεχνα έχουν εξαιρέσει από την προστατευόμενη περιοχή το χώρο όπου έχουν εγκατεστημένες κεραίες, μεταξύ των οποίων και οι γνωστές “Pluto 1” και “Pluto 2”, καθώς και κάποιες άλλες περιοχές, τις οποίες εποφθαλμιούν για άγνωστες σκοπιμότητες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εγείρει ένσταση στη συμπερίληψη του υγροβιότοπου Ακρωτηρίου στον κατάλογο των προστατευόμενων υγροβιότοπων, λόγω της άρνησης των Βρετανών να συμπεριλάβουν και τις περιοχές των κεραιών στην προστατευόμενη περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.570, ημερομηνίας 13 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε, στις 7 Νοεμβρίου 2001, ένα πλαίσιο δράσης για την προώθηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και ιδιαίτερα των βιοκαυσίμων στις μεταφορές. Το πλαίσιο δράσης προσβλέπει στην αντικατάσταση του ντίζελ και της βενζίνης από εναλλακτικά καύσιμα για τις οδικές μεταφορές, κατά 20%, μέχρι το 2020. Η προτεινόμενη Οδηγία επιθυμεί να καθιερώσει ένα ελάχιστο επίπεδο στις πωλήσεις των βιοκαυσίμων, που θα είναι 2% επί των συνολικών πωλήσεων καυσίμων, το 2005, και προοδευτικά θα φτάσει το 5,75%, το 2010, για όλα τα κράτη μέλη.

Μια δεύτερη προτεινόμενη Οδηγία προβλέπει για τα κράτη μέλη μειωμένους δασμούς για τα βιοκαύσιμα, είτε αυτά χρησιμοποιούνται ως θερμαντικό μέσο είτε ως καύσιμα για μεταφορές.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες και τα μέτρα προώθησης των βιοκαυσίμων και ιδιαίτερα του βιοντίζελ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.589, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω επισκεφθεί πρόσφατα την περιοχή των Χασαμπουλιών στην Πάφο και φαίνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην κατασκευή του δρόμου Νικόκλειας-Σαλαμιούς-Αγίου Νικολάου. Επιπλέον, οι επεμβάσεις που έχουν γίνει κοντά στα μεγάλης γεωλογικής και οικολογικής σημασίας βράχια των Χασαμπουλιών δεν έχουν αποκατασταθεί, παρά τις δεσμεύσεις του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Έχω επίσης παρατηρήσει επεμβάσεις στον ποταμό Διαρίζο κοντά στους βράχους των Χασαμπουλιών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου δρόμου, αν υπάρχει σχεδιασμός για αποκατάσταση του τοπίου κατά μήκος όλου του έργου και ιδιαίτερα παρά τα βράχια των Χασαμπουλιών και τι θα γίνει με τις επεμβάσεις στον ποταμό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.590, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω επισκεφθεί πρόσφατα την περιοχή των Χασαμπουλιών στην Πάφο. Έχω παρατηρήσει ότι δίπλα από την ιστορική πέτρα του Πραστειού υπάρχει μία κτηνοτροφική μονάδα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αυτή μονάδα είναι νόμιμη και, εάν όχι, πότε πρόκειται να μετακινηθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.591, ημερομηνίας 8 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην επαρχία Πάφου στην είσοδο της κοινότητας Μέσα Χωριού λειτουργεί παράνομη σκυροθραυστική μονάδα για μήνες, με καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε λαμβάνονται μέτρα για άμεσο τερματισμό της λειτουργίας αυτής της μονάδας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.592, ημερομηνίας 9 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή Καμπιά, μεταξύ Φιλανίου και εγκαταλελειμμένων μεταλλίων, έχει δημιουργηθεί εκπαιδευτήριο σκύλων, στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, επιτρέπεται σε ιδιοκτήτες σκύλων, αφού πληρώσουν £5 την ώρα, να αφήνουν τους σκύλους τους να κυνηγούν λαγούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από λαθροκυνηγούς και εκτροφεία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το εκπαιδευτήριο σκύλων είναι νόμιμο και αν ελέγχονται οι δραστηριότητές του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.593, ημερομηνίας 9 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι γνωστό ότι το υγραέριο αποτελεί μια πιο οικολογική και φιλική για το περιβάλλον πηγή θέρμανσης. Όμως η τιμή του αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι οικιακές ή βιομηχανικές του εφαρμογές να περιορίζονται ή να εγκαταλείπονται.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει για προώθηση της στήριξης και επέκταση της χρήσης του υγραερίου στη θέρμανση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.594, ημερομηνίας 15 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι ναυαγοσώστες στη Λάρνακα δε διαθέτουν ταχύπλοα μέσα, ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν στους λουομένους σε περίπτωση ανάγκης. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί πολλαπλασιάζεται ο χρόνος του ναυαγοσώστη να πλησιάσει το άτομο που κινδυνεύει, όταν το περιστατικό λαμβάνει χώρα σε κάποια απόσταση μέσα στη θάλασσα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που γίνονται, ώστε όλοι οι ναυαγοσώστες να εξοπλιστούν με ταχύπλοα μέσα προσέγγισης των λουομένων σε περιπτώσεις κινδύνου (π.χ. φουσκωτά σκάφη ή jet ski).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.595, ημερομηνίας 18 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σχέδια για κατασκευή δρόμου κατά μήκος του παραλιακού τεμαχίου της κοινότητας Παχυάμμου, μέσα στη ζώνη προστασίας της παραλίας. Φαίνεται ότι με τα σχέδια αυτά εξυπηρετείται το συμφέρον συγκεκριμένων ιδιοκτητών γης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη θέση του υπουργείου έναντι αυτών των πληροφοριών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.596, ημερομηνίας 22 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αρ. 55.234 και ημερομηνία 6 Μαρτίου 2002, έχει εγκριθεί πιλοτική μελέτη για διευκόλυνση της διακίνησης των ατόμων με αναπηρίες κατά μήκος και εγκάρσια της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία. Η πιλοτική μελέτη θα ενσωματωθεί στο υπό μελέτη ρυθμιστικό σχέδιο για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εμπορικού τμήματος της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην έγκριση του ρυθμιστικού σχεδίου για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εμπορικού τμήματος της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.597, ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στη Λάρνακα λειτουργεί πλυντήριο αυτοκινήτων στο μέσο οικιστικής περιοχής.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί έχει επιτραπεί η λειτουργία του συγκεκριμένου πλυντηρίου αυτοκινήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.598, ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η λειτουργία του λατομείου στην Τόχνη προκαλεί οχληρία και ταλαιπωρία στους κατοίκους του χωριού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν μέτρα περιορισμού της οχληρίας και αν ο ιδιοκτήτης του λατομείου έχει υποχρεωθεί να επαναφέρει το χώρο στη φυσική, κατά το δυνατό, κατάστασή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.599, ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην οδό Γαλήνης 32 στη Λάρνακα λειτουργεί βαφείο αυτοκινήτων μέσα σε οικιστική περιοχή, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη οχληρία, δυσοσμία και πιθανόν και επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επιτρέπεται η λειτουργία του βαφείου αυτού, όπως και άλλων παρόμοιων, μέσα σε οικιστική περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.600, ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο βιολογικός σταθμός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας προκαλεί διάφορα προβλήματα οχληρίας και δυσοσμίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που γίνονται, ώστε να διορθωθεί η κατάσταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.603, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων στη Βαθιά Γωνιά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών βιομηχανιών που, με βάση τις άδειες απόρριψης που τους παραχωρεί η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, θα έπρεπε να μεταφέρουν εκεί τα υγρά λύματά τους. Με βάση τις πληροφορίες μου, η δυναμικότητα του σταθμού καλύπτεται κυρίως από τα λύματα ιδιωτικής εταιρείας που διαθέτει ιδιόκτητο βιολογικό σταθμό, που όμως δεν τον λειτουργεί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επιτρέπεται σε μια ιδιωτική εταιρεία που διαθέτει δικό της βιολογικό σταθμό και δεν τον λειτουργεί να χρησιμοποιεί δωρεάν τον κρατικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων στη Βαθιά Γωνιά, καθώς και πού καταλήγουν τα λύματα εκείνων των βιομηχανιών για τις οποίες οι άδειες απόρριψης που τους χορηγήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία προνοούν μεταφορά και επεξεργασία των λυμάτων στο σταθμό στη Βαθιά Γωνιά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.604, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι επί της λεωφόρου Αγίων Αναργύρων, που κατασκευάζεται στην Πάφο, δεν έχει ληφθεί πρόνοια για διάβαση πεζών μπροστά από το Έκτο Δημοτικό Σχολείο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε λήφθηκε πρόνοια για τη συγκεκριμένη διάβαση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.616, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Γιαννάκη Ομήρου

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα ολοκληρωθεί η από πολλού αναμενόμενη μελέτη της ΑΗΚ για την εγκατάσταση οδικού φωτισμού στην προσφυγική κοινότητα Αυδήμου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.617, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το γνωστό ως Alassa Park εκθετήριο παγιδευμένων ζώων και πουλιών, για το οποίο υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν λειτουργεί νόμιμα, σε τακτικά διαστήματα αφήνει λύματα να χυθούν στον υδατοφράκτη του Κούρρη και η κατάσταση με τις συχνές διαρροές λυμάτων δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη νομιμότητα του Alassa Park όσον αφορά τις πολεοδομικές άδειες, την ευημερία των ζώων κ.ά., όπως, συγκεκριμένα, το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.618, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αξιοποίηση των χοιρολυμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας από το μεθάνιο-βιοαέριο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν υπάρχουν προγράμματα επιδότησης για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων και εάν είναι ικανοποιητικά ελκυστικά για τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.619, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με την ευκαιρία της υπόθεσης της παράνομης λειτουργίας σκυροθραυστικής μονάδας στο Χλώρακα και τις προτάσεις μου για απαλλοτρίωση του χώρου για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος και συγκεκριμένα για τη δημιουργία δημόσιου χώρου πρασίνου ή πάρκου παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει μελετηθεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και εάν υπάρχει προηγούμενο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.620, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις χορηγίες των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τις καλοκαιρινές συναυλίες (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2004) και ιδιαίτερα για τη συναυλία που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εξήντα χρόνων της οργάνωσης ΑΟΝ-ΕΔΟΝ.»

Απάντηση

 


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.621, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου δε διαθέτει γενικό διευθυντή και τα διάφορα εκτελεστικά καθήκοντα τα αναλαμβάνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που είναι ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των κομματικών νεολαιών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου δε διαθέτει γενικό διευθυντή, όπως συμβαίνει με όλους σχεδόν τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.625, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντησή του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 29 Μαρτίου 2002, αναφορικά με το θέμα της καθιέρωσης πεντάλεπτων δελτίων στη νοηματική γλώσσα (γλώσσα των κωφών), ο τότε Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί την κατάσταση και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των τηλεοπτικών σταθμών με την πρόνοια του συγκεκριμένου νόμου, θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

Η πρόνοια του περί Αναπήρων Νόμου [Ν. 127(Ι)/2000, άρθρο 8(3)], που αναφέρεται στα δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, εξακολουθεί να παραβιάζεται από αριθμό τηλεοπτικών σταθμών. Επίσης, παραμένει το ερώτημα αν και πότε η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί σε νομοθετική διευθέτηση, ώστε να καθιερωθεί το πεντάλεπτο δελτίο στη νοηματική γλώσσα και στην Κύπρο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο πάνω σημαντικά θέματα που απασχολούν σοβαρά την κοινότητα των κωφών ατόμων και κάθε ευαίσθητο κοινωνικά Κύπριο πολίτη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.626, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το πρόγραμμα επιχορήγησης της κατασκευής λιθοδομών στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στην περιοχή των κρασοχωριών δεν προχωρά κανονικά. Φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ενημερώσει κατάλληλα τους κατοίκους και ιδιοκτήτες, ενώ διάφορα διαδικαστικά προβλήματα (π.χ. έλλειψη αιτήσεων) καθυστερούν την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπάρχουν τόσα κωλύματα στην ανάπτυξη αυτού του τόσο βοηθητικού για την ύπαιθρο προγράμματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.627, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί η χρηματοδότηση της μετακίνησης βουστασίου από το χωριό Αναφωτίδα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, αλλά και ο ιδιοκτήτης του βουστασίου κτηνοτρόφος για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο ιδιοκτήτης κτηνοτρόφος έχει ήδη εξεύρει άλλο χώρο και έχει αρχίσει την κατασκευή υποστατικών. Αιτείται όμως οικονομικής στήριξης από το κράτος, που δυστυχώς φαίνεται να καθυστερεί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να επιταχυνθεί η μετακίνηση του βουστασίου σε χώρο που έχει ήδη εξεύρει ο κτηνοτρόφος και όπου έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή υποστατικού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.628, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου χρειάζεται επιπλέον προσωπικό, για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο τμήμα της επαρχίας Λάρνακας αντιμετωπίζει 52 000 περιστατικά με δώδεκα άτομα προσωπικό, ενώ της Πάφου αντιμετωπίζει τον ίδιο αριθμό περιστατικών με μόνο οκτώ άτομα προσωπικό. Δεν υπάρχει μόνιμος υπεύθυνος για το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών στην Πάφο. Το γεγονός αυτό καθιστά τη λειτουργία του τμήματος δύσκολη.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν έχει προκηρυχθεί η πλήρωση της μόνιμης θέσης υπεύθυνου για το Τμήμα των Πρώτων Βοηθειών στην Πάφο και γιατί υπάρχει αυτή η υποστελέχωση του τμήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.629, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τρεις θέσεις γυναικολόγου στο Γυναικολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου παραμένουν κενές εδώ και τρία χρόνια.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες πλήρωσης των τριών θέσεων γυναικολόγου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.630, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι γνωστό ότι οι τοιχογραφίες από την εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού στην κατεχόμενη Λύση έχουν αφαιρεθεί παράνομα από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και πωληθεί στο εξωτερικό. Οι τοιχογραφίες περιήλθαν στην κατοχή του Ιδρύματος Μένιλ, το οποίο ήρθε σε συμφωνία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου το 1986. Η συμφωνία προνοούσε την ανάληψη από το ίδρυμα της συντήρησης και επιδιόρθωσης των τοιχογραφιών ως ενιαίο σύνολο, αφού οι αρχαιοκάπηλοι τις είχαν κομματιάσει σε τριάντα οκτώ τεμάχια. Επίσης το ίδρυμα ανέλαβε να στεγάσει τις τοιχογραφίες σε παρεκκλήσι το οποίο ανέγειρε με δικά του έξοδα στο Χιούστον του Τέξας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το παρεκκλήσι και η γη που το περιβάλλει θα ήταν υπό την κηδεμονία του Ιδρύματος Μένιλ για περίοδο δεκαπέντε χρόνων. Το ίδρυμα Μένιλ για δεκαπέντε χρόνια είχε το δικαίωμα να εκθέτει τις τοιχογραφίες για το κοινό έναντι δικαιώματος εισόδου και να κρατά τις εισπράξεις για όλη τη διάρκεια της δεκαπενταετούς κηδεμονίας του. Με τη λήξη της άδειας το Ίδρυμα Μένιλ θα αναλάμβανε, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, να παραδώσει τις τοιχογραφίες μόλις το ζητούσε η Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Η συμφωνία αυτή έληξε το 2001.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν η συμφωνία αυτή είχε ανανεωθεί, με ποιους όρους, σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι τοιχογραφίες μας και εάν η Αρχιεπισκοπή έχει εισπράξει οποιοδήποτε ποσό έναντι της συνέχισης της κηδεμονίας των τοιχογραφιών από το Ίδρυμα Μένιλ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.631, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι μετά την 1η Μαΐου έχουν αρχίσει να εισάγονται από την Ελλάδα κρέατα τα οποία έχουν κάποια προβλήματα υγιεινής.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους κτηνιατρικούς ελέγχους και τις ενέργειες που έγιναν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια της υγείας από τα κρέατα που εισάγονται από την Ελλάδα και από την Ευρώπη γενικά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.632, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι συχνά καλούνται από το εξωτερικό επαγγελματικές χορωδίες, για να καλύψουν τις ανάγκες πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ξοδεύονται υπέρογκα ποσά, μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχει χορωδία στην Κύπρο, για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Άλλες φορές γίνονται εκδηλώσεις με δυσανάλογο επίπεδο, αφού, για να εξοικονομηθούν τα τεράστια ποσά που χρειάζονται για μια επαγγελματική χορωδία, οι διοργανωτές αρκούνται στις ερασιτεχνικές χορωδίες, που είναι μεν εξαιρετικές, αλλά βεβαίως δε διεκδικούν επαγγελματικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι ο υποβιβασμός της εκδήλωσης στο ερασιτεχνικό επίπεδο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς υποστηρίζεται η προσπάθεια για συγκρότηση επαγγελματικής κρατικής χορωδίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιροσλάβ Γκοσποντίνοφ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.639, ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων ανακύκλησης, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τύχουν επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυπριακή κυβέρνηση ή να συμμετάσχουν σε προσφορές για συλλογή και ανακύκληση των στερεών αποβλήτων, προαπαιτείται πολεοδομική άδεια. Χωρίς πολεοδομική άδεια και συνεπώς χωρίς την αδειοδότηση, δεν μπορούν να εξαγάγουν την παραγόμενη πρώτη ύλη σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, πράγμα που τους προκαλεί ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων ανακύκλησης δίκαια αιτούνται προσωρινής διευθέτησης της ανάγκης αυτής μέσω της έκδοσης “προσωρινής πολεοδομικής άδειας”, όπου αυτό είναι δυνατό, το συντομότερο. Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη επίλυση του θέματος, εισηγούνται την υπόδειξη περιοχών κοντά στους χώρους υγειονομικής ταφής ή τους χώρους διαλογής των στερεών αποβλήτων, ούτως ώστε οι βιομηχανίες ανακύκλησης να εγκατασταθούν νόμιμα και μόνιμα κοντά στην πηγή της πρώτης ύλης της παραγωγής τους, δηλαδή στα σκουπίδια, μετά τη φάση της διαλογής.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις θέσεις του στα δύο πιο πάνω αναφερόμενα κρίσιμα θέματα για τις βιομηχανίες ανακύκλησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.640, ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι άρχισε ήδη να προωθείται σε πολλές χώρες του κόσμου η ιδέα των τσιγάρων που σταματούν να καίνε, όταν παύσει η χρήση τους από τον καπνιστή. Ήδη, παρά τις αντιδράσεις των καπνοβιομηχανιών, το μέτρο προωθείται στις ΗΠΑ και στον Καναδά και σύντομα αναμένεται να υιοθετηθεί και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αυτοκαταστρεφόμενα τσιγάρα θα αποτελέσουν την απάντηση στο πρόβλημα της πρόκλησης πυρκαγιών στην ύπαιθρο και στα σπίτια από τσιγάρα που έχουν αφεθεί ή τα έχουν πετάξει ασυνείδητοι.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για εφαρμογή του μέτρου αυτού και στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.641, ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με το περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Εκχώρηση Εξουσιών) Διάταγμα του 2004 ο Υπουργός Εσωτερικών εκχώρησε, ανάμεσα σε άλλα, αριθμό εξουσιών για την εξέταση αιτήσεων για πολεοδομικές άδειες στο διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Αριθμός αυτών των εξουσιών, πριν από την έκδοση του διατάγματος, ήταν ευθύνη των επαρχιακών γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Όταν εκδόθηκε αυτό το διάταγμα, τον Ιανουάριο του 2004, υπήρξε δημόσια αντίδραση και συζήτηση ακόμη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Διατυπώθηκαν πολλές αμφιβολίες κατά πόσο τα κεντρικά γραφεία της Πολεοδομίας θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν με επάρκεια τον όγκο των αιτήσεων για πολεοδομικές άδειες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του διατάγματος όσον αφορά στην ικανότητα της έγκυρης και έγκαιρης διεκπεραίωσης της εξέτασης των πολεοδομικών αιτήσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.642, ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα αρχίσει επιτέλους η επιδημιολογική έρευνα για τον καρκίνο στην περιοχή της συνοικίας Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.644, ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί από τον ημερήσιο τύπο ότι στις αρχές του 2004 η διοικούσα επιτροπή του Ανοικτού Πανεπιστημίου υπέβαλε προϋπολογισμό για διοικητικές και ακαδημαϊκές θέσεις, ο οποίος δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμη, αν και οι αρμόδιες αρχές τις πολιτείας έχουν συμφωνήσει πλήρως με τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Το Δεκέμβριο του 2002 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος που αφορούσε την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου και στη συνέχεια διορίστηκε η διοικούσα επιτροπή. Από τότε μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζω, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει μόνο δύο έκτακτους υπαλλήλους.

Παρακαλείται το αρμόδιο Υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η έγκριση των θέσεων για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πότε αναμένεται να αποδεσμευτεί το σχετικό κονδύλι, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου το συντομότερο δυνατό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.645, ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι και ο δήμος Πολεμιδιών διαμαρτύρονται, γιατί καθυστερεί η υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για αντισταθμιστικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά, οφέλη έναντι των επιπτώσεων που έχει η κατασκευή της μεγάλης γέφυρας στους κυκλικούς κόμβους στον υπεραστικό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού-Πάφου. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθούν δυναμικά, για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να σεβαστεί τις γραπτές δεσμεύσεις της. Διαμαρτύρονται ότι δεν έχει αρχίσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης λωρίδας δεξιά και αριστερά του δρόμου, στην οποία θα φυτεύονταν δένδρα, ώστε, με την ολοκλήρωση της γέφυρας, να ήταν διαμορφωμένη και να περιοριζόταν κάπως ο θόρυβος, αλλά και να μειωνόταν η οπτική ρύπανση. Η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση της λωρίδας καθυστερεί.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα στο δήμο Κάτω Πολεμιδιών οποιαδήποτε βοήθεια για εκτέλεση άλλων αντισταθμικών έργων στα όρια του δήμου.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους κατοίκους και το δήμο Πολεμιδιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.649, ημερομηνίας 19 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο βιολογικός σταθμός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της δημόσιας εταιρείας “Aqua Sol”, ιδιοκτήτριας του συγκροτήματος “AKTAION VILLΑGE APARTMENTS” στο Χλώρακα, παρουσιάζει συνεχή προβλήματα δυσοσμίας και διαρροών. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των ιδιοκτητών των γειτονικών κατοικιών, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί οι αρμόδιες αρχές δε λαμβάνουν μέτρα για μετακίνηση και επιδιόρθωση του βιολογικού σταθμού του εγκεκριμένου τουριστικού συγκροτήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.001, ημερομηνίας 21ης Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι από τη δεκαετία του 1980 άρχισε η διαδικασία ετοιμασίας κανονισμού θερμομόνωσης για τα κτίρια. Ο κανονισμός θερμομόνωσης θα πρέπει να αποτελεί μέρος των απαραίτητων μελετών για την έκδοση άδειας οικοδομής. Παρά την παρέλευση δεκαετιών, ο κανονισμός δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει θεσμοθετηθεί. Η εφαρμογή κανονισμού θερμομόνωσης θα οδηγήσει στην κατασκευή κτιρίων που θα εξοικονομούν ενέργεια, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπάρχει αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση στην εναρμόνιση της Κύπρου με ένα ευρωπαϊκό μέτρο που προστατεύει το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη και ενισχύει οικονομικά και ενεργειακά τη χώρα μας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.004, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το πρόγραμμα αφαίρεσης του αμιάντου από τις στέγες των δημόσιων κτιρίων και των δημόσιων εκπαιδευτηρίων δεν προχωρεί κανονικά. Επίσης, δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική απόφαση για δρομολόγηση παρόμοιας διαδικασίας και για τον ιδιωτικό τομέα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η αφαίρεση του αμιάντου από τις στέγες των δημόσιων κτιρίων και των δημόσιων εκπαιδευτηρίων και ποιες είναι οι σκέψεις για τη διαχείριση του θέματος των στεγών από αμίαντο στις ιδιωτικές οικοδομές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.005, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν καθιερώσει πιστοποιητικό καταλληλότητας στις εταιρείες που ασχολούνται με εργασίες αφαίρεσης αμιάντου από οικοδομές. Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι πολύ μεγάλο, λόγω της ευρείας διάδοσης των οικοδομικών υλικών από αμίαντο αλλά και της διαδεδομένης πλέον τάσης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για αφαίρεση αυτών των υλικών, τα οποία θεωρούνται πλέον δυνητικά καρκινογόνα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να καθιερώσει πιστοποιητικό καταλληλότητας σε όσες εταιρείες ασχολούνται με την αφαίρεση υλικών αμιάντου από οικοδομές, χωρίς το οποίο να μην επιτρέπεται η ανάληψη τέτοιου είδους εργασίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.006, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι εταιρείες επίσημα πιστοποιημένες από ευρωπαϊκές χώρες ως κατάλληλες να αναλαμβάνουν εργασίες σε σχέση με αφαίρεση αμιάντων από οικοδομές έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές για υπόδειξη χώρων απόθεσης και διαχείρισης των αποβλήτων από αμίαντο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει εγκριθεί χώρος ασφαλούς διάθεσης των αποβλήτων από αμίαντο, αν υπάρχουν προδιαγραφές για τους χώρους αποθήκευσης των αποβλήτων αμιάντου, αν υπάρχει έλεγχος στην τήρηση των κανόνων κατά την αφαίρεση αμιάντων από τους εργαζομένους στις κατεδαφίσεις κτιρίων με αμίαντο, καθώς και πού απορρίπτονται τα απόβλητα από αμίαντο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.007, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι δεν έχουν λειτουργήσει εξωτερικά ιατρεία στη Γεροσκήπου και στο Χλώρακα, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Η καθυστέρηση στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων στο Χλώρακα και στη Γεροσκήπου αυξάνει το φόρτο εργασίας στα εξωτερικά ιατρεία και στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία στο Χλώρακα και στη Γεροσκήπου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.008, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα εξωτερικά ιατρεία στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου δεν εργάζονται τα απογεύματα. Ως αποτέλεσμα, στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας με περιστατικά κατά τις απογευματινές ώρες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και κινδύνους για όσους πραγματικά έχουν ανάγκη έκτακτης ιατρικής φροντίδας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν εργάζονται και το απόγευμα τα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα κρατικά επαρχιακά νοσηλευτήρια, και αν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα αυτή η αδικία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.011, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι συνθήκες στο Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λάρνακα είναι ανυπόφορες, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Τις τελευταίες μέρες το κοινό που αναμένει να εξυπηρετηθεί από το προσωπικό, πολλές φορές και αρκετή ώρα, ταλαιπωρείται λόγω της υπολειτουργίας των συσκευών κλιματισμού, καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας και η απόδοσή τους δεν είναι ικανοποιητική. Δυσφορία επικρατεί και ανάμεσα στους λειτουργούς οι οποίοι καλούνται να διεκπεραιώσουν φόρτο εργασίας κάτω από μη βοηθητικές συνθήκες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα της ανεπάρκειας των κλιματιστικών συστημάτων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, πλην όμως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει μεριμνήσει για βελτίωσή τους.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποιος σχεδιασμός υπάρχει για σύντομη επίλυση του προβλήματος κλιματισμού στο Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λάρνακας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.012, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο βιολογικός σταθμός της κοινότητας Αγρού δημιουργεί οχληρία σε παρακείμενες οικοδομές. Η οχληρία εντοπίζεται στην εκπομπή υπερβολικού θορύβου, που καθιστά δύσκολη τη γειτονία με το συγκεκριμένο βιολογικό σταθμό.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει επιληφθεί της υπόθεσης αυτής και πότε αναμένεται να αντιμετωπιστεί αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.013, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι καθυστερεί η ολοκλήρωση των έργων στον οδικό άξονα που ενώνει τα χωριά Κυπερούντα και Αγρό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στην τοποθεσία “Γιοφύρι του Ενετικού” καθυστερεί η κατασκευή μικρού μέρους του έργου, λόγω ιδιοκτησιακών προβλημάτων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι ακριβώς συμβαίνει στο θέμα αυτό και πότε υπάρχει πρόθεση να τερματιστεί η εκκρεμότητα και να ολοκληρωθεί το έργο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.014, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι ορεινές κοινότητες από τις οποίες αντλείται νερό για εμπορία (εμφιάλωση ή διανομή με βυτιοφόρο) έχουν οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από αυτή τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα όταν κάποτε η εμπορική ονομασία του εμφιαλωμένου νερού φέρει το όνομα τοποθεσιών ή χωριών των ορεινών μας περιοχών (π.χ. “Μουτουλλάς”, “Αγρός” κ.λπ.).

Υπάρχει άραγε οποιοσδήποτε σχεδιασμός για κάποιας μορφής αντισταθμιστικά οφέλη σε αυτές τις κοινότητες;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.015, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι τα λατομεία στην Ξυλοφάγου επεκτείνονται συνέχεια, προκαλώντας ζημιά σε παρακείμενες καλλιέργειες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε γίνεται οριοθέτηση των λατομείων και ιδιαίτερα των λατομείων Ξυλοφάγου, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια λατόμησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.016, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στα κατεχόμενα οργανώνονται σκυλοδρομίες. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, κάποιοι ιδιοκτήτες πρακτορείων στοιχημάτων στις ελεύθερες περιοχές ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στην τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μην απαγορεύονται οι σκυλοδρομίες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αληθεύει αυτή η πληροφορία, αν έχουν καταγγελθεί οι ενέργειες των Τούρκων και αν υπάρχει πρόθεση να επιτραπεί η διοργάνωση νόμιμων σκυλοδρομιών και στις περιοχές που ελέγχει το κράτος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.017, ημερομηνίας 29 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει γίνει εισήγηση από τον επαρχιακό επόπτη της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας ο οποίος είναι υπεύθυνος για το χωριό Μιτσερό όπως ακυρωθεί το προνόμιο και η πολεοδομική άδεια της εταιρείας λατομείου του Παναγιώτη Σεβαστίδη.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει υιοθετηθεί η εισήγηση αυτή του επαρχιακού επόπτη της περιοχής Μιτσερού και εάν έχει προωθηθεί στην Υπηρεσία Μεταλλείων και στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για ακύρωση των αδειών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.018, ημερομηνίας 29 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι η οριζόντια οδική σήμανση στους κυπριακούς δρόμους είναι ελλιπής και προβληματική. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι γραμμές δε φαίνονται, τα σήματα επί του οδοστρώματος είναι μισοσβησμένα και γενικώς δεν ικανοποιούνται οι διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ενδεικτικό παράδειγμα προς σύγκριση είναι η οριζόντια οδική σήμανση που συναντούν οι οδηγοί μέσα στις βρετανικές βάσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι γραμμές και τα σήματα της οριζόντιας οδικής σήμανσης δε φαίνεται να αντέχουν στο χρόνο, αφού λίγες μόνο βδομάδες μετά την τοποθέτησή τους αρχίζουν να εξαφανίζονται από το οδόστρωμα. Έχω την άποψη ότι το φαινόμενο αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης επαρκούς και ασφαλούς οριζόντιας οδικής σήμανσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.025, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το κοινοτικό συμβούλιο Ορούντας αποφάσισε όπως μη επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό των επτά χοιροστασίων που έχουν χαρακτηριστεί προβληματικά και οχληρά για την κοινότητα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις του κοινοτικού συμβουλίου Ορούντας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.026, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο επαρχιακός επόπτης της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας που είναι υπεύθυνος για την περιοχή του χωριού Κάτω Μονή προέβη σε εισήγηση ακύρωσης του προνομίου λατομείου, διότι ανακάλυψε ξεκάθαρες, απαράδεκτες και κραυγαλέες παραβιάσεις, οι οποίες προκάλεσαν απίστευτη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υιοθετήθηκε η εισήγηση του επαρχιακού επόπτη και αν έχει αποσταλεί αυτή η εισήγηση προς την Υπηρεσία Μεταλλείων και την Πολεοδομία για ακύρωση των ανωτέρω αδειών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.027, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα διεκπεραίωσης των αιτήσεων για επιχορήγηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νέες κατοικίες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.028, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, παρά την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων και του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας, το Τμήμα Πολεοδομίας συνεχίζει να μελετά τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Καλλιπόλεως με δύο λωρίδες κυκλοφορίας 4,5 μέτρων, λωρίδες στάθμευσης, νησίδα μέσα στο κέντρο και σχεδόν ανύπαρκτα πεζοδρόμια.

Τα σχέδια αυτά έχουν απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας. Εντούτοις, το Τμήμα Πολεοδομίας, αγνοώντας μελέτες και εισηγήσεις ειδικών, αλλά και τη βούληση των πολιτών, αρνείται να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου αναβάθμισης της λεωφόρου Καλλιπόλεως σε λεωφόρο δύο λωρίδων κυκλοφορίας με επιπλέον δύο λωρίδες στάθμευσης και πλατιά πεζοδρόμια.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί αγνοείται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας και οι εισηγήσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.029, ημερομηνίας 5 Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχουν δημιουργηθεί ορισμένες αμφιβολίες σε σχέση με τη θέση του Υπουργείου Άμυνας στο ζήτημα των δεξαμενών των λυμάτων των χοιροστασίων που λειτουργούν στην τοποθεσία “Οβκός” στο Παλαιομέτοχο. Τελικά, από τη σχετική αλληλογραφία, δεν αποσαφηνίζεται ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας σε σχέση με την αμυντική χρησιμότητα των παράνομων δεξαμενών λυμάτων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική θέση του Υπουργείου Άμυνας επί του θέματος των λυμάτων των χοιροστασίων και του θέματος της κατεδάφισης των παράνομων αυτών δεξαμενών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.030, ημερομηνίας 5 Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2000, ο μέγιστος προτεινόμενος αριθμός προνομίων λειτουργίας λατομείου στη λατομική ζώνη Μιτσερού δεν πρέπει να ξεπερνά τα τρία λατομεία. Εντούτοις, σήμερα λειτουργούν έξι λατομεία και μελετάται η παραχώρηση ακόμα ενός προνομίου. Επίσης, λειτουργούν και τέσσερις σκυροθραυστικές μονάδες που προκαλούν ίσως περισσότερη οχληρία από τα λατομεία. Αναμένεται να λειτουργήσουν άλλες δύο και υπάρχει εγκατεστημένη άλλη μία, η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί έχουν συγκεντρωθεί τόσα λατομεία και σκυροθραυστικές μονάδες στη λατομική ζώνη Μιτσερού και αν υπάρχει έλεγχος αυτής της κατάστασης (π.χ. περιορισμός της λατομικής ζώνης, μη ανανέωση προνομίων κ.λπ.).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.034, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι στην περίμετρο της λωρίδας κατάληψης του αυτοκινητόδρομου κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου είναι τοποθετημένος μεγάλος αριθμός πινακίδων που διαφημίζουν τα δύο τουριστικά συγκροτήματα που διαθέτουν γήπεδα γκολφ δεκαοκτώ οπών στην επαρχία Πάφου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Εάν οι πινακίδες αυτές έχουν τοποθετηθεί κατόπιν εξασφάλισης άδειας.

2. Εάν είναι αδειούχοι, από ποιον εκδόθηκε η άδεια και με βάση ποιο νόμο.

3. Εάν δεν είναι αδειούχοι, γιατί δεν έχουν αφαιρεθεί από τις αρμόδιες αρχές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.035, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχει διατυπωθεί από αρμοδίους η θέση ότι για να επιβιώσει ο κυπριακός τουρισμός, χρειάζεται οπωσδήποτε να δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός γηπέδων γκολφ δεκαοκτώ οπών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο:

1. Να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν υπάρχει οποιαδήποτε μελέτη που να καθορίζει με επιστημονικό τρόπο και κριτήρια τον αριθμό των απαιτούμενων γηπέδων γκολφ δεκαοκτώ οπών, ώστε η χώρα μας να καταστεί ελκυστικός προορισμός για τους φανατικούς του συγκεκριμένου σπορ.

2. Να καταθέσει στη Βουλή στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκαν τα γήπεδα γκολφ και εάν οι τουρίστες αυτοί είχαν ως αποκλειστικό προορισμό τα τρία υφιστάμενα γήπεδα γκολφ της Πάφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.036, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Κακοπετριάς ενδιαφέρεται για τη φιλική προς το περιβάλλον αξιοποίηση του ποταμού Καρκώτη. Σε πολλές περιοχές του νησιού το Τμήμα Δασών έχει δημιουργήσει εξαιρετικά μονοπάτια της φύσης, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, Κυπρίους και ξένους.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν μπορεί να δημιουργηθεί μονοπάτι της φύσης στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Καρκώτη, από την πολυσύχναστή πλατεία της Κακοπετριάς μέχρι το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Στέγης, μια περιοχή που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο παραθεριστικό κέντρο. Πιστεύω ότι ένα τέτοιο έργο θα έχει μεγάλη επιτυχία και θα αξιοποιηθεί μέγιστα από χιλιάδες επισκέπτες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.037, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το κοινοτικό συμβούλιο Κακοπετριάς προσπαθεί από καιρό να δημιουργήσει στο κέντρο της κοινότητας και στο σημείο που συναντώνται οι δύο παραπόταμοι του χειμάρρου Καρκώτη (περιοχή “Τρίγωνο”) φυσικό πάρκο. Η τοποθεσία είναι κεντρική, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και προσφέρεται για ένα κοινοτικό έργο αναβάθμισης του περιβάλλοντος και κοινωνικής προσφοράς. Όμως ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου ζητά δίκαιη αποζημίωση, την οποία αδυνατεί να καταβάλει η κοινότητα Κακοπετριάς.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει οικονομικά την κοινότητα Κακοπετριάς στην υλοποίηση αυτού του κοινωφελούς και φιλοπεριβαλλοντικού έργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.038, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η κατασκευή του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος της περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.047, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η κατασκευή της γέφυρας στον ποταμό Καρκώτη, εντός της οικιστικής περιοχής Κακοπετριάς, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη κατασκευή παρακαπτήριου δρόμου στο κέντρο του χωριού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.048, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να αντικατασταθεί το δίκτυο υδροδότησης της κοινότητας Κακοπετριάς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.049, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις προεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε κυβερνητική γη, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν εστιατόρια στο δρόμο Πόλεως Χρυσοχούς-Πομού. Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση στήθηκε τέντα, ισοπεδώθηκε παραλία και τοποθετήθηκαν τραπεζάκια σε κρατική γη επί της παραλίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επιτρέπεται η καταπάτηση κρατικής γης σε αυτή την περίπτωση, αλλά και σε άλλες παρόμοιας φύσεως.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.050, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι σε σημεία του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου έχει τοποθετηθεί οδική σήμανση με πληροφορίες που αφορούν τις δύο τουριστικές επιχειρήσεις που διαθέτουν γήπεδα γκολφ δεκαοκτώ οπών. Οι πινακίδες βρίσκονται εντός της λωρίδας κατάληψης της δημόσιας οδού και φέρουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα των οδικών πινακίδων που πληροφορούν τους οδηγούς για ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα (εκκλησίες, μοναστήρια, κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους κτλ.).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις τυγχάνουν τέτοιας προβολής, ποιος και γιατί έδωσε οδηγίες για αυτή την ενέργεια και αν υπάρχει πρόθεση να αφαιρεθούν οι πινακίδες αυτές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.051, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε πρόσφατη απάντηση επιστολής μου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με υπόθεση μεταφοράς καταδίκου αντί στις φυλακές σε ιδιωτική κλινική, κατόπιν γνωμάτευσης ιδιώτη γιατρού, καταγράφεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό 72(2) των περί Φυλακών (Γενικών) Κανονισμών του 1997 (ΚΔΠ 121/97) ο ιατρικός λειτουργός, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από σχετική έγκριση του διευθυντή των φυλακών, μπορεί να παραπέμψει ασθενή κρατούμενο σε ιδιωτική κλινική, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του κρατουμένου, νοουμένου ότι τα ιατρικά έξοδα θα βαρύνουν τον ίδιο τον κρατούμενο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες περιπτώσεις κρίθηκαν “εξαιρετικές” τα τελευταία πέντε χρόνια, ούτως ώστε να παραπεμφθεί ασθενής κρατούμενος σε ιδιωτική κλινική αντί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.052, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ημερομηνίας 29 Μαρτίου 2004, Α/Π 436/2003, που αφορούσε την παραχώρηση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση πτηνοσφαγείου στην Κοκκινοτριμιθιά και την οχληρία που προκαλείται από τα λύματα του υφιστάμενου πτηνοσφαγείου της εταιρείας “Πίπης Φαρμ Λτδ” διαπιστώνεται ότι γίνεται ανεξέλεγκτα απόρριψη αποβλήτων του πτηνοσφαγείου κατά παράβαση των όρων άδειας απόρριψης που είχε παραχωρηθεί, με αποτέλεσμα η υγεία των περιοίκων να κινδυνεύει και να δημιουργείται τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η αρμόδια υπηρεσία ανταποκρίθηκε στις εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως για στενή παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων της άδειας απόρριψης που παραχωρήθηκε στην πιο πάνω εταιρεία και τι μέτρα λήφθηκαν, ώστε να σταματήσουν οι παρανομίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.053, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κατάσταση του ενετικού γεφυριού παρά την εκκλησία της Αγγελόκτιστης στο Κίτι είναι πολύ κακή, λόγω του γεγονότος ότι δεν έτυχε ποτέ οποιασδήποτε συντήρησης και αναπαλαίωσης. Το συγκεκριμένο μνημείο έχει κηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε μνημείο Α΄ Πίνακα, εντούτοις ούτε το ίδιο αλλά ούτε και το μεσαιωνικό φράγμα που το συνοδεύει, μοναδικό ίσως δείγμα τέτοιου έργου στην Κύπρο, έχουν αξιολογηθεί και προβληθεί επαρκώς.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί έχει παραμεληθεί τόσο προκλητικά το αρχαίο αυτό μνημείο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.054, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι με την έναρξη των εργασιών σε κάποια οδικά έργα τοποθετούνται πινακίδες με πληροφορίες σχετικά με τα έργα (π.χ. κατασκευάστρια εταιρεία, χρηματοδότες, μελετητές κτλ). Σε καμιά τέτοιου είδους πινακίδα δεν έχω εντοπίσει να αναγράφονται η προϋπολογιζόμενη αξία του έργου και ο υπολογιζόμενος χρόνος αποπεράτωσής του.

Επίσης πολλές τέτοιου είδους πινακίδες παραμένουν στη θέση τους μετά την αποπεράτωση του έργου, σκουριασμένες και μισοκατεστραμμένες και αποτελούν τελικά ένα ακόμη κακόγουστο αισθητικά κατασκεύασμα στην περίμετρο των αυτοκινητοδρόμων της Κύπρου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Εάν η τοποθέτηση των πληροφοριακών πινακίδων για κατασκευαστικά δημόσια έργα διέπεται από νομοθετικό πλαίσιο.

2. Εάν υπάρχει υποχρέωση να αναγράφονται σ’ αυτές η ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου και το ύψος του συμβολαίου.

3. Εάν υπάρχει υποχρέωση για απομάκρυνσή τους μετά την αποπεράτωση του έργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.055, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το υπό κατασκευή έργο πεζόδρομου κατά μήκος της παραλίας από το Λατσί στον ευκαλυπτώνα της Πόλης Χρυσοχούς εισέρχεται στη ζώνη προστασίας της παραλίας. Δεδομένου του γεγονότος της διάβρωσης της ακτής και του γεγονότος ότι στη συγκεκριμένη παραλία έχει παρατηρηθεί ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών, αποτελεί άξιο απορίας το πώς επιτράπηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως η κατασκευή του πεζόδρομου μέσα στη ζώνη προστασίας της παραλίας. Στην ίδια περιοχή κατασκευάζονται τουριστικά έργα, τα οποία, επειδή αδειοδοτήθηκαν πριν από την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας της παραλίας, επεκτείνονται μέσα στη ζώνη. Ως αποτέλεσμα, ο πεζόδρομος μετακινείται ακόμα πιο κοντά στη θάλασσα. Επίσης έχω πληροφορηθεί ότι χρησιμοποιείται και πάλι για την κατασκευή του πεζόδρομου, αντί για άλλων υλικών επίστρωσης, χρωματιστό και σταμπαριστό μπετόν.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν απαλλοτριώθηκε μέρος της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να κατασκευαστεί ο πεζόδρομος. Αντί αυτού το έργο κατασκευάζεται σχεδόν μέσα στη θάλασσα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.056, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου Ακρωτηρίου, μεταξύ των ακρωτηρίων “Ζευγάρι” και “Κάβο Γάτα”, έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα, προφανώς από κάποια λιμενικά έργα. Οι αναφορές που έχω υπόψη μου μιλούν για σημαντικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου Ακρωτηρίου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία της χερσονήσου Ακρωτηρίου και της θαλάσσιας περιοχής, καθώς και για τις ενέργειες των βρετανικών βάσεων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας και λειτουργίας μουσείου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.075, ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο Τμήμα Αρχαιοτήτων δε λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και υγιεινής έναντι των κινδύνων που συνιστά η χρήση τοξικών βιοκτόνων. Πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε και σχετική νομοθεσία, εναρμονιζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν τηρούνται σχολαστικά οι έλεγχοι και αν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος στη χρήση τοξικών βιοκτόνων στα συνεργεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.076, ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε εναρμονιστική νομοθεσία σχετική με την εισαγωγή και εμπορία των βιοκτόνων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία όσον αφορά το κέντρο δηλητηριάσεων, τις ετικέτες πληροφόρησης, τη διάθεση των κενών δοχείων κτλ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.077, ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Επίτροπος Διοικήσεως εισηγήθηκε όπως το Τμήμα Μεταναστεύσεως υιοθετήσει μια ομοιόμορφη πρακτική χειρισμού των θεμάτων παραμονής ανήλικων αλλοδαπών στη Δημοκρατία, για την οποία να ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε και αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να πληροφορούν σχετικά τους ενδιαφερομένους.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των εν λόγω εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.078, ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχει καταστεί υποχρεωτική η υποβολή σχεδίου για κάθε οικοδομή στην οποία εντοπίζεται και καταγράφεται παρουσία υλικών από αμίαντο. Το σχέδιο παρουσίας στοιχείων αμιάντου σε κάθε οικοδομή αποτελεί μέτρο πρόληψης για κάθε χρήστη της οικοδομής και κυρίως για κάθε εργαζόμενο που συμμετέχει σε οικοδομική εργασία στο συγκεκριμένο κτίριο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να εισαγάγει στην Κύπρο το πιο πάνω μέτρο συνετής πρόληψης έναντι του κινδύνου που πιθανόν να προκαλεί η τυχαία επαφή των ανθρώπων με το καρκινογόνο υλικό του αμιάντου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.080, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις χορηγίες στα ελεύθερα θέατρα της Κύπρου. Είναι φανερό ότι η έλλειψη επαρκών κονδυλίων για ενίσχυση από το ΘΟΚ των ελεύθερων θεατρικών οχημάτων θα στραγγαλίσει τη θεατρική παραγωγή στον τόπο μας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί έχουν περιοριστεί οι χορηγίες στα ελεύθερα θέατρα και τι σκοπεύει να κάνει, ώστε να μην ακρωτηριαστεί η θεατρική παραγωγή στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.081, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πέντε βασικοί μουσικοί από την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου αναγκάζονται να αποχωρήσουν, γιατί ανακαλείται η απόσπασή τους και είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις θέσεις τους θα πάρουν μουσικοί από το εξωτερικό. Η πρακτική της βελτίωσης της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου από ξένους μουσικούς είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση Κυπρίων μουσικών και σε άλλες περιπτώσεις.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι πολιτική του κράτους η αντικατάσταση όλων των Κυπρίων μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου από ξένους μουσικούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.082, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παραστεί πρόσφατα στα εγκαίνια του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Γεροσκήπου. Ακριβώς δίπλα από το αξιόλογο αυτό έργο λειτουργούν γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Έχω πληροφορηθεί ότι το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων προορίζεται να λειτουργήσει στα πλαίσια ενός συγκροτημένου πολυδύναμου αθλητικού κέντρου. Τα φιλόδοξα αυτά σχέδια δε λαμβάνουν υπόψη τη διέλευση στην περιοχή, πάνω από τα κεφάλια των παιδιών, γραμμών υψηλής τάσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν σχέδια μετακίνησης των πυλώνων της ΑΗΚ από το χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Γεροσκήπου (δημοτικού κολυμβητηρίου, γηπέδων ποδοσφαίρου κ.λπ.).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.083, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω επισκεφθεί πρόσφατα την περιοχή του ρυακιού “Κτήμα” στην Πάφο, που βρίσκεται μεταξύ των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αγίων Αναργύρων. Έχω διαπιστώσει ότι το ρυάκι έχει καλυφθεί σε πολύ μεγάλο μέρος του και το χώρο που δημιουργήθηκε τον λυμαίνονται ιδιώτες. Έχουν κατασκευαστεί επί του δημόσιου ρέματος πισίνες, κήποι, χώροι στάθμευσης, βεράντες εστιατορίων κ.ά.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επετράπη η εκμετάλλευση δημόσιου χώρου από ιδιώτες και η απαγόρευση της πρόσβασης στο κοινό, καθώς και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για άρση της παρανομίας. Επίσης, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν σχέδια πολεοδομικής αξιοποίησης του ρυακιού “Κτήμα” ως ποδηλατοδρόμου ή πεζοδρόμου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.084, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκαν από το 1975 έως το 1976, το κράτος, μέσω των προϋπολογισμών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αναλαμβάνει τη δαπάνη φοίτησης (δίδακτρα και έξοδα εγγραφής) Τουρκοκυπρίων μαθητών/φοιτητών σε ιδιωτικά σχολεία προδημοτικής (4 χρονών και 8 μηνών μέχρι 5 χρονών και 8 μηνών), δημοτικής, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο. Εντούτοις, δύο Τουρκοκύπριοι μαθητές που φοιτούν στο γαλλικό σχολείο “Arthur Rimbaud” στη Λευκωσία δεν τυγχάνουν αυτών των ωφελημάτων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν καταβάλλονται τα έξοδα φοίτησης στους δύο Τουρκοκυπρίους μαθητές του γαλλικού σχολείου “Arthur Rimbaud”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.085, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης στα χωριά Μονάγρι, Σιλίκου και Άγιος Γεώργιος στην περιοχή της κοιλάδας Κούρρη στην επαρχία Λεμεσού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, εντοπίζονται προβλήματα τόσο όσον αφορά την ποιότητα όσο και όσον αφορά την ποσότητα του νερού που προσφέρεται στις κοινότητες. Παράλληλα, φαίνεται να καθυστερεί η αντικατάσταση του δικτύου διανομής και μεταφοράς του νερού από τις πηγές προς τις κοινότητες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί παρουσιάζονται όλα αυτά τα προβλήματα ύδρευσης στα χωριά Μονάγρι, Σιλίκου και Άγιος Γεώργιος και πότε αναμένεται η επίλυσή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.086, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω επισκεφθεί την περιοχή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της ΑΗΚ στη Δεκέλεια και έχω διαπιστώσει ότι οι κάτοικοι του γειτονικού συνοικισμού προσφύγων διατυπώνουν σοβαρά παράπονα για τη ρύπανση που προκαλούν τα φουγάρα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν μετρήσεις για τις εκπομπές των φουγάρων, αν συγκρίνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αν υπάρχουν μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού της ΑΗΚ στη Δεκέλεια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.087, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κύπρος έτυχε μόνιμης παρέκκλισης από τις πρόνοιες της Οδηγίας 88/609/ΕΟΚ και της Οδηγίας 2001/80/ΕΚ για περιορισμό των εκπομπών στην ατμόσφαιρα ορισμένων ρύπων, περιλαμβανομένου και του διοξιδίου του θείου, για το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της ΑΗΚ στη Δεκέλεια. Έτσι, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο χρησιμοποιούνται καύσιμα με περιεκτικότητα σε θείο που ξεπερνά κατά πολύ αυτή που επιτρέπεται στην Ευρώπη.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποια άλλα μέτρα που αφορούν το φουγάρο (π.χ ύψος, φίλτρα) έχουν ληφθεί, ώστε να περιορίζονται η ρύπανση και οι επιπτώσεις της στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.088, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η χρήση πετρελαίου και ιδιαίτερα η χρήση μαζούτ σε μηχανές εσωτερικής καύσης εντός οικιστικών περιοχών δημιουργεί προβλήματα οχληρίας σε περιοίκους (από τις οσμές, τον καπνό κ.λπ.).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό ποιες προϋποθέσεις δίδεται άδεια για λειτουργία μηχανών εσωτερικής καύσης, ποια μέτρα λαμβάνονται για διαφύλαξη της υγείας των περιοίκων και αν η χρήση του μαζούτ επιτρέπεται εντός οικιστικών περιοχών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.089, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα επισκέφθηκα την κοινότητα Ασωμάτου στη Λεμεσό και διαπίστωσα ότι φάρμα αλόγων δημιουργεί αφόρητη οχληρία στην κοινότητα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της οχληρίας και για το καθεστώς λειτουργίας της συγκεκριμένης κτηνοτροφικής μονάδας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.090, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι γνωστό ότι η περιοχή Φασουρίου Λεμεσού ταλαιπωρείται κάθε χειμώνα από τη συχνή κατάρρευση κυπαρισσιών. Η πτώση κυπαρισσιών προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οδική κυκλοφορία, κίνδυνο ατυχημάτων, διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ. Παράλληλα, η μείωση της δεντροκάλυψης είναι σημαντική.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει μελετηθεί το πιο πάνω θέμα και εάν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα για αντιμετώπισή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.091, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με βάση το άρθρο 51 του Νόμου 152(Ι)/2003, που τιτλοφορείται “Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος του 2003”, ο οποίος ψηφίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2003, θα έπρεπε να κατατεθούν κανονισμοί για τη λειτουργία χώρων εξάσκησης και εκπαίδευσης κυνηγών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα κατατεθούν αυτοί οι κανονισμοί και γιατί παρατηρήθηκε αυτή η καθυστέρηση. Επιπλέον, ζητείται πληροφόρηση για το πού εξασκούνται σήμερα οι κυνηγοί και με βάση ποιους όρους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.092, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ποδηλατόδρομοι στο δήμο Πάφου είχαν ζωγραφιστεί στο οδόστρωμα δρόμων στους οποίους έγιναν ακολούθως αποχετευτικά έργα, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν, κατά το στάδιο της απαραίτητης επίστρωσης που ακολούθησε την ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων. Επίσης, όπως πληροφορήθηκα, τα σχέδια κατασκευής των ποδηλατοδρόμων δεν εγκρίθηκαν ποτέ από την Τροχαία και δεν είναι ξεκάθαρο αν εγκρίθηκαν από την Πολεοδομία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κόστος της δημιουργίας δικτύου ποδηλατοδρόμων στο δήμο Πάφου, για την εμπλοκή της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και της Πολεοδομίας στο σχεδιασμό, καθώς και αν το σύστημα παρέχει ασφάλεια και λειτουργικότητα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.093, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι φέτος δόθηκαν στους κυνηγούς τέσσερις επιπλέον κυνηγετικές μέρες στην περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου για το κυνήγι της τζίκλας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που πάρθηκε η πιο πάνω απόφαση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.094, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι κατά την τρίτη περιοδική έκθεση της Βρετανίας ενώπιον της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών οι εκπρόσωποι της Βρετανίας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επανεξέτασε την πολιτική της έναντι των εξαρτημένων εδαφών της Καραϊβικής και των Βερμούδων και αποφάσισε να μην επιχειρήσει να επηρεάσει την άποψη για ανεξαρτησία των περιοχών αυτών, αλλά να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά, όταν ο λαός των περιοχών αυτών εκφράσει την επιθυμία του για ανεξαρτησία. Η θέση αυτή ανακοινώθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 16 Δεκεμβρίου 1987.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν, κατά το παράδειγμα των Βερμούδων, έχει τεθεί το θέμα των βάσεων της Βρετανίας στην Κύπρο από την κυβέρνηση ενώπιον της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αν υπάρχουν περιθώρια να ασκήσουν οι κάτοικοι των βάσεων πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.095, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων παρέλειψε να μετακινήσει το εργοτάξιο και την αποθήκη αμιαντοσωλήνων που είναι εγκατεστημένα σε οικιστική περιοχή στην κοινότητα Τίμης στην Πάφο. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, οι εγκαταστάσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2004.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων και γιατί συνεχίζεται η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της κοινότητας Τίμης στην Πάφο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.096, ημερομηνίας 7 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του χυτηρίου “Νέμιτσας” στην υγεία των κατοίκων της περιοχής “Τσιφλικούδια” στη Λεμεσό και ποιες είναι οι αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής που έχει οριστεί για το θέμα της μετακίνησης του χυτηρίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.098, ημερομηνίας 7 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Council Directive 2000/78/EC of November 2000 και ιδιαίτερα τις διατάξεις του άρθρου 7(1) και (2), επιτρέπεται στα κράτη μέλη να λαμβάνουν ειδικά μέτρα με σκοπό τη διαφύλαξη ή την ενθάρρυνση της ένταξης των αναπήρων στον κόσμο της εργασίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προτίθεται να εισαγάγει μέτρα για ενθάρρυνση της εργοδότησης των αναπήρων και ιδιαίτερα εάν υπάρχει πολιτική βούληση για καθιέρωση ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τα άτομα με αναπηρίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.110, ημερομηνίας 7 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Τουρκία φαίνεται να επανέρχεται στο θέμα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιλεγεί ως χώρος κατασκευής του εν λόγω εργοστασίου η περιοχή Ακκιουγιού, ακριβώς απέναντι από τα παράλια της Κύπρου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των λαών της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.111, ημερομηνίας 7 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει παραχωρηθεί τουρκοκυπριακή γη στο δρόμο Νατάς-Αξύλου στην Πάφο για ανέγερση κτηνοτροφικών υποστατικών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς είναι δυνατό να παραχωρείται τουρκοκυπριακό τεμάχιο για ανέγερση μόνιμων υποστατικών κατά παράβαση της σχετικής εγκυκλίου του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.118, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι παρατηρήθηκε στασιμότητα στην προώθηση του σχεδίου δημιουργίας πλατείας στο κέντρο του χωριού Κάτω Πύργος, γύρω από την ιστορική αιωνόβια δρυ. Οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, οι οποίοι στηρίζουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας στον τουρισμό και θεωρούν ευνόητο ότι ο εξωραϊσμός της κεντρικής πλατείας θα αναβαθμίσει την εικόνα του χωριού και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, δικαίως διερωτώνται πότε θα προχωρήσουν τα έργα.

Μέσα στα πλαίσια του εν λόγω σχεδιασμού αναμένεται και η κατεδάφιση μίας τριώροφης εγκαταλειμμένης οικοδομής με ασυμβίβαστη αρχιτεκτονική και μη παραδοσιακό χαρακτήρα, που επηρεάζει αντιαισθητικά το χωριό, εμποδίζει την ανάπτυξη της φυλλωσιάς της γηραλέας δρυός και επηρεάζει αρνητικά το μικροκλίμα. Επιπλέον, η στέγη του υποστατικού είναι κατασκευασμένη από φύλλα αμιάντου. Εκκρεμεί επίσης η αισθητική αναβάθμιση των οικοδομών που το σχήμα και η μορφή τους δε συνάδουν με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του κέντρου της πλατείας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προχωρήσουν τα έργα αισθητικής αναβάθμισης και εξωραϊσμού της πλατείας του Κάτω Πύργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.119, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΘΟΚ για το 2005 μειώθηκε κατά £325.000, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην προχωρήσει η δημιουργία του θεατρικού μουσείου στη Λεμεσό. Σε μία τέτοια περίπτωση και αν μέχρι το 2005 δε λειτουργήσει το μουσείο, η χορηγία ιδιώτη υπό μορφή αγοράς του κτιρίου δε θα ισχύει πλέον.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γίνονται προσπάθειες για δανειοδότηση του έργου με κυβερνητικές εγγυήσεις, για να μη χαθεί η τόσο σημαντική χορηγία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.120, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιφορτισθεί μεγάλο μέρος των εξόδων για τα μέτρα ασφάλειας των Βρετανών αθλητών που προετοιμάστηκαν στην Κύπρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσα ακριβώς στοίχισε στην Κυπριακή Δημοκρατία η φιλοξενία των Βρετανών αθλητών και πόσα ακριβώς εισέπραξε το κυπριακό κράτος από αυτή τη δραστηριότητα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.121, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τον Απρίλιο του 2004 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων 2004-2010. Στόχος του σχεδίου είναι η μείωση της ποσότητας του όγκου και του ρυπαντικού φορτίου των αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση υλικών, η ανακύκληση/ανάκτηση υλικών, η ανάκτηση ενέργειας από τα υλικά που περιέχονται στα απόβλητα και η κατάλληλη υγειονομική ταφή των καταλοίπων και των αποβλήτων που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προνοείται στο σχέδιο η δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας από τα στερεά απόβλητα αντί με την πεπαλαιωμένη μέθοδο των χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.122, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Κατά την εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος τον περασμένο Οκτώβριο του θέματος της κατασκευής της λεωφόρου Καλαμών στις παρυφές του δάσους της Αθαλάσσας η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δεσμεύτηκε να προβεί σε υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης που διέρχονται την περιοχή του δάσους, μετά την κατασκευή συγκεκριμένης οδικής αρτηρίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η ΑΗΚ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.123, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα οικιακά λύματα της Πόλης Χρυσοχούς μεταφέρονται και απορρίπτονται στο σκυβαλότοπο της Αγίας Μαρινούδας. Νοουμένου ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή βιολογικού σταθμού στην περιοχή Πόλης Χρυσοχούς, γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα κατά πόσο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της κοινότητας Αγίας Μαρινούδας ότι με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Πάφου θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο σκυβαλότοπο-λυματότοπο Αγίας Μαρινούδας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Πότε θα λειτουργήσει κεντρικό σύστημα συλλογής των οικιακών αποβλήτων στην Πόλη Χρυσοχούς;

2. Πότε θα λειτουργήσει βιολογικός σταθμός επεξεργασίας των λυμάτων;

3. Θα υλοποιηθεί τελικά η δέσμευση για πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο λυματότοπο-σκυβαλότοπο Αγίας Μαρινούδας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.125, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών και άλλων αξιωματούχων για απομάκρυνση των κεραιών ραδιοφωνίας από την περιοχή του χωριού Δρούσια.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των αρμοδίων έναντι της κοινότητας Δρούσιας σχετικά με την απομάκρυνση των κεραιών από την κατοικημένη περιοχή της.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.126, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε πολλές περιοχές της Κύπρου τοποθετούνται πρατήρια πετρελαιοειδών κοντά ή μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται και να φοβούνται για ενδεχόμενο ατύχημα διαρροής ή έκρηξης ή πυρκαγιάς.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε και πόσα περιστατικά έχουν αναφερθεί, από τον καιρό που ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορούν διαρροές, πυρκαγιές ή εκρήξεις σε πρατήρια πετρελαιοειδών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.127, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Ασωμάτου στη Λεμεσό ζητά οικονομική βοήθεια για την κατασκευή πεζοδρομίων και οχετών ομβρίων υδάτων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η ικανοποίηση των αιτημάτων της κοινότητας Ασωμάτου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.128, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κοινότητες που γειτνιάζουν με τον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου (Ακρωτήρι, Ασώματος, Τραχώνι, Κολόσσι κτλ.) ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο από σμήνη κουνουπιών που φωλιάζουν στα λιμνάζοντα νερά.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν προμηθευτεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης τα κατάλληλα οικολογικά φάρμακα καταπολέμησης των κουνουπιών και αν τέτοιου είδους φάρμακα χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές (π.χ. Αλυκή Λάρνακας, ποταμούς, υγροβιότοπους κτλ.).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.129, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Μάρτιο του 2000 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα λογότυπο που περιλαμβάνει τις λέξεις “Βιολογική γεωργία - σύστημα ελέγχου ΕΚ”, για να χρησιμοποιείται, σε προαιρετική βάση, από τους παραγωγούς των οποίων τα συστήματα και τα προϊόντα διαπιστώθηκε, κατόπιν επιθεώρησης, ότι πληρούν τις πρόνοιες των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει το λογότυπο ως υποχρεωτική σήμανση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και πότε προτίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία να υιοθετήσει την υποχρεωτική χρήση του λογότυπου βιολογικής γεωργίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.130, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο σκυβαλότοπος στο Βατί, πέρα από τα σκύβαλα της ευρύτερης περιοχής Λεμεσού, δέχεται όλων των ειδών τα εισαγόμενα εμπορεύματα που οι εισαγωγείς επιθυμούν να καταστρέψουν αντί να εκτελωνίσουν. Τα εμπορεύματα αυτά είναι παγωτά, σοκολάτες, ακόμα και κονσέρβες, τα οποία έχουν λήξει. Συνήθως τα εμπορεύματα αυτά έρχονται σε μεγάλες ποσότητες και είναι αφορολόγητα. Για το λόγο αυτό η καταστροφή τους γίνεται στην παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου και η χρέωση είναι δυσανάλογη με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Υπάρχουν πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κυπριακές βιομηχανίες στην κτηνοτροφία ή στη γεωργία. Τα υλικά αυτά καταστρέφονται ή επανεξάγονται με έξοδα του κράτους για λόγους διαδικασίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για διαχείριση των πιο πάνω υλικών με άλλη διαδικασία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.131, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ετησίως απορρίπτονται στο σκυβαλότοπο στο Βατί χίλιοι τόνοι σκόνης από τα σιτηρά που αποθηκεύονται στα σιλό του λιμανιού Λεμεσού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν διερευνηθεί άλλες μορφές χρησιμοποίησης της σκόνης αυτής, π.χ. ως ζωοτροφής ή οργανικού λιπάσματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.132, ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καταργήθηκε το δρομολόγιο του αστικού λεωφορείου που εξυπηρετούσε τους κατοίκους της κοινότητας Ασωμάτου στη Λεμεσό, ιδιαίτερα μάλιστα τους ηλικιωμένους.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που γίνονται, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, που αφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.133, ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Υδάτων προχώρησε στην προσθήκη τοίχου κατά μήκος της υπερχείλισης υδροφρακτών με σκοπό την αύξηση της αποθηκευτικής τους ικανότητας. Το πιο πάνω θέμα παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες σε τηλεοπτικό κανάλι και αφορούσε το φράγμα Διποτάμου. Ταυτόχρονα, υπήρξε καταγγελία ότι η προσθήκη του τοίχου έγινε χωρίς διερεύνηση της στερεότητας του φράγματος και ότι υπάρχει η πιθανότητα υποχώρησης του φράγματος, όταν υπερχειλίσει. Όπως πληροφορήθηκα, το φράγμα του Διποτάμου δεν είναι το μοναδικό φράγμα στο οποίο έχει γίνει τέτοια προσθήκη. Παρόμοιο θέμα προέκυψε και στον υδατοφράκτη Ξυλιάτου. Μάλιστα, η χωρίς μελέτη προσθήκη τοίχου φαίνεται να αποτελεί και έναν από τους λόγους της εξαφάνισης του μοναδικού νερόφιδου “Natrix-natrix”.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε πόσα φράγματα έχουν προστεθεί τοίχοι κατά μήκος των υδροφρακτών με σκοπό την αύξηση της αποθηκευτικής τους ικανότητας και ποιου είδους στατικές μελέτες έχουν γίνει για διασφάλιση της στερεότητάς τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.135, ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην παραλιακή περιοχή μεταξύ της παραλίας του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου και των εγκαταστάσεων της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντου επικρατεί μεγάλη ακαταστασία που δημιουργεί σοβαρή φθορά στο περιβάλλον, αλλά και κινδύνους ασφάλειας για όλους όσοι χρησιμοποιούν την παραλιακή δημόσια οδό. Φαίνεται ότι η παραλιακή οδός χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα φορτηγά αυτοκίνητα της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντου που μεταφέρουν υλικά από λατόμηση πέτρας προς το εργοστάσιο. Τόσο το λατομείο αυτό όσο και ο δρόμος αποτελούν πηγή ρύπανσης για την περιοχή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι πρόκειται να γίνει με το λατομείο και τον παραλιακό δρόμο, καθώς και αν υπάρχει περίπτωση να τερματιστεί η λατόμηση στην περιοχή ή να λειτουργεί ο δρόμος μόνο για τις ανάγκες πρόσβασης των λιγοστών κατοίκων και εργαζομένων στις βιομηχανίες της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.136, ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πληροφορίες μου, έχουν σταλεί προ πολλού στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας όλα τα στοιχεία εκείνων που καταπατούν τη χαλίτικη γη στην Αθηένου για καταχώριση αγωγών, με σκοπό την ποινική δίωξη και τη λήψη δικαστικών μέτρων για άρση των επεμβάσεων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία των εν λόγω ποινικών διώξεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.142, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή για τα αεροδρόμια, χωρίς να έχει εκπονηθεί πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα επέκτασης των αεροδρομίων. Εξ όσων θυμάμαι, οι αρμόδιοι είχαν δεσμευτεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ότι πριν από την έναρξη των οποιωνδήποτε έργων και οπωσδήποτε πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τα κατασκευαστικά σχέδια, θα διενεργείτο οπωσδήποτε πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί έχει καταπατηθεί αυτή η δέσμευση και γιατί η κυβέρνηση προχωρεί στην εκτέλεση των έργων μέσω του στρατηγικού επενδυτή, χωρίς την απαραίτητη εκπόνηση πλήρους μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.145, ημερομηνίας 20 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων, τα πρατήρια πώλησης πετρελαιοειδών οφείλουν να εγκαταστήσουν σύστημα ανάκτησης εξατμίσεων και αναθυμιάσεων ατμών βενζίνης “vapor recovery”.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο βαθμό έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία και σε πόσα πρατήρια έχει εγκατασταθεί σύστημα “vapor recovery”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.146, ημερομηνίας 20 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων από ξένους και ντόπιους για το άκρως αντιαισθητικό θέαμα των αντιπυρικών λωρίδων. Ιδιαίτερα στα πευκόφυτα βουνά, οι αντιπυρικές λωρίδες φαίνονται από μακριά και μοιάζουν με ίχνη από μαστίγωμα στις ράχες των βουνών. Αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητα των αντιπυρικών λωρίδων, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι προκαλούν σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο διαμελισμός των δασών, η εκχέρσωση, η διευκόλυνση της διάβρωσης των εδαφών κ.λπ. αποτελούν μέρος των εμφανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το θέμα έχει προβληματίσει τo Τμήμα Δασών και ποια μέτρα έχουν σχεδιαστεί, ώστε να απαβλυνθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν οι χρήσιμες κατά τα άλλα αντιπυρικές λωρίδες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.175, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει υπογράψει και προφανώς ούτε έχει επικυρώσει ή έχει εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία για την προστασία των νυχτερίδων “Eurobats” (The Agreement on the Conservation of Populations of European Bats). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω συλλέξει, οι πλείστες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει ή έχουν εφαρμόσει τη συμφωνία αυτή, παράλληλα με όλες τις άλλες παρόμοιες διεθνείς ή ευρωπαϊκές συμφωνίες που αφορούν την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας, καθώς και των βιοτόπων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και ποια μέτρα λαμβάνει προς την κατεύθυνση της προστασίας των νυχτερίδων στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.176, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλά από τα αυτοκίνητα που προέρχονται από τα κατεχόμενα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα με τα καυσαέρια που εκπέμπουν. Κατέχω πολλές καταγγελίες πολιτών για αυτοκίνητα που εκπέμπουν υπερβολικό καπνό και καυσαέρια. Πολλά από αυτά είναι από τα κατεχόμενα. Βεβαίως, το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και σε πολλά αυτοκίνητα ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι Τουρκοκύπριοι οδηγοί που διέρχονται τα οδοφράγματα έχουν ενημερωθεί για τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον τεχνικό έλεγχο των αυτοκινήτων, αν έχουν ενημερωθεί για το ΜΟΤ και αν τους δόθηκε κάποια χρονική περίοδος, για να συμμορφωθούν, καθώς και πότε η αστυνομία θα αποκτήσει τα ειδικά φορητά μηχανήματα που θα της επιτρέψουν να ελέγχει τα καυσαέρια κατά την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.178, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάποιες προτάσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό σχετικά με την ορθολογιστική διαχείριση των ζωικών αποβλήτων του σφαγείου Κοφίνου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο μέχρι σήμερα μοναδικό εργοστάσιο που μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό και το είδος αυτών των προσφορών, καθώς και για τους λόγους για τους οποίους εν τέλει απερρίφθησαν οι συγκεκριμένες προτάσεις, επιλέγοντας μία “λύση” με πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.179, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά το σάλο που ξέσπασε στην Ελλάδα από την ανακάλυψη ότι σε νερό που προσφέρθηκε για κατανάλωση στο κοινό από τα γνωστά ψυγεία που βρίσκονται συνήθως τοποθετημένα σε δημόσια κτίρια βρέθηκε η επικίνδυνη ουσία “κάδμιο”, το Γενικό Χημείο του Κράτους διενέργησε έρευνα σε τριάντα πέντε τέτοιες συσκευές.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, δίνοντας στοιχεία που αφορούν τις συσκευές, αλλά και τα αποτελέσματα των αναλύσεων συσκευή προς συσκευή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.180, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στον υδατοφράκτη Ξυλιάτου διαπίστωσα ότι έχουν υλοποιηθεί τα έργα κατασκευής πέντε μικρών παραλίμνιων δεξαμενών, προϋπολογιζόμενης δαπάνης £20.000, για την προστασία του νερόφιδου “Natrix-Natrix”. Έχω την άποψη ότι τα έργα έχουν αποτύχει πλήρως. Δεν έχει παρουσιαστεί μετά την κατασκευή τους καμιά απολύτως βελτίωση στη δραματική κατάσταση με τον υπό εξαφάνιση πληθυσμό των νερόφιδων στον υδατοφράκτη Ξυλιάτου. Μάλλον καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος έχουν προκαλέσει τα έργα κατασκευής των πέντε δεξαμενών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κόστος του έργου και τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται μετά την παταγώδη αποτυχία του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.182, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι στην κοινότητα Παχύαμμου, στην Τηλλυρία, συγκεκριμένος ιδιώτης ή εταιρείες τοποθετούν μεγάλες κεραίες μέσα στην οικιστική περιοχή του χωριού, παρά τον κύριο δρόμο Παχύαμμου-Πομού. Οι κάτοικοι ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους από τη λειτουργία αυτών των κεραιών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το είδος, τη λειτουργία και την ιδιοκτησία αυτών των κεραιών, αν υπάρχουν όλες οι σχετικές άδειες και αν έχουν καταμετρηθεί και αξιολογηθεί οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.229, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το σύστημα υδροδότησης της κοινότητας Πύργου στη Λεμεσό αποτελείται από αμιαντοσωλήνες. Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, ήδη έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του νερού. Πολλοί διαμαρτύρονται για επιπτώσεις στην υγεία τους.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο σύστημα αμιαντοσωλήνων στην κοινότητα Πύργου στη Λεμεσό και αν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι της ποιότητας του νερού με επικέντρωση στο ποσοστό των ινών αμιάντου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.230, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω γίνει δέκτης πολλών παραπόνων από Κύπριους και ξένους επισκέπτες στα Λουτρά της Αφροδίτης στην Πάφο, όπου η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Η περιοχή ρυπαίνεται από τα κτηνοτροφικά υποστατικά που βρίσκονται εκεί. Οι κατσίκες έχουν εξαφανίσει τη βλάστηση και η δυσοσμία είναι αφόρητη από τα κόπρανα και τις άλλες ακαθαρσίες. Σκουπίδια γεμίζουν το χώρο και το κοντινό ρυάκι. Το νερό στη μικρή λίμνη είναι ακάθαρτο, γεμάτο περιττώματα από τα περιστέρια που συνωστίζονται λόγω των κτηνοτροφικών υποστατικών στην περιοχή. Η όλη κατάσταση αποπνέει εγκατάλειψη, βρομιά και δυσοσμία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε η σημαντική για τον τουρισμό τοποθεσία των Λουτρών της Αφροδίτης να παρουσιάζει μια ευρωπαϊκή και πολιτισμένη εικόνα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.253, ημερομηνίας 8 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, παρά την αντίθεση του Τμήματος Δασών, προωθείται η κατασκευή λωρίδας διαφυγής στο δρόμο Πέγειας-Πόλης Χρυσοχούς, έργο το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά το δάσος Πέγειας και θα αποτελέσει εμπόδιο στη δημιουργία εκδρομικού χώρου στην περιοχή, ο οποίος έχει εγκριθεί στα πλαίσια του σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε γίνονται αποδεκτές οι εισηγήσεις του Τμήματος Δασών για τη λωρίδα διαφυγής στο δρόμο Πέγειας-Πόλης Χρυσοχούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.263, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Τίμης διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση άδειας για την κατασκευή παραλιακού αναψυκτηρίου. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Τίμης, η άδεια οικοδομής για το αναψυκτήριο ανακλήθηκε λόγω του γεγονότος ότι η γη είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν προχωρά στις διαδικασίες που προνοεί ο νόμος, ώστε να εκδοθεί το συντομότερο η άδεια για την κατασκευή του παραλιακού αναψυκτήριου, έργο το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινότητας Τίμης.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.264, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

         «Έχω πληροφορηθεί ότι το κοινοτικό συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας Πάφου  διαμαρτύρεται για την παραχώρηση από την κυβέρνηση χαλίτικης γης σε εταιρεία παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.  Το κοινοτικό συμβούλιο έχει ζητήσει τον ίδιο χώρο για τη δημιουργία πάρκου.  Επίσης το κοινοτικό συμβούλιο καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την επέκταση του σκοπευτηρίου, καθώς και τη διατήρηση του λατομείου που βρίσκεται εντός της οικιστικής περιοχής της κοινότητας.

         Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δική του θέση έναντι των απόψεων του κοινοτάρχη Αγίας Βαρβάρας Πάφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.277, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 6 Οκτωβρίου δύο πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ ανάγκασαν την πτήση της Lufthansa που πετούσε για το αεροδρόμιο “Μπεν Κουριόν” του Τελ Αβίβ να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Τα πολεμικά αεροπλάνα του Ισραήλ επενέβησαν στο FIR Λευκωσίας, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας πτήσεων και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση προέβη τότε σε διάβημα προς τον πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Ιβ Κόχεν Λιτάντ.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την απάντηση που έδωσαν οι αρχές του Ισραήλ στο διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.288, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο βιολογικός σταθμός των βιομηχανικών αποβλήτων στο Γέρι προς την περιοχή Βαθιάς Γωνιάς βρίσκεται σε ουσιαστική αχρησία και προκαλεί οχληρία και δυσοσμία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη σημερινή κατάσταση του βιολογικού σταθμού βιομηχανικών αποβλήτων και για τη μελλοντική του χρήση και χρησιμότητα.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.289, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρά τα επανειλημμένα και συχνά διαβήματα της κοινότητας Αναφωτίδας στην επαρχία Λάρνακας, συγκεκριμένο κτηνοτροφικό υποστατικό λειτουργεί μέσα στα όρια οικιστικής περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί χωρίς τις απαιτούμενες πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες. Εντούτοις, ο κτηνοτρόφος έχει προβεί σε ενέργειες και έχει αρχίσει να οικοδομεί σε άλλη τοποθεσία, εκτός οικιστικής περιοχής, νέα υποστατικά.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η μετακίνηση του συγκεκριμένου βουστασίου από την οικιστική περιοχή σε άλλη κατάλληλη τοποθεσία.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.290, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι παρουσιάζεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη δημιουργία περιφερειακής στέγης ενηλίκων στο Παλαιχώρι.

Δεδομένων των πιεστικών αναγκών της περιοχής για στέγαση και φροντίδα ηλικιωμένων και γενικά δυσπραγούντων ανθρώπων, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους της καθυστέρησης και για το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.291, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί αρνείται να προχωρήσει στον άμεσο αποχαρακτηρισμό της περιοχής “Κάμπος” στο χωριό Ποτάμι Λευκωσίας ως επιτρεπόμενης περιοχής κυνηγιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο κοινοτάρχης και σύσσωμη η κοινότητα ζητούν να τερματιστεί αμέσως το κυνήγι στην περιοχή αναδασμού στην τοποθεσία “Κάμπος”. Οι κάτοικοι του χωριού διατηρούν σε αυτή την περιοχή διάφορες καλλιέργειες και φυτείες, καθώς επίσης και κτηνοτροφικά υποστατικά, τα οποία υφίστανται πολλές ζημιές και ταλαιπωρίες λόγω της χρήσης της περιοχής από χιλιάδες κυνηγούς κάθε χρόνο.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.337, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι θα ανασταλεί η κατασκευή μέρους των έργων που αφορούν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού, επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα διάβρωσης, που πιθανόν να οδηγήσουν στην καταστροφή των έργων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν προηγήθηκε του σταδίου των σχεδιασμών και της εκτέλεσης των έργων μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή μια μελέτη για τη διάβρωση της παραλίας.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.338, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στις Πάνω Πλάτρες διαπίστωσα ότι οι παραδοσιακές βρύσες του χωριού έχουν υποστεί σοβαρή αρχιτεκτονική αλλοίωση. Πρόσθετες κατασκευές από εντελώς ασύμβατα υλικά, σε μορφή, σχήμα αλλά και είδος, αλλοιώνουν το αρχικό κτίσμα. Ο κάθε επισκέπτης που διαθέτει λίγη κρίση και αισθητική αντιλαμβάνεται την προσβολή και ενοχλείται.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να αποκαταστήσει στην αρχική τους μορφή τις παραδοσιακές βρύσες στις Πάνω Πλάτρες.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.339, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η αιωνόβια δρυς που βρίσκεται στην οδό Κρύα Νερά στις Πάνω Πλάτρες κινδυνεύει να ξεριζωθεί λόγω υποσκαφής του εδάφους από τη μια πλευρά του ριζώματός της. Ήδη η δρυς έχει πάρει επικίνδυνη κλίση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να στηριχθεί και να διατηρηθεί η αιωνόβια δρυς στην οδό Κρύα Νερά στις Πάνω Πλάτρες.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.340, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλές κοινότητες ζητούν την επαναφορά του θεσμού του αγροφύλακα η κάποιου παρόμοιου θεσμού που να εξασφαλίζει την παρουσία εντεταλμένου οργάνου επιβολής των νόμων στις αγροτικές περιοχές.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το βαθμό αποδοχής ή το σημείο υλοποίησης αυτής της εισήγησης.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.341, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Βυζακιάς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επέκτασης των οικιστικών της ζωνών, λόγω κυρίως της παρουσίας στην ανατολική περιοχή της κοινότητας του πεδίου βολής “Ξυντού” και έκτασης των χωρικών ορίων των γειτονικών κοινοτήτων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν εξετάζεται ευνοϊκά το αίτημα της κοινότητας Βυζακιάς για επέκταση των οικιστικών της ζωνών προς βόρεια/βορειοανατολικά της περιοχής.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.342, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Θήρας αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του περιφερειακού γραφείου στην περιοχή Σολιάς και να μεταθέσει τους εκεί υπηρετούντες θηροφύλακες σε άλλες θέσεις. Οι κοινότητες της περιοχής Σολιάς σύσσωμες αντιδρούν.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση ερήμην των κοινοτήτων και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυσκολίες και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.343, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν αδειοδοτήσει τη λειτουργία του ελαιοτριβείου στον Αναλιόντα, μέσα στην οικιστική περιοχή του χωριού, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες των περιοίκων. Οι αρμόδιοι φαίνεται επίσης να μην έχουν λάβει υπόψη τους ότι τα απόβλητα του ελαιοτριβείου χύνονται σε δεξαμενή πολύ κοντά στην οικιστική περιοχή και στο δρόμο Τσερίου-Αναλιόντα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα ρύπανσης και οχληρίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα του ελαιοτριβείου στον Αναλιόντα.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.344, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι λόγω της ασφαλτόστρωσης των χωμάτινων ερεισμάτων των δρόμων στο χωριό Πάνω Πλάτρες κινδυνεύουν να ξεραθούν όλοι οι παρόδιοι πλάτανοι. Φαίνεται ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν λεκάνες γύρω από τα δέντρα, για να μπορούν να ποτίζονται και να αναπνέουν.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει σχέδιο για τη σωτηρία και διατήρηση των εν λόγω δέντρων, αλλά και άλλων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος στο ιστορικό τουριστικό θέρετρο των Πάνω Πλατρών.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.345, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω επισκεφθεί την περιοχή του καταρράκτη του Μυλλομέρη στις Πάνω Πλάτρες, η οποία δυστυχώς παρουσιάζει εικόνα άθλια και προσβλητική. Το μονοπάτι της φύσης που οδηγεί στον καταρράκτη από το κέντρο των Πάνω Πλατρών σε ορισμένα σημεία χρειάζεται συντήρηση και ανακατασκευή. Κοντά ή πάνω στην εξαίρετη, από απόψεως φυσικής ομορφιάς, αυτή τοποθεσία κτίζονται κτίρια. Πρόσφατα έχει ισοπεδωθεί η κορυφή του βουνού πάνω από τον καταρράκτη του Μυλλομέρη και έχει κτιστεί ένας πανάσχημος τοίχος αντιστήριξης, ορατός από τον κεντρικό δρόμο Πλατρών-Λεμεσού. Το αποτέλεσμα από αισθητική άποψη είναι πολύ αρνητικό.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το καθεστώς προστασίας της τοποθεσίας του καταρράκτη του Μυλλομέρη στις Πάνω Πλάτρες, καθώς και για το ποια μέτρα λαμβάνονται, ώστε να αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί η φυσική αυτή κληρονομιά του λαού μας.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.346, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το πλοίο ULLA, το οποίο ήταν φορτωμένο με τοξικά απόβλητα και συγκεκριμένα την τέφρα από την καύση στους ανθρακικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Ισπανίας, βυθίστηκε, στις 5 Σεπτεμβρίου 2004, στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Νοουμένου ότι τα απόβλητα αυτά περιλαμβάνουν βαρέα μέταλλα, τα οποία δε διαλύονται στο νερό ούτε αποικοδομούνται, αλλά αντίθετα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και διατηρούνται στους ζωικούς ιστούς, δημιουργούνται κατά την άποψή μου σοβαροί κίνδυνοι για την αλιεία στην ανατολική Μεσόγειο και ίσως και για την ποιότητα των αλιευμάτων με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών και στην Κύπρο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τα ακόλουθα:

1. Την πληροφόρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης μέσω ενεργειών προς την Τουρκία.

3. Την καταγραφή των πιθανών κινδύνων.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.379, ημερομηνίας 1ης Νοεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες χρησιμοποιούν για ψεκασμούς το τοξικό εντομοκτόνο “Gold crest odourless”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν έγιναν ψεκασμοί σε κάποια κυβερνητικά γραφεία, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα υγείας σε εργαζομένους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το συγκεκριμένο εντομοκτόνο έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ από το Μάρτιο 1988.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πραγματικά το συγκεκριμένο εντομοκτόνο χρησιμοποιείται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, αν έχουν ληφθεί υπόψη οι παρενέργειές του και αν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός ή απαγόρευση στη χρήση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.380, ημερομηνίας 1ης Νοεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγλαντζιάς ενδιαφέρεται πολύ σοβαρά για την προστασία και διατήρηση του ιδιωτικού δάσους ευκαλύπτων στην τοποθεσία “Συγκρασίτης”, έκτασης περίπου 25 δεκαρίων, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, παρά τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Λάρνακας. Το δάσος των ευκαλύπτων αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και πρέπει να προστατευθεί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να προστατευθεί το δάσος ευκαλύπτων στην τοποθεσία “Συγκρασίτης” στην Αγλαντζιά.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.420, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ακρίδων έγιναν εντατικοί ψεκασμοί και αεροψεκασμοί με χημικά παρασκευάσματα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το είδος των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν, τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων και αν έχει αξιολογηθεί περιβαλλοντικά αυτή η συγκεκριμένη επιχείρηση.»

 

Απάντηση


Eρώτηση με αρ. 23.06.008.04.421, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην παράγραφο 2.2.1. του σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης (Δράση Β2: Καταστροφή ζιζανίων με καλλιέργεια του εδάφους χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνου) δε φαίνεται να περιλαμβάνεται πρόνοια για καταπολέμηση των ζιζανίων με άλλα μηχανικά μέσα (π.χ. χορτοκοπτικές μηχανές). Εκ πρώτης όψεως, το αίτημα ορισμένων γεωργών για επιχορήγηση και αυτής της φιλικής προς το περιβάλλον μεθόδου καταπολέμησης των ζιζανίων, σε αντιδιαστολή με τα χημικά ζιζανιοκτόνα, φαίνεται λογικό.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει περίπτωση να διευρυνθεί η ερμηνεία της φιλοπεριβαλλοντικής καταπολέμησης των ζιζανίων και να τύχουν επιχορηγήσεων και οι γεωργοί που χρησιμοποιούν χορτοκοπτικές μηχανές.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.448, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Αξύλου υπάρχει κτηνοτροφικό υποστατικό μέσα σε οικιστική περιοχή. Το υποστατικό αυτό φαίνεται να είναι παράνομο. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, το υποστατικό αυτό ανήκει στον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Αξύλου. Βρίσκεται εγκατεστημένο μέσα σε σύνολο τουρκοκυπριακών οικιών, τις οποίες έχει κυριολεκτικά καταστρέψει. Το υποστατικό προκαλεί σοβαρή οχληρία στους κατοίκους των προσφυγικών κοινοτήτων Αξύλου και Ελεδιό. Τα ζώα αφήνονται να βοσκήσουν ελεύθερα, προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες και σε δεντροστοιχίες. Οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων είναι επί του παρόντος ανυπολόγιστες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης του κτηνοτροφικού υποστατικού και γιατί δεν επισπεύδεται αυτή η διαδικασία.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.449, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων έχει στη διάθεσή της περιοχή της επαρχίας Λεμεσού αναφερόμενη ως περιοχή “Parcel B”.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ακριβή έκταση και θέση της εν λόγω περιοχής, καθώς και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της και πιο συγκεκριμένα αν οι μέτοχοι της εταιρείας ή η ίδια η εταιρεία είναι σήμερα ιδιοκτήτης μέρους της γης που περιλαμβάνεται στην περιοχή “Parcel B”.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.450, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στον τομέα ερευνών του Υπουργείου Υγείας εργοδοτείται από το 2002 μόνο ένας λειτουργός τοξικολογίας. Το γεγονός ότι κατά καιρούς προσλαμβάνεται ένας ή δύο λειτουργοί σε δεκαπενθήμερη βάση για υποβοήθηση σε διάφορες έρευνες αποδεικνύει ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση με προσωπικό ο τομέας ερευνών του Υπουργείου Υγείας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται και πότε να ενισχύσει τον τομέα ερευνών του Υπουργείου Υγείας.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.451, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πρόνοια του περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος Καπνίσματος) Νόμου του 2002, απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα σε αυτοκίνητο, όταν σε αυτό επιβαίνουν ανήλικα άτομα. Όποιος παραβαίνει τη συγκεκριμένη πρόνοια είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες ή σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή και στις δύο ποινές μαζί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η συγκεκριμένη πρόνοια του νόμου λαμβάνεται υπόψη από τις αστυνομικές αρχές και, αν ναι, πόσες καταγγελίες έχουν γίνει για τυχόν παραβάσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.452, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού κατά τη συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών του 2005, σχεδόν το σύνολο των ιατρικών ερευνών που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο ανέλαβε η εταιρεία “Leonidou Associates”. Σύμφωνα με τα πιο πάνω αναφερόμενα στοιχεία, η εταιρεία φέρεται να έχει συνάψει συμβόλαια συνολικού ύψους πέραν των £512.710.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προβληματίζεται από το γεγονός αυτό και γιατί δεν επιδεικνύεται πολλές φορές ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες εμπειρογνωμόνων, χωρίς βέβαια να αμφισβητείται η επάρκεια της συγκεκριμένης εταιρείας.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.453, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εισηγήθηκε να μην κυρωθεί η Σύμβαση για την Ασφάλεια και Υγεία στη Γεωργία του 2001, λόγω αδυναμίας δημιουργίας συστήματος ορθής διαχείρισης των χημικών αποβλήτων, των άχρηστων χημικών ουσιών και των άδειων δοχείων χημικών. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες το Υπουργικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τη δυνατότητα κύρωσης της συγκεκριμένης σύμβασης σε δύο χρόνια.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα δημιουργηθεί σύστημα ορθής διαχείρισης των χημικών αποβλήτων που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για την υγεία των αγροτών και για το περιβάλλον και αν έχουν γίνει επαφές με τους εισαγωγείς και εμπόρους των χημικών κατασκευασμάτων για τη δημιουργία αυτού του συστήματος, που με βάση τους περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Ευθύνη Οικονομικών Παραγόντων) Κανονισμούς του 2003, που ενέκρινε η Βουλή στις 19 Σεπτεμβρίου 2003, είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.454, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα σημαντικό μεσαιωνικό τάφο στο χώρο όπου ανεγείρεται το νέο δικαστικό μέγαρο στη Λευκωσία. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο τάφος αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μοναστηριακού συγκροτήματος των Σιστεριανών του Αγίου Θεοδώρου. Τα ερείπια του μοναστηριού φαίνεται να βρίσκονται κάτω από το δρόμο και το παρακείμενο πρατήριο πετρελαιοειδών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν σχέδια για ανασκαφή και ανάδειξη των ερειπίων του μεσαιωνικού μοναστηριού του Αγίου Θεοδώρου.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.455, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο παρελθόν είχε απασχολήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων το θέμα της μαρίνας που κατασκευάστηκε και λειτουργεί σε ξενοδοχείο στον Κόλπο των Κοραλλίων στην Πάφο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα όσον αφορά το εν λόγω έργο:

1. Έχει τις απαιτούμενες άδειες;

2. Έτυχε ανάλογου τεχνικού και νομικού ελέγχου;

3. Υπάρχει θέμα κατεδάφισής του σε περίπτωση που είναι παράνομο;»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.456, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει διεξαγάγει επιθεωρήσεις για την ενέργεια στα κυβερνητικά κτίρια, με στόχο την προώθηση μέτρων για εξοικονόμησή της.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα των αναφερόμενων πιο πάνω επιθεωρήσεων, καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προώθηση μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κυβερνητικά κτίρια.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.457, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα και η Μάλτα, ήγειρε ένσταση στην προώθηση της Οδηγίας που αφορά στη ρύπανση της θάλασσας σε περίπτωση ατυχήματος σε πλοία. Είναι γνωστό ότι η Οδηγία αυτή προέκυψε ως αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα στο δεξαμενόπλοιο “Prestige” στις ισπανικές ακτές.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί η Κύπρος τήρησε αρνητική στάση έναντι μίας, εκ πρώτης όψεως, φιλικής προς το περιβάλλον νομοθεσίας.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.466, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει γνωματεύσει πρόσφατα ότι το άρθρο 39(1) του νόμου «Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος του 2003», που αφορά την υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού άδειας κυνηγίου στην πλάτη κάθε κυνηγού, αντίκειται στη νομοθεσία σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε ζήτησε γνωμάτευση από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αντιδράσεις από επηρεαζόμενους πολίτες, πόσοι καταγγέλθηκαν μέχρι σήμερα από τους θηροφύλακες, γιατί παραβίαζαν τη συγκεκριμένη πρόνοια του νόμου, και τι προτίθεται να κάνει τώρα ενόψει του γεγονότος ότι παραμένει κενός ο νόμος στο σημείο που αφορά τη διευκόλυνση της αναγνώρισης και καταγραφής των παρανομούντων κυνηγών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.467, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι αρμόδιες αρχές προβληματίζονται για το θέμα της δρομολόγησης λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εξέλιξη του θέματος αυτού.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.468, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η τεχνική επιτροπή για την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας έχει εισηγηθεί από τον Οκτώβρη του 2003 μια σειρά μέτρων και προτάσεων για θεσμοθέτηση του σχολικού λεωφορείου. Συγκεκριμένα, η επιτροπή εισηγήθηκε να εφαρμοστεί πιλοτικά το σχολικό λεωφορείο σε ένα σύμπλεγμα σχολείων, η περίοδος εφαρμογής να είναι ένας μήνας, το κόμιστρο να είναι δωρεάν και τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιηθούν να είναι άνετα και μοντέρνα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υλοποιηθεί το πιλοτικό σχέδιο, ποια είναι τα αποτελέσματά του και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προώθηση του θεσμού του σχολικού λεωφορείου.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.469, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν παραπεμφθεί δεκαεπτά ασθενείς κρατούμενοι σε ιδιωτική κλινική, κατόπιν επιθυμίας των ιδίων και μετά από σχετική γνωμάτευση του ιατρικού λειτουργού και σχετική έγκριση του διευθυντή των Φυλακών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσοι από αυτούς παραπέμφθηκαν σύμφωνα με γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού, αντί του αρμόδιου ιατρικού λειτουργού, που δόθηκε στο χώρο του δικαστηρίου κατά την ώρα της έκδοσης της απόφασης και χωρίς να περάσουν ποτέ το κατώφλι της φυλακής.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.475, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να μειωθούν οι θεματικοί κύκλοι της έκθεσης ιδεών για τη γ΄ λυκείου. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, έγινε πρόταση να διαγραφεί η οικολογία ως θεματικός κύκλος.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει πρόθεση να αφαιρεθεί ο θεματικός κύκλος της οικολογίας από τους θεματικούς κύκλους της έκθεσης ιδεών για τη γ΄ λυκείου.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.476, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα στην Ελλάδα εκπονήθηκε γενικό σχέδιο αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών και προώθησης του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων σε σχέση με τα αναπαυτικά ή θεραπευτικά κέντρα. Στην Ευρώπη πάρα πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, έχουν αναβαθμίσει τέτοια κέντρα (π.χ. ιαματικά λουτρά SPA κτλ.) με στόχο την προσέλκυση τουριστών, ιδιαίτερα κατά τους εκτός περιόδου αιχμής μήνες. Αντίθετα, στην Κύπρο, πλην της εξαίρεσης κάποιων ξενοδοχείων, τα φυσικά ιαματικά λουτρά (π.χ. στον Καλοπαναγιώτη, στους Αγίους Αναργύρους Πάφου κτλ.) έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αξιοποίησής τους.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπάρχει αυτή η έλλειψη και γιατί δεν αξιοποιούνται με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο τα φυσικά ιαματικά λουτρά της χώρας μας.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.477, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα λατομεία “Σκύρα Λίμα Λτδ” και “Λατομεία Πυργών” ζητούν επέκταση των προνομίων λατόμησης ή νέες ερευνητικές άδειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω συλλέξει, φαίνεται ότι τα δύο λατομεία έχουν ήδη πάρα πολλά περιθώρια λατόμησης στους υφιστάμενους χώρους όπου έχουν άδεια λατόμησης. Η κοινότητα Πυργών διαμαρτύρεται και ενίσταται στην παραχώρηση οποιωνδήποτε προνομίων ή αδειών στις δύο εταιρείες για ανεύρεση πετρωμάτων. Η περιοχή είναι βεβαρημένη περιβαλλοντικά από τα διάφορα λατομεία. Είναι γνωστό σε όλους ότι πρόκειται για μία πευκόφυτη περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς που γειτνιάζει με την προτεινόμενη περιοχή προστασίας του περιβάλλοντος “Natura 2000”.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθενται οι αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν θετικά τις αιτήσεις των δύο εταιρειών.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.478, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκαταστήσει δίκτυο παρακολούθησης των συχνοτήτων και εντάσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τις εκπομπές ραδιοκυμάτων. Η εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης των συχνοτήτων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων παρεμβολών, αλλά και καταμέτρησης του βαθμού επηρεασμού της ποιότητας ζωής σε κατοικημένες περιοχές από την εγκατάσταση των πομπών κινητής τηλεφωνίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η εγκατάσταση δικτύου παρακολούθησης των συχνοτήτων ραδιοκυμάτων και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο αυτό.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.479, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει πρόταση για οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σχετικά με περιορισμούς στην αγορά και στη χρήση ορισμένων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στα έλαια αραίωσης και στα ελαστικά επίσωτρα. Με την πρόταση αυτή στοχεύεται η μείωση σε αποδεκτό επίπεδο των εκπομπών των υπολειμμάτων πλαστικών που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες στο περιβάλλον και ο έλεγχος των πιθανών κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει κάποιες αναλύσεις για τις ουσίες που περιέχουν τα ελαστικά που εισάγονται στην Κύπρο και αν υπάρχει πρόθεση να σταματήσουν οι εισαγωγές ελαστικών που περιέχουν τοξικές ουσίες.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.480, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι καύσιμα που πωλούνται στους καταναλωτές, και ιδιαίτερα αμόλυβδη βενζίνη, δυνατόν να περιέχουν μικρή ποσότητα από άλλα είδη καυσίμων, γιατί οι ίδιες δεξαμενές των βυτιοφόρων χρησιμοποιούνται για διαφορετικά είδη.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η παρουσία μέσα στην αμόλυβδη βενζίνη έστω και μικρών ποσοτήτων άλλων καυσίμων, π.χ. ελαφρού μαζούτ, που χρησιμοποιείται σε καθαριστήρια ρούχων, μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή αχρήστευση των δυαδικών καταλυτών που φέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Ας σημειωθεί ότι ένας καταλύτης που δε λειτουργεί σωστά εκπέμπει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ρυπογόνες ουσίες.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.481, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, είχαν χορηγηθεί άδειες απόρριψης αποβλήτων μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2004 μόνο σε δώδεκα ελαιοτριβεία από τα τριάντα τουλάχιστο που λειτουργούν σήμερα.

Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του 2004 επρόκειτο να αδειοδοτηθούν και τα εναπομείναντα. Αναφέρεται μάλιστα ότι συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τρία ελαιοτριβεία στην επαρχία Λευκωσίας (Δευτεράς, Ιδαλίου και Αλάμπρας).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν αδειοδοτηθεί όλα τα υπάρχοντα ελαιοτριβεία και ειδικά τι ακριβώς συμβαίνει με τα τρία ελαιοτριβεία για τα οποία υπάρχουν πολλά παράπονα για πρόκληση οχληρίας. Είναι αλήθεια ότι ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων της Βαθιάς Γωνιάς αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις Κυριακές τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν τα λύματα από αυτά τα ελαιοτριβεία, με αποτέλεσμα να ωθούνται σε παράνομη απόρριψη του φορτίου τους σε τυχαίες απόμερες τοποθεσίες;»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.482, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τουρίστες που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα το Ακρωτήρι Αρναούτη στον Ακάμα έχουν διαμαρτυρηθεί ότι γύρω από τις εγκαταστάσεις του φάρου επικρατεί μεγάλη ακαταστασία. Διάφορα υλικά μεταξύ των οποίων και υπολείμματα από μπαταρίες έχουν συσσωρευτεί προκαλώντας οχληρία και πιθανόν ρύπανση του περιβάλλοντος.

Επειδή ο χώρος είναι ευαίσθητος περιβαλλοντικά και έχει την ιδιαιτερότητά του, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να καθαριστεί η περιοχή από τα διάφορα άχρηστα αντικείμενα.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.483, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι αρχές της κοινότητας Καλοπαναγιώτη μελετούν την εγκατάσταση ανελκυστήρα δίπλα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή μέχρι το κέντρο “Θεοξένια”, το κόστος του οποίου, με τους πιο χαμηλούς υπολογισμούς, θα ανέλθει στο μισό εκατομμύριο λίρες.

Πληροφορούμαι επίσης ότι οι αρχές προχωρούν ήδη στην επίταξη γης την οποία θα διέρχεται ο ανελκυστήρας προτού καν εκπονηθούν συμπληρωματικά σχέδια, γίνει εκτίμηση του όλου έργου και μελέτη βιωσιμότητας και προτού διεξαχθεί περιβαλλοντική μελέτη.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια της κοινότητας, αν έχουν εγκριθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και αν προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.492, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι φθαρμένοι δυαδικοί καταλύτες από αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη έχουν βρεθεί σε χώρους απορριμμάτων. Στα συγκεκριμένα εξαρτήματα έχουν συγκεντρωθεί υψηλής επικινδυνότητας ρύποι που θεωρούνται πολύ επικίνδυνα τοξικά απόβλητα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια μέτρα λαμβάνονται, ώστε να ελέγχεται αποτελεσματικά η κατάσταση των καταλυτών στα αυτοκίνητα, τι γίνεται με την παράνομη αφαίρεση των καταλυτών από τα αυτοκίνητα, ποιες είναι οι σχετικές διαδικασίες και σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται για την αλλαγή και την ασφαλή απόρριψή των καταλυτών.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.493, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε το παλιρροϊκό κύμα στη νότια Ασία, μετά το σεισμό των 8,5 ρίχτερ, και τις χιλιάδες θυμάτων, υπάρχει δικαιολογημένος προβληματισμός για την πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι επιστήμονες φαίνεται να μην αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Πολιτική Άμυνα είναι προετοιμασμένη για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, που χρήζουν εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης από τα κλασικά περιστατικά καταστροφών από σεισμό.»

 

Απάντηση


Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων