Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Γιώργος Περδίκης

Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

Αρχείο 2002

Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.048 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 4 Ιανουαρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κωφάλαλοι εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα αυτό σήμερα, αν υπάρχουν προσοντούχοι και αναγνωρισμένοι δάσκαλοι και μέθοδοι διδασκαλίας και τι προτίθεται να πράξει προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της νοηματικής γλώσσας ως γλώσσας διδασκαλίας ισότιμης με τις άλλες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.050 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 8 Ιανουαρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας αδυνατούν να ελέγξουν για πιθανή νοθεία στο μέλι από την ουσία ισογλυκόζη. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε λάβει η ισογλυκόζη είναι παράγωγο επεξεργασίας του καλαμποκιού (είναι γνωστό πως το καλαμπόκι είναι ένα προϊόν του οποίου μεγάλες ποσότητες που κυκλοφορούν στην αγορά διεθνώς είναι γενετικά μεταλλαγμένες). Η ουσία αυτή, όπως με διαβεβαιώνουν ειδικοί επιστήμονες, είναι επιβλαβής για την υγεία [ιδιαίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών (π.χ. διαβητικοί)].

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.051 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Ιανουαρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι Βρετανικές Βάσεις συνεχίζουν να αποστέλλουν κατά διαστήματα στρατιωτικά αποσπάσματα στην περιοχή του Ακάμα για τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων με το πρόσχημα του καθαρισμού της περιοχής από τα μη εκραγέντα βλήματα παλαιότερων ασκήσεων. Εξ όσων πληροφορούμαι, υπάρχει κατατεθειμένο στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος το αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών ομάδων να αναλάβει η κυπριακή κυβέρνηση το έργο αυτό, με έξοδα των Βρετανικών Βάσεων, όπως ακριβώς συνέβη με τον καθαρισμό του βυθού στην ίδια περιοχή από την ειδική μονάδα της αστυνομίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις προθέσεις της κυβέρνησης έναντι της συγκεκαλυμμένης αυτής στρατιωτικής δραστηριότητας των Βρετανικών Βάσεων στον Ακάμα.»

Απάντηση


Eρώτηση με αρ. 23.06.008.01.052 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Ιανουαρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλοί ευαίσθητοι πολίτες επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου περίθαλψης τραυματισμένων ζώων. Η ανάγκη προκύπτει από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή των διακοπών, όταν πολίτες βρίσκουν άγρια ζώα ή κατοικίδια πτηνά τραυματισμένα, δεν υπάρχει κανένας φορέας στον οποίο να μπορούν να απευθυνθούν.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει πρόθεση ή σχέδια αντιμετώπισης αυτής της ανάγκης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.053 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Ιανουαρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή μεταξύ των χωριών Μάμμαρη και Κοκκινοτριμιθιά λειτουργούν παράνομα πτηνοτροφικά υποστατικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου το πτηνοτροφικό υποστατικό της φάρμας “Χατζηιωάννου” δεν πληρεί τους κανονισμούς και δεν έχει τις κατάλληλες άδειες λειτουργίας, ενώ για το σφαγείο της εταιρείας “Πίπης” δεν έχει εκδοθεί άδεια απόρριψης αποβλήτων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την πιο πάνω αναφερόμενη περίπτωση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.054 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Ιανουαρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες προβληματίζονται για το μέλλον του πληθυσμού των ελαφιών “Ντάμα-Ντάμα” που εκτρέφονται στο δασικό σταθμό Σταυρού της Ψώκας.

Διερωτώμαι γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι πρακτικές της στείρωσης ή γιατί δε μεταφέρθηκαν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον απ’ όπου και έχουν εισαχθεί στην Κύπρο, δηλαδή στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία και Ελβετία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα και για τις πιο πάνω εισηγήσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.056 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 23 Ιανουαρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις κατοικίες της κοινότητας Πάνω Αμιάντου έχει αποκοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατόπιν οδηγιών του Τμήματος Δασών. Πρόκειται για κατοικίες που περιλαμβάνονται στην περιουσία των Μεταλλείων Αμιάντου και περιήλθαν στη διαχείριση του Εφόρου Εταιρειών. Οι κάτοικοι της κοινότητας Πάνω Αμιάντου ηλεκτροδοτούν περίπου σαράντα κατοικίες με τη βοήθεια ιδιωτικών ντιζελοκίνητων γεννητριών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια της κυβέρνησης σε σχέση με την κανονική ηλεκτροδότηση της κοινότητας Πάνω Αμιάντου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.064 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 2 Φεβρουαρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι ανιχνευτές μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια, εμπορικά καταστήματα και υπεραγορές (πληροφορίες μιλούν για εγκατάσταση τέτοιων ανιχνευτών και σε όλες τις τράπεζες) για σκοπούς ασφαλείας πιθανό να επηρεάζουν τη λειτουργία του βηματοδότη που φέρουν αρκετοί καρδιοπαθείς.

Φαίνεται μάλιστα να μη λαμβάνεται ουσιαστική πρόνοια για την πληροφόρηση των ατόμων αυτών ή την παροχή εναλλακτικής πρόσβασης σε χώρους των οποίων η είσοδος ελέγχεται από συσκευές ανίχνευσης μετάλλων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κ.λπ.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει (διοικητικά, νομοθετικά κ.ά.) για την επίλυση αυτού του προβλήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.066 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 22 Φεβρουαρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ανέγερση του κτιρίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στο χώρο του παλαιού σταδίου του ΓΣΠ. Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής θέματα:

 1. Έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο στο χώρο θεμελίωσης του κτιρίου να υπάρχουν αρχαιότητες, όπως διαφαίνεται από τις αρχαιολογικές έρευνες στο λόφο της παλιάς ΠΑΣΥΔΥ;

 2. Όσον αφορά το ΓΣΠ, έχει ληφθεί πρόνοια για αξιοποίηση των μνημειακών στοιχείων του ιστορικού αυτού κτίσματος (ρολόι, νότια πύλη κ.λπ.);

 3. Υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για αξιοποίηση μέρους των κερκίδων (του πετάλου) με στόχο τη διαχρονική διατήρηση της λειτουργίας του κτίσματος ως χώρου κοινωνικής συνεύρεσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εθνικών εκδηλώσεων και ιστορικών συμβάντων;

 4. Έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο ο χώρος να αξιοποιηθεί κατά άλλο τρόπο, εναλλακτικό και σύγχρονο, ώστε να είναι χρήσιμος στο κοινό και στους πολίτες (υπόγειος χώρος στάθμευσης, πάρκο και χώροι πρασίνου στην επιφάνεια, πλατεία, κ.λπ.);»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.067 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 4 Μαρτίου 2002.

 «Έχω πληροφορηθεί ότι δεν υπάρχουν στην Κύπρο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στους οποίους να έχει παραχωρηθεί άδεια αποβολής υλικών αμιάντου, τα οποία συγκαταλέγονται στα επικίνδυνα καρκινογόνα απόβλητα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. ποιο πρόγραμμα υπάρχει για την απομάκρυνση των υλικών αμιάντου (π.χ. αμιαντόφυλλα).
2. εάν υπάρχουν εξουσιοδοτημένα από το κράτος τεχνικά συνεργεία για τις εργασίες ξηλώματος των στεγών αμιάντου, καθώς και για τις υπόλοιπες εργασίες με υλικά αμιάντου.
3. εάν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία στην Κύπρο ειδικού χώρου αποβολής των υλικών αμιάντου.»

 Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.068 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 4 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι δύο πολυεθνικές εταιρείες πετρελαιοειδών “Exxon Mobil” και “BP”, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ζήτησαν από την κυπριακή εταιρεία που είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής και μεταφορέας πετρελαίου του διυλιστηρίου Λάρνακας να χρησιμοποιεί πλοία διπλού τοιχώματος για τη μεταφορά πετρελαιοειδών, εκφράζοντας ανησυχίες για ατυχήματα που μπορεί να φέρει περιβαλλοντική καταστροφή στον κόλπο της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η εταιρεία αρνήθηκε με το αιτιολογικό ότι η αντικατάσταση των πλοίων της με νέα διπλού τοιχώματος δεν είναι για την ώρα υποχρεωτική.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική συμφωνία μεταξύ των εταιρειών, τις ενέργειες της κυβέρνησης, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.069 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της ελληνικής κυβέρνησης κ. Χρήστος Πρωτόπαπας δεσμεύτηκε ότι “εντός ολίγων εβδομάδων όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας θα συμπεριλαμβάνουν στα δελτία ειδήσεών τους υποχρεωτικά και το πεντάλεπτο νοηματικής γλώσσας”, όπως ορίζει το άρθρο 3 του Ν. 2328/95.  Παρόμοια διάταξη υπάρχει και στον περί Αναπήρων Νόμο (Νόμος που Προνοεί για τα Άτομα με Αναπηρίες), Ν. 127 (Ι)/2000, άρθρο 8(3), που ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προς εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας αναφορικά με την υποχρεωτική συμπερίληψη στα δελτία ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών σταθμών πεντάλεπτου δελτίου στη νοηματική γλώσσα (γλώσσα των κωφών).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.070 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή του χωριού Πολιτικό κοντά στη Λευκωσία είναι εγκατεστημένες παράνομα δύο μονάδες επεξεργασίας λατομικών υλικών, μια σκυροθραυστική μονάδα και μια μονάδα κατασκευής ασφάλτου (πρέμιξ).  Επίσης, έχω πληροφορηθεί ότι το παλιό λατομείο στην περιοχή Φιλανίου έχει αγοραστεί από άλλη εταιρεία, η οποία προτίθεται να το λειτουργήσει ζητώντας επέκταση των ορίων.  Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η ανανέωση της μέχρι πρόσφατα ανενεργούς πολεοδομικής άδειας έχει ήδη εγκριθεί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το λατομείο και τις λατομικές βιομηχανικές μονάδες της περιοχής του χωριού Πολιτικό.»

 Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.071 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι εφέτος λειτούργησε με επιτυχία το φράγμα Ταμασσού.  Ο υδατοφράκτης είναι πλήρης και ήδη υπερχείλισε.  Η παρουσία του νερού έχει προσελκύσει πολλά υδρόβια πουλιά που καταφεύγουν στο μοναδικό περιβάλλον που προσφέρει η νότια πλευρά του φράγματος.  Το γεγονός αυτό έχουν όμως αντιληφθεί και κυνηγοί, οι οποίοι καταδιώκουν τα πτηνά και τα ζώα που προσελκύει το νερό.

 

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να διευκρινίσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να αποφασιστεί η συμπερίληψη ολόκληρης της πέριξ περιοχής του νέου υδατοφράκτη Ταμασσού σε περιοχή απαγορευμένη για το κυνήγι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.074 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 8 Μαρτίου 2002.

«Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου όσον αφορά την αισθητική αλλά κυρίως την ασφάλεια των οδηγών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει, ώστε η τοπιοτέχνηση των κυκλικών κόμβων σε αυτοκινητόδρομους και αστικές λεωφόρους να γίνεται από ειδικούς επιστήμονες, σύμφωνα με προδιαγραφές και προπαντός κατά τρόπο ασφαλή για τους εποχούμενους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.078 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 19 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να κυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από τους δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν στη Βαρκελώνη (15-16 Μαρτίου 2002), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σχεδόν ομόφωνα τη σύμφωνη γνώμη του για την κύρωση του πρωτοκόλλου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

 1. πότε αναμένεται να κυρωθεί σε νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας το πρωτόκολλο του Κιότο.
 2. πότε αναμένεται να συσταθούν τα αρμόδια όργανα και να καταρτιστεί το πρόγραμμα εφαρμογής του πρωτοκόλλου.
 3. σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανάλογη διαδικασία για κύρωση του πρωτοκόλλου του Μοντρεάλ για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν την τρύπα του όζοντος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.079 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι το κοινοτικό συμβούλιο Πεδουλά πιέζεται από δύο μεγάλες εταιρείες εμπορίας αναψυκτικών, χυμών και εμφιαλωμένου νερού να παραχωρήσει δύο σημαντικές γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, προκειμένου να τύχουν εκμετάλλευσης ξεχωριστά από τις δύο αυτές εταιρείες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη θέση της κυβέρνησης σε σχέση με τις επιπτώσεις τέτοιας εξέλιξης στη βιωσιμότητα των καλλιεργειών της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.080 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 22 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Σια λειτουργεί χοιροτροφική μονάδα η οποία προκαλεί μεγάλη οχληρία και περιβαλλοντική ρύπανση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, πολλά από τα υποστατικά της μονάδας είναι παράνομα. Σε γειτονιά η οποία γειτονεύει άμεσα με τη μονάδα έχουν παραχωρηθεί άδειες οικοδομής σε φτωχά νεαρά ζευγάρια, ενώ η οικιστική περιοχή της κοινότητας βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη μονάδα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που έχουν γίνει, ώστε να μετακινηθεί η συγκεκριμένη χοιροτροφική μονάδα το συντομότερο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.081 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 22 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων νερών από το εγκαταλειμμένο μεταλλείο της ΕΜΕ στην περιοχή του χωριού Σια. Προβλήματα ρύπανσης δημιουργούνται επίσης και από το λατομείο Ε. Παναγή στην ίδια περιοχή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες των αρμοδίων προς αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλούνται τόσο από τη λειτουργία του λατομείου όσο και από και το εγκαταλειμμένο μεταλλείο στην περιοχή του χωριού Σια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.082 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 27 Μαρτίου 2002.

«Ο κανονισμός 61.Η(1)(η) του περί Οδών και Οικοδομών Νόμου (Μέρος ΧΙΙΓ, που αφορά στη χρήση των οικοδομών από ανάπηρα πρόσωπα) αναφέρεται στις “εξαιρετικές περιπτώσεις όπου το ισόγειο τμήμα οικοδομής είναι υφιστάμενο και καλύπτεται με άδεια οικοδομής”. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, σε αυτές τις περιπτώσεις η “αρμόδια αρχή απαιτεί μερική εφαρμογή του Κανονισμού αυτού, νοουμένου ότι η πλήρης εφαρμογή των προνοιών του Κανονισμού είναι ανέφικτη:

Νοείται περαιτέρω ότι για τους σκοπούς της πιο πάνω επιφύλαξης ‘αρμόδια αρχή’ σημαίνει την αρχή που αποτελείται από εκπροσώπους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, της αρμόδιας τοπικής αρχής και του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου”.

Πληροφορούμαι ότι ο πιο πάνω κανονισμός δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σεβαστός. Από το 1999, που εγκρίθηκε η σχετική τροποποίηση του περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, δεν έχει συγκληθεί η “αρμόδια αρχή”, παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί άδειες οικοδομής για εκατοντάδες οικοδομές που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να γίνει σεβαστός ο κανονισμός 61.(Η)(1)(η) από την Ένωση Δήμων Κύπρου και τις κατά τόπους τοπικές αρχές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.083 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 27 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο παρά την Αλυκή της Λάρνακας αρχαιολογικός χώρος έχει ονομαστεί Hala Sultan Tekke - Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, παρά την συνήθη πρακτική οι αρχαιολογικοί χώροι να λαμβάνουν ως ονομασία το όνομα του τοπωνυμίου της περιοχής τους. Στην περίπτωση του μυκηναϊκού οικισμού που ανασκάπτεται στην περιοχή της Αλυκής Λάρνακας το τοπωνύμιο φέρει την ονομασία “Βυζακιά”.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που καθιερώθηκε - κατά παράβαση της ισχύουσας πρακτικής - η ονομασία Χαλά Σουλτάν Τεκκέ για τον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής Λάρνακας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.085 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Μαρτίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι είναι όχι σπάνιο φαινόμενο να παραδίδονται νεκροί στους οικείους τους για ταφή από τα νεκροτομεία των νοσοκομείων σε τυμπανιαία κατάσταση ή κατάσταση πρόωρης σήψης. Ένα πρόσφατο περιστατικό στη Λεμεσό προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των συγγενών και απασχόλησε και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις αιτίες ύπαρξης αυτών των περιστατικών και για το ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να τερματιστεί η εμφάνιση τέτοιων περιστατικών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.088 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 3 Απριλίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι με την ευκαιρία των εορτασμών για τα πενήντα πέντε χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με αφετηρία το λιμάνι της Λεμεσού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εκδηλώσεις αυτές και αν προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα (π.χ. ακύρωσή τους) ενόψει των πρόσφατων γεγονότων στην Παλαιστίνη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.089 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 3 Απριλίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι του χωριού Κόρνος ανησυχούν για τη συχνή εμφάνιση περιστατικών καρκίνου. Πολλοί συνδέουν τα περιστατικά καρκίνου με τη λειτουργία στην περιοχή αρκετών λατομικών μονάδων και σκυροθραυστικών βιομηχανιών και άλλων εγκαταστάσεων βιομηχανικού τύπου που παράγουν σκόνη.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόγραμμα διενέργειας επιδημιολογικών μελετών στα χωριά που γειτνιάζουν με τη λατομική ζώνη Σταυροβουνίου-Κόρνου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.092 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Απριλίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι έχει ανασταλεί τελεσίδικα η λειτουργία του λατομείου στον Αστρομερίτη. Εξακολουθεί όμως να λειτουργεί η σκυροθραυστική μονάδα και δεν έχουν αρχίσει οποιεσδήποτε εργασίες αποκατάστασης του τοπίου στα δύο μεγάλα σκάμματα που δημιουργήθηκαν από την πολύχρονη λειτουργία του λατομείου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να τερματιστεί η λειτουργία της σκυροθραυστικής μονάδας και να αποκατασταθεί η ζημιά από την πολύχρονη λειτουργία του λατομείου στον Αστρομερίτη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.093 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Απριλίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι το κτηματολόγιο Λεμεσού έχει μεταφερθεί πρόσφατα σε νέα γραφεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, αριθμός υπαλλήλων που εργάζονται σε συγκεκριμένα τμήματα του κτηματολογίου καλείται να εργαστεί σε χώρους όπου δεν υπάρχει αρκετός φυσικός εξαερισμός και φωτισμός και γενικά, σύμφωνα και με τις απόψεις του αρμόδιου τμήματος εργασίας, δεν τηρούνται οι κανονισμοί υγιεινής εργασίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο κτηματολόγιο Λεμεσού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.094 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Απριλίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τη δεξαμενή υδατοθεραπείας του νοσοκομείου Λάρνακας παραπονιούνται ότι το μέγεθός της δεν είναι ικανοποιητικό, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ασφυκτικός συνωστισμός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, γενικά παρατηρούνται διάφορα προβλήματα στη λειτουργία της δεξαμενής υδατοθεραπείας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη λειτουργικότητα της δεξαμενής υδατοπρομήθειας του νοσοκομείου και να υπάρξει η αναγκαία άνεση στο χώρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.095 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Απριλίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε εγκαταστάσεις της υδατοπρομήθειας όπου πραγματοποιούνται εργασίες χλωρίωσης του νερού ύδρευσης υπάρχουν αποθηκευμένες ποσότητες χλωρίου. Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις διαρροής του αερίου αυτού και ετέθη σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε ατύχημα, καθώς και για το κατά πόσο υπάρχουν σχέδια μετατροπής της μορφής αποθήκευσης του χλωρίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.096 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Απριλίου 2002.

« Έχω διαπιστώσει ότι τα περισσότερα χοιροστάσια που λειτουργούν στην Κύπρο δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας, άδεια οικοδομής και άδεια για τις δεξαμενές απόρριψης των αποβλήτων τους. Στην ουσία, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει επαρκής επεξεργασία των χοιροτροφικών λυμάτων με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Παρακαλώ το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να τερματιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση παρανομίας, καταστροφής του περιβάλλοντος και επιπτώσεων στη δημόσια υγεία (ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση υπογείων και επιφανειακών νερών κ.λπ.).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.105 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 25 Απριλίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων για εξασφάλιση ερευνητικών αδειών και προνομίων λατόμησης στην περιοχή του δάσους Πάφου (δάσος του Ζαχαρία, Λυσός). Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι σκοπούμενες λατομικές δραστηριότητες σχετίζονται με τα σχέδια για κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, καθώς και με την προβλεπόμενη εγκατάλειψη της λατομικής ζώνης Ανδρολίκου λόγω εξάντλησης των εκεί αποθεμάτων.

Ας σημειωθεί ότι το δάσος Πάφου είναι προστατευόμενη περιοχή (έχει κηρυχθεί εθνικό πάρκο), είναι κρατική περιουσία και αποτελεί το σημαντικότερο βιότοπο και πνεύμονα πρασίνου της Κύπρου. Είναι ο βιότοπος του προστατευόμενου αγρινού και άλλων σπάνιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της Κύπρου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εξελίξεις αυτές, καθώς και για τις προθέσεις της κυβέρνησης έναντι των αιτήσεων για λατόμηση εντός του δάσους Πάφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.106 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 25 Απριλίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία) έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή γαρίδων από χώρες της Άπω Ανατολής (π.χ. Ταϊβάν, Κίνα, Φιλιππίνες), γιατί βρέθηκαν να περιέχουν την ουσία χλωραμφαινικόλη, η οποία προκαλεί απλασματική αναιμία (μορφή καρκίνου).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών προς αντιμετώπιση της εμφάνισης παρόμοιων περιστατικών και στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.111 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 10 Μαΐου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεχίζει, παρά τη σαφή συνταγματική και νομοθετική ρύθμιση περί του εναντίου, να χρησιμοποιεί στις εκδόσεις του σχεδόν ως αποκλειστική γλώσσα την αγγλική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου:

 1. τα ευρετήρια των διάφορων αρχαιολογικών συλλογών του τμήματος εξακολουθούν να ενημερώνονται στην αγγλική γλώσσα.

 2. τα ευρετήρια των αντικειμένων του Μεσαιωνικού Μουσείου Κύπρου, που δημιουργήθηκαν το 1987, συντάχθηκαν στην αγγλική γλώσσα.

 3. οι διάφορες επιστημονικές μονογραφίες, που γράφονται κατά κύριο λόγο από Ελληνοκυπρίους αρχαιολόγους, είναι όλες στην αγγλική γλώσσα.

 4. το επίσημο περιοδικό του τμήματος φέρει το ίδιο όνομα που έφερε επί αγγλοκρατίας, δηλ. "Report of the Department of Antiquities" .

 5. ο τιμοκατάλογος των εκδόσεων που διατίθεται για πώληση από το Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας είναι γραμμένος στην αγγλική γλώσσα.

 6. τα μονόφυλλα του εργαστηρίου συντηρήσεως συντάσσονται στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, για το θέμα έχει εκδώσει έκθεση και το Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως (Αρ. Φακ.: Α/Π 1097/2001) στις 22 Μαρτίου 2002.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται προς συμμόρφωση με το σύνταγμα, τη σχετική νομοθεσία και τις υποδείξεις του Γραφείου του Επιτρόπου Διοικήσεως.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.112 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 10 Μαΐου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατολίσθησης των πετρωμάτων στην περιοχή του ιστορικού παρεκκλησιού της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας στην Κάτω Δευτερά, παρά την όχθη του Πεδιαίου ποταμού. Από τις κατολισθήσεις κινδυνεύει να υποστεί φθορά, ακόμα και κατάρρευση το μοναδικό αυτό για προσκύνημα μνημείο της επαρχίας Λευκωσίας. Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές δικαιολογημένα ανησυχούν.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχει επιληφθεί του θέματος και κατά πόσο έχουν παρθεί οποιαδήποτε μέτρα, καθώς επίσης και για το πιθανό πρόβλημα από τη σχεδιαζόμενη στην περιοχή ανάπτυξη υπερτοπικού δικτύου αυτοκινητόδρομου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.113 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 10 Μαΐου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι σχεδιάζεται αυτοκινητόδρομος τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με ανισόπεδους κόμβους και διαβάσεις, ο οποίος προβλέπεται να επηρεάσει δυσμενώς γεωργική γη κατάφυτη από λεμονόδεντρα, ελιές, χαρουπιές, πεύκα και κυπαρίσσια, πολλών εκατοντάδων εκταρίων, μεταξύ της Λακατάμιας και της Κάτω Δευτεράς.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με το έργο που αναφέρεται πιο πάνω, καθώς και για τις εν γένει αντιδράσεις των τοπικών αρχών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.128 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Μαΐου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι πάγιο αίτημα της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Κωφών είναι η αναγνώριση του απολυτηρίου της Σχολής Κωφών ως ισότιμου απολυτηρίου δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Η οργάνωση των κωφών θεωρεί ότι το θέμα αυτό παρεμποδίζει τη μορφωτική και επαγγελματική ανέλιξη των κωφών ατόμων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες του υπουργείου σχετικά με το εν λόγω θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.129 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Μαΐου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι, παρά τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων για κατάρτιση χρονοδιαγράμματος αφαίρεσης των στεγών από φύλλα αμιάντου/τσιμέντου, που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, το πρόγραμμα καθυστερεί λόγω ενδοκυβερνητικών διαφορών. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το συγκρότημα κτιρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, στα οποία, εκτός των στεγών, εντοπίζονται φύλλα αμιάντου και στα τοιχώματα πολλών δωματίων στα οποία εργάζονται καθημερινά δεκάδες αστυνομικοί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους της καθυστέρησης στην εφαρμογή χρονοδιαγράμματος αφαίρεσης των υλικών αμιάντου από τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα από τα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.130 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Μαΐου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι αριθμός ηλικιωμένων κυρίως καλλιεργητών αμπελιών στα μικρά ορεινά χωριά της Κύπρου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα αγρινά. Φαίνεται ότι το σχέδιο αποζημιώσεων δεν είναι ικανοποιητικό λόγω των πολύ χαμηλών ποσών που καταβάλλονται εξαιτίας της χαμηλής οικονομικής αξίας της ζημιάς. Δυστυχώς φαίνεται πως το υφιστάμενο σχέδιο αντιμετώπισης των ζημιών προσεγγίζει το θέμα μόνο από οικονομικής πλευράς και αγνοείται έτσι η κοινωνική πτυχή του.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να αναλάβει κατά περίπτωση τα έξοδα της περίφραξης καλλιεργημένων τεμαχίων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ιδιοκτησιών ηλικιωμένων κατοίκων των χωριών αυτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.132 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 27 Μαΐου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα των τελωνειακών αρχών στο σπίτι Κύπριου επιχειρηματία στη Λευκωσία ανευρέθη πιστόλι το οποίο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατείχε νόμιμα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις διαδικασίες χορήγησης άδειας οπλοφορίας περιστρόφου ή πιστολιού, τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη, τον κατάλογο των ατόμων που κατέχουν σήμερα άδεια οπλοφορίας, καθώς και για τους λόγους με βάση τους οποίους έχει κατά περίπτωση τεκμηριωθεί η ανάγκη για χορήγηση άδειας οπλοφορίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.133 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Μαΐου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι η περιοχή ανάμεσα στα χωριά Δένεια και Ακάκι, στην τοποθεσία “Γεφυρούδκια”, έχει μετατραπεί σε ανοιχτό χώρο ρίψης σκουπιδιών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που καταβάλλονται, ώστε οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη λεγόμενη νεκρή ζώνη να μη μετατρέπονται σε απέραντους σκουπιδότοπους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.135 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη την 31η Μαΐου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι από το Μάιο του 2001, όταν με υπουργική απόφαση άλλαξε η διαδικασία προμήθειας και διάθεσης ακουστικών βαρηκοΐας σε δικαιούχους ασθενείς, δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί το αίτημα του Ομίλου Κωφών Λεμεσού για οικονομική βοήθεια, όσον αφορά την αγορά ακουστικών για τα μέλη του ομίλου. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 53.643, ημερομηνίας 9 Μαΐου 2002, μόνο ένα μικρό ποσοστό των κωφών, οι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μπορεί να ζητήσει επιχορήγηση της αγοράς ακουστικών, με βάση τους περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων Κανονισμούς του 2000 (Κ.Δ.Π.225/208).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των περιπτώσεων που επιχορηγήθηκαν το 2001, για την πιθανότητα διερεύνησης των κριτηρίων, καθώς και για τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης των οργανωμένων φορέων των κωφών ατόμων, όσον αφορά την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας για τα μέλη τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.137 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 6 Ιουνίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο πυροσβεστικός σταθμός και άλλα κτίρια του αεροδρομίου Πάφου στεγάζονται σε υπόστεγα από φύλλα αμιαντοτσιμέντου. Το ίδιο συμβαίνει και στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Λάρνακας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια που υπάρχουν για αντικατάσταση των στεγών από αμίαντο τουλάχιστο σε όσα κτίρια δεν προγραμματίζεται να αντικατασταθούν στα πλαίσια του προγράμματος για αναβάθμιση των αεροδρομίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.138 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 11 Ιουνίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι το νερό των πηγών ύδρευσης του χωριού Μένικο της επαρχίας Λευκωσίας έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο προς πόσιν κατόπιν των κατάλληλων αναλύσεων από τις αρχές. Δεν είναι η πρώτη φορά που το χωριό Μένικο παραμένει χωρίς κατάλληλο νερό ύδρευσης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατάσταση του νερού ύδρευσης στο χωριό Μένικο και για το πώς θα λυθεί οριστικά και ικανοποιητικά το πρόβλημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.139 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 11 Ιουνίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι για την ανέγερση του νέου ΚΕΝ Πάφου έχουν επιταχθεί 1 500 σκάλες γεωργικής γης σε περιοχή του χωριού Αναρίτα, παρά την αντίθεση της κοινοτικής αρχής. Τα έργα για την κατασκευή του νέου ΚΕΝ έχουν ήδη αρχίσει και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Έχω όμως εντοπίσει ότι μέσα στον προγραμματιζόμενο χώρο ανέγερσης του ΚΕΝ εγκλωβίζεται μια έκταση πενήντα περίπου σκαλών, μέρος του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της περιοχής του κοινοτικού (κρατικού) δάσους Αναρίτας, συνολικής έκτασης διακόσιων περίπου σκαλών. Παράλληλα, έχω παρατηρήσει ότι έχουν αρχίσει έργα και στο υπόλοιπο μέρος του κρατικού δάσους, τα οποία έχουν ήδη καταστρέψει μεγάλο μέρος της χλωρίδας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί έγιναν αυτές οι καταστροφικές επεμβάσεις στο κρατικό δάσος Αναρίτας και εάν υπάρχουν σχέδια που θα προκαλέσουν περαιτέρω καταστροφική συρρίκνωση του μοναδικού αυτού πνεύμονα πρασίνου της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.140 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 11 Ιουνίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Λεμεσού έχουν εισηγηθεί τη δημιουργία καταφυγίου ζώων. Ένα καλά οργανωμένο καταφύγιο ζώων, που να λειτουργεί κατ’ αξιόπιστο τρόπο, με κύριο μέλημα την ευημερία των ζώων, θα μπορέσει να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε αυτό το θέμα η πόλη και η επαρχία Λεμεσού. Η εισήγηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει γίνει αποδεκτή από τις αρχές, αλλά δε φαίνεται να προωθείται.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πορεία υλοποίησης της απόφασης για δημιουργία καταφυγίου ζώων στη Λεμεσό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.142 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 17 Ιουνίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι ολόκληρη η πόλη και επαρχία Πάφου εξυπηρετείται μόνο από έναν πυροσβεστικό σταθμό. Η προγραμματιζόμενη δημιουργία πυροσβεστικού σταθμού στην Πόλη Χρυσοχούς καθυστερεί και η επαρχία Πάφου ταλανίζεται συχνά από πυρκαγιές σε αγροτικές περιοχές που καλύπτονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους προγραμματισμούς της κυβέρνησης για δημιουργία τουλάχιστο τριών πυροσβεστικών σταθμών, που να καλύπτουν την Πάφο στις αστικές και αγροτικές περιοχές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.143 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 17 Ιουνίου 2002.

«Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχω εντοπίσει τα εξής:

 1. Τα περισσότερα υποστατικά του αεροδρομίου, μεταξύ των οποίων αυτά των χώρων ανάπαυσης των εργατών, έχουν στέγες από φύλλα αμιαντοτσιμέντου ηλικίας είκοσι πέντε χρόνων και με εμφανή ίχνη φθοράς.
 2. Οι θύρες των ψυγείων της νεόδμητης αποθήκης του τελωνείου είναι στενές, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φθορές στα εμπορεύματα, καθυστέρηση και αναστάτωση.
 3. Η οροφή των γραφείων της νεόδμητης αποθήκης του τελωνείου από τον πρώτο κιόλας χειμώνα παρουσιάζει πρόβλημα στεγανότητας, με αποτέλεσμα να στάζει συνεχώς όταν βρέχει.
 4. Οι εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται από κουνούπια και σκνίπες, αλλά και από τις δυσάρεστες οσμές των φρεατίων αποχέτευσης.
 5. Μηχάνημα φορτοεκφόρτωσης που κινείται με μηχανή πετρελαίου (ντίζελ) λειτουργεί σε κλειστό χώρο (αποθήκη Κυπριακών Αερογραμμών) και προκαλεί προβλήματα αναπνοής στους εργαζομένους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα αντιμετώπισης των πιο πάνω προβλημάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.144 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 27 Ιουνίου 2002.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η Κύπρος δεν έχει υπογράψει ακόμα ούτε έχει φυσικά κυρώσει τη σύμβαση που υπογράφτηκε στη Βέρνη, στις 13 Σεπτεμβρίου 1973, για τον τρόπο καταχώρισης των επωνύμων και γενικά των κύριων ονομάτων στα ληξιαρχικά βιβλία και άλλα επίσημα έγγραφα (π.χ. διαβατήρια). Κατά το άρθρο 8 της σύμβασης αυτής, “εάν υπάρχουν κανόνες, που τους θεσπίζει η Διεθνής Οργάνωση Τυποποίησης (ISO), οι κανόνες αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται”. Για την ελληνική γλώσσα υπάρχουν κανόνες, το διεθνές πρότυπο μεταγραφής του ελληνικού αλφαβήτου σε ρομανικό ISO 843.

Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση της Βέρνης το 1986. Η Κύπρος, παρά τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων, δεν υπέγραψε ακόμη τη σύμβαση αυτή. Έτσι τα ονόματα των Κυπρίων στα επίσημα έγγραφα, όπως στα διαβατήρια, αντί να μεταγράφονται κατά το διεθνές σύστημα, μπορούν να μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να υπογράψει, κυρώσει και εφαρμόσει τη Σύμβαση της Βέρνης για τον τρόπο καταχώρισης των επωνύμων και γενικά των κύριων ονομάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.149 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Ιουλίου 2002.

«Στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου λειτουργεί χοιροτροφική μονάδα η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα οχληρίας στους εργαζομένους της περιοχής αλλά και εξίσου σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ο ιδιοκτήτης της μονάδας έχει ήδη λάβει κρατική βοήθεια για μετακίνηση της μονάδας σε άλλη κατάλληλη περιοχή, εντός κτηνοτροφικής ζώνης, εντούτοις εξακολουθεί να διατηρεί το χοιροστάσιό του δίπλα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να συμμορφωθεί ο χοιροτρόφος και να αποξηλώσει το ρυπογόνο και οχληρό χοιροστάσιο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.150 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Ιουλίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει δοθεί άδεια σε ιδιωτική εταιρεία ελικοπτέρων για πτήσεις αναψυχής πάνω από κατοικημένες περιοχές στην Αγία Νάπα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η ίδια εταιρεία έχει αποταθεί για την εξασφάλιση περαιτέρω αδειών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, το οποίο προκαλεί οχληρία και προβλήματα ασφάλειας στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.151 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Ιουλίου 2002.

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της απόφασης που αφορά τη μετακίνηση των πομπών εκπομπής των τηλεοπτικών σταθμών από τις κατοικημένες περιοχές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.152 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 10 Ιουλίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι η περιοχή μεταξύ των χωριών Μάμμαρη - Δένεια - Κοκκινοτριμιθιά, γνωστή με το τοπωνύμιο “Καυκάλλα”, έχει προταθεί, για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο “Φύση 2000” (“Natura 2000”) ως σημαντικός κυπριακός οικότοπος.

Εν τούτοις, η σημερινή κατάσταση της περιοχής είναι φρικτή. Ψόφια ζώα, σκουπίδια, σωροί από άχρηστα υλικά, μάντρες, καμίνια κ.λπ. αποτελούν το συνηθισμένο σκηνικό στην περιοχή. Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργούν οι λάκκοι όπου απορρίπτονται ψόφια ζώα (κοτόπουλα, αιγοπρόβατα κ.λπ.) και οι οποίοι αποτελούν εστίες μολύνσεων και ασθενειών.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που γίνονται, ώστε να καθαριστεί η περιοχή της “Καυκάλλας” και να καταστραφούν οι διάφορες εστίες μόλυνσης και ρύπανσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.155 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 17 Ιουλίου 2002.

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε το αέριο των χρησιμοποιημένων συσκευών κλιματισμού να συλλέγεται και να αποθηκεύεται, αντί να ρίπτεται ανεξέλεγκτα στους σκυβαλότοπους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.156 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 17 Ιουλίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το Νοέμβριο του 1998, αποφάσισε να κηρύξει το έτος 2002 διεθνές έτος βουνών, με στόχο να τονιστεί ιδιαίτερα η προσφορά των ορεινών περιοχών στην παγκόσμια οικονομία και το περιβάλλον.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εκδηλώσεις, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες που ανέλαβε ή προώθησε η κυβέρνηση στα πλαίσια του διεθνούς έτους βουνών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.157 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 17 Ιουλίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κυπριακή μέλισσα κινδυνεύει από την εισαγωγή ξένης φυλής μελισσών από την Τουρκία στο κατεχόμενο βόρειο μέρος του νησιού μας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους κινδύνους και το βαθμό υποβάθμισης και εκφυλισμού τη κυπριακής μέλισσας μετά το 1974 και τα μέτρα που έλαβε για την προστασία και διατήρηση των επιθυμητών χαρακτηριστικών της.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.158 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 17 Ιουλίου 2002.

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή των περί Μέλιτος Κανονισμών, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή στις 7 Μαρτίου 2002 και δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 22 Μαρτίου 2002, με τον αριθμό 3587.»

Απάντηση


 Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.173 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 25 Ιουλίου 2002.

«Έχω παρατηρήσει ότι για τις ανάγκες κατασκευής του δρόμου Αγρού-Παλαιχωρίου έχουν κατασκευαστεί πολλοί τοίχοι αντιστήριξης. Οι τοίχοι αυτοί, που είναι κατασκευασμένοι από μπετόν, σε πάρα πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν μια εικόνα άκρως αντιαισθητική. Πρόκειται για μια εικόνα επιφάνειας από μπετόν πολλών τετραγωνικών μέτρων, που δε συνάδει με το περιβάλλον της περιοχής. Επειδή ο δρόμος είναι ελικοειδής, αυτές οι σκληρές, άχρωμες και κακάσχημες εικόνες των εκτεταμένων κάθετων επιφανειών από μπετόν προσφέρονται προς θέαση σε όλους τους διερχομένους. Αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα ισχύει για όλους τους ορεινούς δρόμους.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να περιοριστεί αυτή η κακογουστιά που προσβάλλει το κυπριακό τοπίο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.003 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 26 Ιουλίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο νέος δρόμος Κάμπου-Ορκόντα παρουσιάζει πλήθος προβλημάτων λειτουργίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δρόμο δύσχρηστο, επικίνδυνο και κακόγουστο. Αντιλαμβάνομαι ότι εμπλέκονται και θέματα περιβάλλοντος σε σχέση με την προστασία συγκεκριμένων οικότοπων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν υπάρχει σχεδιασμός για την ποιοτική αναβάθμιση του δρόμου Κάμπου-Ορκόντα, κατά τρόπο που να γίνει πιο εύχρηστος, ασφαλής και ευχάριστος, χωρίς σοβαρή και ανεπίτρεπτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.004 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 30 Ιουλίου 2002.

« Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα διαβήματα που έχουν γίνει προς τη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουν οι επιδείξεις και οι ασκήσεις του ακροβατικού σμήνους της RAF “Κόκκινα Βέλη” στην Κύπρο, αξιοποιώντας το γεγονός της διεθνούς κατακραυγής εναντίον αυτού του είδους των δραστηριοτήτων που προκάλεσαν την πρόσφατη τραγωδία στην Ουκρανία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.005 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 19 Αυγούστου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι στην κοινότητα Μαρί, στη Λάρνακα, αρχίζει σύντομα τη λειτουργία του μεγάλος χώρος απόρριψης σκυβάλων. Ο χώρος αυτός προβλέπεται να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δεκαεννέα κοινοτήτων της περιοχής “Ορεινή Λάρνακας” και του δήμου Λευκάρων. Ο περιφερειακός χώρος απόρριψης σκυβάλων έχει χαρακτηριστεί από την επαρχιακή διοίκηση ως “προσωρινός”.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την προβλεπόμενη διάρκεια λειτουργίας του “προσωρινού χώρου απόρριψης σκυβάλων στο Μαρί”, για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος (π.χ. από διαρροές υγρών, επηρεασμό εδαφών και υπόγειων νερών, πυρκαγιές κ.λπ.), καθώς και αν προηγήθηκε της απόφασης αυτής οποιαδήποτε πλήρης, ενδελεχής και ανεξάρτητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.006 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 19 Αυγούστου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι, προκειμένου να γίνουν τα έργα εγκατάστασης της κεραίας των Βρετανών στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου, έχουν παραχωρηθεί άδειες απόρριψης χωμάτων και λατόμησης στην Επισκοπή και στο Όμοδος, αντίστοιχα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις άδειες αυτές και για το κατά πόσο αυτές, κατά την άποψη της κυβέρνησης, συνάδουν με το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της 20ής Ιουνίου 2002.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.007 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 19 Αυγούστου 2002.

« Έχω παρατηρήσει ότι στα διάφορα πανηγύρια ανά την ύπαιθρο αρκετοί πλανόδιοι πωλητές παιχνιδιών ή διοργανωτές τυχερών παιχνιδιών (π.χ. καζαντί) πωλούν ή παρέχουν ως έπαθλα παιδικά παιχνίδια τα οποία δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας. Προσωπικά έχω εντοπίσει πολλά παιχνίδια που έχουν καταγραφεί ότι περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες (DINP, DEHP).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν και πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν τα προϊόντα που διατίθενται (πωλούνται ή απονέμονται ως έπαθλα) σε πανηγύρια και άλλες φεστιβαλικές εκδηλώσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.008 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 19 Αυγούστου 2002.

« Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να σταματήσει η εισαγωγή και να αποσυρθούν από την αγορά προϊόντα τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία, όπως π.χ. τα δισκόφρενα που περιέχουν αμίαντο και τα παιδικά παιχνίδια που περιέχουν φθαλικές ουσίες (DINP, DEHP).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.025 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 23 Αυγούστου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι ο δήμος Κερύνειας οργανώνει εκδηλώσεις στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Συγκεκριμένα, έχω πληροφορηθεί ότι οργανώνεται εκδήλωση για την καθέλκυση πλοίου, αντίγραφου του αρχαίου εμπορικού πλοίου της Κερύνειας, το οποίο θα μεταφέρει κυπριακό χαλκό στην Αθήνα για την κατασκευή των χάλκινων μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004”.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την οικονομική βοήθεια που η κυβέρνηση θα παράσχει για την επίτευξη της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.026 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 22 Αυγούστου 2002.

« Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη μέχρι σήμερα χρήση του ελικοπτέρου Mi-26, το οποίο ενοικίασε για διάρκεια ενός έτους η Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα αναμένεται να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν τη χωρητικότητα του κάδου πυρόσβεσης που χρησιμοποιεί το ελικόπτερο Mi-26, το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του και οι επιδόσεις του στον τομέα της πυρόσβεσης. Επίσης εάν ζητήθηκε οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση από τη ρωσική κυβέρνηση για τα αίτια της πρόσφατης πτώσης του ίδιου τύπου ελικοπτέρου στην Τσετσενία, που στοίχισε τη ζωή σε εκατόν πέντε Ρώσους στρατιωτικούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.027 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 23 Αυγούστου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει οδηγία για την υποχρεωτική χρήση οικολογικών υλικών στη βαφή των ισάλων των πλοίων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθετική εναρμόνιση με τη νέα οδηγία και κατά πόσο υπάρχει πρόθεση να ληφθούν μέτρα που θα υποχρεώνουν ή θα βοηθούν τα πλοία με κυπριακή σημαία να εφαρμόσουν τη νέα οδηγία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.028 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 23 Αυγούστου 2002.

« Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο με την ελευθεροποίηση του τομέα της κινητής τηλεφωνίας και με τη δυνατότητα που δίδεται σε άλλη μια επιχείρηση να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας παράλληλα με την ΑΤΗΚ θα υπάρξει αύξηση των εγκαταστάσεων πομπών της κινητής τηλεφωνίας στις κατοικημένες περιοχές και συνεπώς αύξηση των εκπεμπόμενων δυνητικά επικίνδυνων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.031 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 4 Σεπτεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι το νερό ύδρευσης σε ένα μεγάλο μέρος του χωριού Αστρομερίτης στην επαρχία Λευκωσίας είναι ακατάλληλο προς πόσιν. Για το λόγο αυτό διακόπτεται κατά περιόδους η υδροδότηση της κοινότητας. Υπάρχουν φόβοι για γενικότερη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης σε ολόκληρη την κοινότητα. Ανησυχίες εκφράζονται και για την ύδρευση των πολλών φυλακίων της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται στην περιοχή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που καταβάλλονται, ώστε να επιλυθεί επειγόντως το πρόβλημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.032 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 4 Σεπτεμβρίου 2002.

«Το θέμα της διάλυσης των χημικών βιομηχανιών έχει συζητηθεί πρόσφατα στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που έχει κάνει, προκειμένου να πραγματοποιηθούν πλήρεις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επιμέτρησης επικινδυνότητας πριν από την προκήρυξη προσφορών, θέμα επί του οποίου σαφώς τοποθετήθηκε ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.033 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 4 Σεπτεμβρίου 2002.

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που καθιστούν απόρρητα τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που αφορά την υγεία των κατοίκων της περιοχής “Τσιφλικούδια” στη Λεμεσό που επηρεάζονται από τη λειτουργία του χυτηρίου “Νέμιτσας”. Υπενθυμίζω ότι το κράτος, σύμφωνα με τη συνθήκη του Άχους, είναι υποχρεωμένο να παρέχει πλήρη πληροφόρηση στους πολίτες για θέματα υγείας και περιβάλλοντος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.035 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 6 Σεπτεμβρίου 2002.

«Έχουμε πληροφορηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι αποφασίστηκε η δημιουργία λατομικής ζώνης στην περιοχή Ιδαλίου για εξόρυξη χώματος προς ικανοποίηση των αναγκών της βιομηχανίας τούβλων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν για την επιλογή και έκταση του χώρου έχει εκπονηθεί χωροταξική μελέτη, μελέτη για πρόσβαση φορτηγών, καθώς και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.038 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 16 Σεπτεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι το οδικό δίκτυο που ενώνει την κοινότητα Μενίκου με τις άλλες κοινότητες βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Ουσιαστικά δεν υπάρχει σήμερα ένας ασφαλής δρόμος επικοινωνίας της κοινότητας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια της κυβέρνησης για επίλυση του μεγάλου συγκοινωνιακού προβλήματος της κοινότητας Μενίκου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.039 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 16 Σεπτεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Παραμύθα της επαρχίας Λεμεσού προγραμματίζεται η λειτουργία βιομηχανικής ζώνης, παρά τις αντιδράσεις των οργανωμένων φορέων της κοινότητας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έγιναν οι απαραίτητες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εάν λήφθηκε υπόψη η γειτνίαση της βιομηχανικής ζώνης με ευαίσθητες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς και εάν ακολουθήθηκαν οι μέθοδοι ενημέρωσης και πληροφόρησης των άμεσα ενδιαφερομένων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.047 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2002.

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει επιπλέον φορτίο ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, προκειμένου να λειτουργήσει η νέα υπερκεραία που κατασκευάζουν μέσα στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.048 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2002.

«Έχω επισκεφθεί πρόσφατα το εγκαταλελειμμένο τουρκοκυπριακό σχολείο στο Καλό Χωριό Λάρνακας. Πρόκειται για ένα αξιόλογο κτίριο, το οποίο μπορεί να αναπαλαιωθεί και να έχει μία καινούρια χρήση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση έχει προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες στο θέμα της συντήρησης, αναπαλαίωσης και αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου τουρκοκυπριακού σχολείου στο Καλό Χωριό Λάρνακας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.049 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2002.

«Η λειτουργία του πεδίου βολής στο Καλό Χωριό Λάρνακας προκαλεί σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους της κοινότητας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί δεν επιδιορθώνονται ούτε καταβάλλονται αποζημιώσεις για τις ζημιές στις κατοικίες που προκαλούν οι δονήσεις από τις εκρήξεις των ασκήσεων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο αντιμετώπισης των ζημιών στις κατοικίες των κατοίκων του Καλού Χωριού, οι οποίες προκαλούνται από τις εκρήξεις στο παρακείμενο πεδίο βολής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.050 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι τα ληγμένα πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς για χρόνια ποντίζονται στη θάλασσα, ενώ άλλα άχρηστα υλικά, πολλά από τα οποία τοξικά, ρίχνονται στους σκυβαλότοπους.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τύχη των πυρομαχικών και άλλων υλικών της Εθνικής Φρουράς των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει περάσει.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.051 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι στην Κύπρο δε λειτουργεί Κέντρο Δηλητηριάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ενώ σε ορισμένα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης αναγράφεται ως αριθμός τηλεφώνου για άμεση βοήθεια σε περίπτωση δηλητηριάσεως ο αριθμός 1401, αυτός μονίμως δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που δε λειτουργεί Κέντρο Δηλητηριάσεων στην Κύπρο και γιατί παρουσιάζεται παραπλανητικά ότι υπάρχει τέτοιο κέντρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.052 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2002.

« Είναι γνωστό ότι οι κυπριακές πόλεις στερούνται αξιόλογων και αποτελεσματικών συστημάτων δημόσιας κυκλοφορίας. Λόγω της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο χώρο των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας οι πολίτες της Κύπρου στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά προς το ιδιωτικό αυτοκίνητο. Οι κυκλοφοριακές συνήθειες των Κυπρίων έχουν συσσωρεύσει σειρά προβλημάτων στις κυπριακές πόλεις, που αφορούν το περιβάλλον (ηχορρύπανση, ατμοσφαιρική ρύπανση, κατάληψη ζωτικών χώρων κ.λπ.). Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν καταρτιστεί σχέδια επί σχεδίων, όμως πολύ λίγα από τα μέτρα που προνοούν οι μελέτες έχουν εφαρμοστεί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να αναπτυχθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Κύπρο (στις πόλεις και στην ύπαιθρο), ώστε να μειωθεί δραστικά η εξάρτηση των μεταφορών απο τη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.053 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι ζητήθηκε, κατά παρέκκλιση, χορήγηση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση πτηνοσφαγείου από την εταιρεία “Πίπης Φαρμ Λτδ” σε γεωργική ζώνη μεταξύ των χωριών Κοκκινοτριμιθιάς και Μάμμαρη.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα δημόσια ακρόαση σχετικά με την αίτηση παρέκκλισης, εφόσον επηρεάζονται τουλάχιστο δύο κοινότητες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.054 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2002.

« Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη χωροθέτηση της προτεινόμενης περιοχής “Natura” στην περιοχή “Καυκάλα” Μάμμαρη - Κοκκινοτριμιθιάς και αν έχουν ενημερωθεί σχετικά με την πρόθεση προστασίας της περιοχής τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και οι γύρω κοινότητες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.057 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 2 Οκτωβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει προταθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η κατάργηση της κοινότητας Πάνω Αμιάντου. Θεωρώ ότι η κατάργηση μιας κοινότητας, παρά τα όποια θετικά μπορεί να έχει για την επίλυση του περίπλοκου ζητήματος της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας της πρώην Κυπριακής Εταιρείας Αμιάντου, δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική λύση, ιδιαίτερα αν υπολογιστεί η σπουδαιότητα της ύπαρξης κοινοτήτων, έστω και με λίγους σε αριθμό κατοίκους, στα βουνά της κυπριακής υπαίθρου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να εξηγήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους της απόφασης για κατάργηση της κοινότητας Πάνω Αμιάντου και να την πληροφορήσει εάν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές προτάσεις για το ζήτημα της διαχείρισης της Κυπριακής Εταιρείας Αμιάντου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.058 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 2 Οκτωβρίου 2002.

«Ο καταπράσινος κάμπος του γνωστού αγροκτήματος Φασουρίου κινδυνεύει από ολοκληρωτική καταστροφή. Οι παραδοσιακές φυτείες από εσπεριδοειδή εγκαταλείπονται. Στη θέση τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, απομένουν χέρσα τεμάχια γης. Τούτο έχει ως συνέπεια να ξεραίνονται και να καταρρέουν τα κυπαρίσσια, που αποτελούν την ιστορική και παγκόσμια γνωστή οδική δεντροστοιχία του Φασουρίου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να προστατευθεί ο πνεύμονας πρασίνου του Φασουρίου και να διατηρηθεί η χαρακτηριστική οδική δεντροστοιχία από κυπαρίσσια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.063 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 8 Οκτωβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι το 1999 η UNOPS πρόσφερε στην Κύπρο το ποσό των £330.000 για την κατασκευή παγίδων για τη σύλληψη αδέσποτων σκύλων, αναγνωρίζοντας ότι τα πυροβόλα όπλα προκαλούν πόνο και μεγάλη ταλαιπωρία στο ζώο μέχρι να πεθάνει. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κατασκευάστηκαν εβδομήντα παγίδες και επρόκειτο να κατασκευαστούν και άλλες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το ποσό των £330.000 χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των παγίδων για τη σύλληψη αδέσποτων σκύλων, πόσες παγίδες κατασκευάστηκαν και αν βρίσκονται σήμερα σε χρήση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.064 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 8 Οκτωβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο αστυνομικός σταθμός Κάτω Πύργου, που εξυπηρετεί μια ολόκληρη περιοχή τεσσάρων απομακρυσμένων χωριών, με πολλούς ξένους και ντόπιους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, λειτουργεί με πολύ περιορισμένο αριθμό αστυνομικών και χωρίς αξιωματικό.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν αναβαθμίζεται ο αστυνομικός σταθμός Κάτω Πύργου με περισσότερους αστυνομικούς και αξιωματικούς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις ευρύτερες ανάγκες, όπως η δημόσια ασφάλεια, αλλά και η ευημερία των κατοίκων της περιοχής (π.χ. δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους ανθρώπους κ.ά.).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.067 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Οκτωβρίου 2002.

« Έχω πληροφορηθεί ότι η ηρωίδα δασκάλα της Καρπασίας έπαυσε φέτος να εργάζεται στη δημοτική εκπαίδευση ως η μοναδικός λειτουργός του προγράμματος “Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι”. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποφάσισε να διορίσει την κ. Φωκά στη μέση εκπαίδευση για το μάθημα της οικιακής οικονομίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους και τις σκοπιμότητες που οδήγησαν στον τερματισμό του προγράμματος “Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι”, όπως επίσης για τους λόγους της αιφνίδιας ένταξης της δασκάλας της Καρπασίας στη μέση εκπαίδευση για το μάθημα της οικιακής οικονομίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.074 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 18 Οκτωβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις 10 Οκτωβρίου 2002 εξερράγη σφαίρα αποθήκευσης υγραερίου της εταιρείας γκαζιού “SYNERGAS” παρά το διυλιστήριο Λάρνακας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το συμβάν αυτό, ειδικότερα γιατί δεν υπήρξε δημόσια ανακοίνωση, εάν υπήρξε διαρροή υγραερίου και σε ποιο βαθμό και εάν αυτή η διαρροή δυνατό να έχει προκαλέσει οποιαδήποτε προβλήματα υγείας ή περιβάλλοντος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.075 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 18 Οκτωβρίου 2002.

«Την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2002, στη Λευκωσία, όσοι συμμετείχαν στη συναυλία του βρετανικού συγκροτήματος “Urban Strawberry Lunch”, που οργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council), έγιναν μάρτυρες πρωτοφανών γεγονότων.

Η κυπριακή αστυνομία περικύκλωσε το χώρο με ισχυρές δυνάμεις και συρματοπλέγματα (ουλαμό της ΜΑΑΔ, άνδρες της ΚΥΠ κ.λπ.), με σκοπό να αποτρέψει τη διενέργεια προγραμματισμένης εκδήλωσης διαμαρτυρίας των οικολόγων για το θέμα των βρετανικών βάσεων και της κεραίας στο Ακρωτήρι. Η αστυνομία, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής αξιωματικού, είχε οδηγίες να μην επιτρέψει εκδηλώσεις.

Το μέλος του κινήματος και της εκτελεστικής γραμματείας κ. Ρωξάνη Κουδουνάρη απομακρύνθηκε βίαια από το χώρο. Η κ. Κουδουνάρη υπέστη φυσική και ψυχική ταλαιπωρία και έχει προβεί σε γραπτή καταγγελία για τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Το πλέον εξωφρενικό ήταν το γεγονός ότι τις δυνάμεις της κυπριακής αστυνομίας καθοδήγησαν, κατά τρόπο εμφανώς προσβλητικό, οι άνδρες της προσωπικής φρουράς του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, ο οποίος έτυχε να παρευρίσκεται στην εκδήλωση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν δικαιούται η αστυνομία να εκχωρεί επιλεκτικά το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στους Κυπρίους πολίτες και από πότε, καθ’ υπόδειξη ξένων, αποστερούνται αυτό το δικαίωμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.076 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 22 Οκτωβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι αρκετοί Κύπριοι συγγραφείς και εκδότες διατυπώνουν παράπονα σε σχέση με τις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για εκδόσεις.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ακολουθούμενες διαδικασίες, καθώς και για τον κατάλογο των βιβλίων ή εκδόσεων ή εκδηλώσεων για εκδόσεις και βιβλία που επιχορηγήθηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τα τελευταία τρία χρόνια.

Παρακαλείται επίσης να την πληροφορήσει αναλυτικά εάν λαμβάνεται υπόψη η σπουδαιότητα του έργου και εάν το ύψος της επιχορήγησης έχει σχέση με το κόστος και την ποιότητα του έργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.083 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Οκτωβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι μετά το 1974 το Τμήμα Αρχαιοτήτων έπαψε να κηρύσσει αρχαία μνημεία (Α΄ και Β΄ πίνακα) στην κατεχόμενη Κύπρο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί το Τμήμα Αρχαιοτήτων ακολουθεί αυτή την πρακτική.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.084 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Οκτωβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι με απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαφώτισης έχει καταργηθεί η επιχορήγηση των κυπριακών ομογενειακών τηλεοπτικών προγραμμάτων στις ΗΠΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εν λόγω τηλεοπτικές εκπομπές για την Κύπρο αποτελούσαν έπαλξη αγώνα και δίαυλο ενημέρωσης για το κυπριακό πρόβλημα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που δικαιολογούν την απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαφώτισης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.085 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Οκτωβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο βιολογικός σταθμός στην Κυπερούντα, παρά το γεγονός ότι έχει αποπερατωθεί εδώ και δύο χρόνια, δεν τέθηκε σε λειτουργία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί ο βιολογικός σταθμός του χωριού δε λειτουργεί και γιατί καθυστέρησε εξαρχής η κατασκευή του έργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.087 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Οκτωβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή Σολιάς δεν υπάρχει βιοτεχνική ζώνη, με αποτέλεσμα να λειτουργούν οχληρές βιοτεχνίες μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές. Επίσης αποθαρρύνεται η εγκατάσταση νέων βιοτεχνιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει σχέδιο για σύντομη χωροθέτηση και λειτουργία βιοτεχνικής ζώνης που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής Σολιάς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.089 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 4 Νοεμβρίου 2002.

«Όπως έχω πληροφορηθεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ελέγχου και επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής της Τηλλυρίας. Επίσης, στην περιοχή αυτή με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός ψαράδων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη και βεβαίως έλεγχος από το Τμήμα Αλιείας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει σχέδιο για δημιουργία και λειτουργία σταθμού της Λιμενικής Αστυνομίας ή του Τμήματος Αλιείας ή και των δύο στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.096 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Νοεμβρίου 2002.

«Όπως έχω πληροφορηθεί, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ελέγχου και επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής της Τηλλυρίας. Επίσης, στην περιοχή αυτή, με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός ψαράδων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, χωρίς να παρέχεται οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη και βεβαίως χωρίς να ασκείται έλεγχος από το Τμήμα Αλιείας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει σχέδιο για δημιουργία και λειτουργία σταθμού λιμενικής αστυνομίας ή του Τμήματος Αλιείας (ή και των δύο) στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.099 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 11 Νοεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή Αρμενοχωρίου λειτουργεί, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, λατομείο μπεντονίτη, το οποίο εργάζεται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι εργασίες του επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των κατοίκων του χωριού των Φοινικαριών, γιατί τα σύννεφα σκόνης που σχηματίζονται από τα μηχανήματα καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή. Σε αρκετούς, μάλιστα, κατοίκους έχουν δημιουργηθεί αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, επειδή τα μηχανήματα λειτουργούν ασταμάτητα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο θόρυβος που δημιουργείται προκαλεί οχληρία ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία εργάζεται χωρίς διακοπή, γιατί μπορεί να εξορύξει μόνο κατά τους ξηρούς μήνες. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, δεν έχει ανανεωθεί η πολεοδομική άδεια λειτουργίας της από το 1977, ενώ έχει απορριφθεί η νέα αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας (16 Δεκεμβρίου 1999), όπως και η ιεραρχική προσφυγή που ακολούθησε (απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου με ημερ. 29 Ιουνίου 2000).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του λατομείου στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.121 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 27 Νοεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι η πρόνοια του περί Κηδεμονίας και Άλλων Τρόπων Μεταχείρισης Αδικοπραγούντων Νόμου του 1996 για έκδοση διατάγματος κηδεμονίας με όρους κοινοτικής εργασίας δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, παρά τις διαπιστώσεις κοινωνιολόγων ότι ο θεσμός της κοινοτικής εργασίας ενισχύει την επανένταξη των ανήλικων αδικοπραγούντων στην κοινωνία.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που η πιο πάνω πρόνοια δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί και πότε αναμένεται η κυβέρνηση να την εφαρμόσει.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.123 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 28 Νοεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι πρόνοιες του νόμου που αφορά τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους (εστιατόρια, χώροι εργασίας κ.λπ.).

Στην Κύπρο είναι εμφανές ότι οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, αυτοκίνητα κ.λπ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.124 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 28 Νοεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού επιχορηγεί τις ομοσπονδίες/επιτελικούς φορείς/σωματεία με βάση το εθνικό σχέδιο υποστήριξης αναπτυξιακού αθλητισμού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, τη μέθοδο με την οποία κατανέμονται τα ποσά των χορηγιών στις διάφορες ομοσπονδίες, καθώς και για το βαθμό στον οποίο το σχέδιο αυτό έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.126 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Νοεμβρίου 2002.

«Με βάση την έκθεση της Γενικής Ελεγκτού, οι επιθεωρητές του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, λόγω εργατικών διαφορών, ουσιαστικά δεν επιθεωρούν πλοία που προσεγγίζουν τα λιμάνια μας. Επιθεωρούν ελάχιστο αριθμό πλοίων τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο. Επιπλέον, αναφέρεται ότι τα κυπριακά λιμάνια δε διαθέτουν ευκολίες υποδοχής, όπως προνοείται στη διεθνή σύμβαση Μarbol 73/78.

Αναφέρω ότι σε πρόσφατο ατύχημα στις ακτές της βόρειας Ισπανίας προκλήθηκε τεράστια οικολογική καταστροφή και παρ’ ολίγον να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, λόγω της κακής συντήρησης του υπό ελληνική σημαία πλοίου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με τι ασχολούνται οι επιθεωρητές των πλοίων του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας από τις αρχές του 2001, που προέκυψε η πιο πάνω εργατική διαφορά, και ποιες ενέργειες έχουν γίνει, ώστε να ανταποκρινόμαστε τα δύο τελευταία χρόνια στις δεσμεύσεις που απορρέουν από την υπογραφή του Μεσογειακού Μνημονίου Συνεργασίας για επιθεώρηση τουλάχιστο του 15% των πλοίων που προσεγγίζουν τα λιμάνια μας. Επιπλέον, τι ενέργειες αναμένεται να γίνουν για τη δημιουργία ευκολιών στην υποδοχή των πλοίων στα λιμάνια μας, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό του 2003 δεν υπάρχει πρόνοια για τη δημιουργία αυτών των ευκολιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.130 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 3 Δεκεμβρίου 2002.

«Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραχωρήσει τα φράγματα για ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Εξ όσων γνωρίζω, μια τέτοια πρόταση έχει κατ’ επανάληψη απορριφθεί, γιατί εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα του νερού ύδρευσης, καθώς και για το περιβάλλον.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν υπάρχουν μελέτες βάσει των οποίων υποστηρίζεται η πιο πάνω απόφαση και ειδικότερα εάν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.131 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 3 Δεκεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην κοινότητα Κόρνου παρουσιάζεται οξύ υδατικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την κοινοτική αρχή, το σύστημα των διασωληνώσεων μέσα στην κοινότητα είναι πεπαλαιωμένο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα απωλειών και να υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων. Επίσης παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στη μεταφορά επιπλέον ποσοτήτων νερού για την ύδρευση της κοινότητας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να λυθεί το υδατικό πρόβλημα της κοινότητας Κόρνου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.132 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 3 Δεκεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην αίθουσα αναχωρήσεων επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμο του 2002 το κάπνισμα απαγορεύεται και γι’ αυτό το λόγο έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με την ένδειξη “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ”, υπάρχουν τοποθετημένα σταχτοδοχεία και επιτρέπεται το κάπνισμα.

Παρακαλώ το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που επιτρέπεται το κάπνισμα στην αίθουσα επιβατών του λιμανιού Λεμεσού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.136 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 6 Δεκεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Κόρνου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα πρόσβασης στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, προς την κατεύθυνση της Λεμεσού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες και τα σχέδια για επίλυση του πιο πάνω προβλήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.179 που υποβλήθηκε από τo βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Δεκεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε πολλά σχολεία της επαρχίας Πάφου δεν υπάρχει υποδομή για διευκόλυνση ατόμων με δυσκολία στην κίνηση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποια σχολεία της επαρχίας Πάφου δεν υπάρχει υποδομή για διευκόλυνση ατόμων με δυσκολία στην κίνηση και εάν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία υποδομής σε όλα τα σχολεία. Σημειώνεται ότι στο νεοϊδρυθέν δημοτικό σχολείο στην Πόλη Χρυσοχούς δεν υπάρχει υποδομή για εμποδιζόμενα άτομα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.180 που υποβλήθηκε από τo βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Δεκεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε σχολεία της επαρχίας Πάφου δεν υπάρχουν σκάλες για διαφυγή με στόχο την εκκένωση των σχολείων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποια σχολεία υπάρχει άμεση ανάγκη κατασκευής σκαλών για διαφυγή και πότε προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή αυτή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.181 που υποβλήθηκε από τo βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Δεκεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει αποφασισθεί η άμεση ανέγερση νέου λυκείου στην πόλη της Πάφου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης του χώρου δίπλα στο Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου για ανέγερση του νέου λυκείου, ώστε να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα λύκεια στην πόλη της Πάφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.182 που υποβλήθηκε από τo βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Δεκεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει απόφαση για αντισεισμική αναβάθμιση του Λυκείου Κύκκου στην Πάφο. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2002 προνοείται ποσό £149.000 για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ολοκληρωθεί η αντισεισμική αναβάθμιση του Λυκείου Κύκκου, αν υπάρχουν κι άλλα σχολεία στην επαρχία Πάφου που χρήζουν αντισεισμικής αναβάθμισης και αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για την αναβάθμιση αυτή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.183 που υποβλήθηκε από τo βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Δεκεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου θα μεταστεγαστεί προσωρινά στο πρώην Γυμνάσιο Α΄ (τουρκοκυπριακό γυμνάσιο) για διευκόλυνση της λειτουργίας του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Πάφο και ότι θα παραχωρηθεί ο ξενώνας (youth hostel) της Πάφου στη σχολική εφορία της πόλης, ώστε να μειωθούν τα στεγαστικά προβλήματα του Λυκείου Κύκκου Πάφου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν στους χώρους του τουρκοκυπριακού γυμνασίου είναι εφικτή η μεταστέγαση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2003-2004 και αν έχει αρχίσει η υλοποίηση των έργων υποδομής στον ξενώνα όπως προνοείται στον προϋπολογισμό του 2002.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.185 που υποβλήθηκε από τo βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 19 Δεκεμβρίου 2002.

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει απόφαση για εξωραϊσμό του χώρου γύρω από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Πάφο με βάση το τοπικό σχέδιο της πόλης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει επισπευσθεί η εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων για τον εξωραϊσμό, με βάση τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που προνοούν οι κανονισμοί λειτουργίας των ενιαίων λυκείων, του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, του Νικολαΐδειου Γυμνασίου, καθώς και του Ιακώβειου Σταδίου, ώστε να προκηρυχθούν προσφορές για την υλοποίηση του έργου ύψους £2 εκατομ., όπως προνοείται στον προϋπολογισμό του 2002.»

Απάντηση


Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων