Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Γιώργος Περδίκης

Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

Αρχείο 2001

Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.002 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Στην περιοχή Τηλλυρίας δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Οι ταξιδιώτες προς και από τα ημιεγκλωβισμένα χωριά Πύργος, Πάνω Πύργος, Παχύαμμος, Μοσφίλι και Πηγένια, σε ορεινές διαδρομές πολλών χιλιομέτρων, δεν έχουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση κινδύνου ή ανάγκης, να ειδοποιήσουν προς βοήθεια μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες αυτών των περιοχών, δηλαδή των πέριξ του Κάτω Πύργου ορεινών όγκων, της παραλίας, αλλά και της περιοχής μεταξύ Κάτω Πύργου και Κύκκου, πιστεύω ότι καθιστούν επείγουσα την επίσπευση των εργασιών κάλυψής τους από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις προθέσεις και τα σχέδιά του σχετικά με το πιο πάνω θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.003 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Στην ημικατεχόμενη περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός “Ράδιο Πύργος”, με βάση προσωρινή άδεια. Το έργο του τοπικού αυτού σταθμού είναι πολύ σημαντικό. Είναι η μόνη ελληνική φωνή που ακούγεται στον αέρα σε αυτή την απομακρυσμένη κόγχη της κυπριακής επικράτειας, όπου από τον Πομό μέχρι τον Κάμπο τέσσερις χιλιάδες Έλληνες κρατούν ακόμα αντιστεκόμενοι στην παρακμή και την υποβάθμιση.

Πληροφορούμαι ότι καθυστερεί η έγκριση της κανονικής άδειας λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού “Ράδιο Πύργος”, λόγω της ολιγωρίας της Πολεοδομίας να παραχωρήσει πολεοδομική άδεια λειτουργίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποιους τρόπους προτίθεται να υποστηρίξει τη λειτουργία του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού “Ράδιο Πύργος”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.004 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Σύμφωνα με πολλές και διάφορες πηγές, η περιοχή της Τηλλυρίας αποτελεί ένα χώρο με πλούσια ιστορική παράδοση. Τα απομεινάρια της ελληνικής ιστορίας αιώνων είναι διάσπαρτα στην περιοχή, ενώ σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα από την περιοχή κοσμούν το Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας.

Η περιοχή αναπτύσσεται σήμερα τουριστικά και υπάρχει η πεποίθηση ότι η ανάδειξη της αρχαιολογικής της σημασίας θα αποτελέσει πρόσθετο στοιχείο προσέλκυσης επισκεπτών. Εντούτοις, εξ όσων πληροφορούμαι, στα σαράντα και πλέον χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πραγματοποιήθηκε στην περιοχή καμιά αρχαιολογική ανασκαφή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες και εργασίες ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών της ηρωικής Τηλλυρίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.005 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Κάτω Πύργος, στην περιοχή των καφενείων και της μοναδικής οικολογικής σημασίας αιωνόβιας δρυός, η Πολεοδομία σχεδιάζει την κατασκευή πλακόστρωτης πλατείας. Οι ιδιοκτήτες των καφενείων ανησυχούν ότι τα σχέδια διαμόρφωσης της κεντρικής πλατείας δυνατό να επηρεάσουν τις ιδιοκτησίες τους. Ήδη, ένας εκ των ιδιοκτητών έχει προωθήσει την κήρυξη του καφενείου του σε διατηρητέο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις προθέσεις της Πολεοδομίας και, αν είναι δυνατό, να λάβει μέτρα, ώστε να μην επηρεαστούν τα παραδοσιακά κτίρια και καφενεία της κεντρικής πλατείας του χωριού.»

Απάντηση


 Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.006 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι μεγάλος αριθμός εφήβων, που είναι παιδιά με μητέρα Κύπρια και πατέρα Ελλαδίτη, αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα όσον αφορά την υπηρεσία της στρατιωτικής τους θητείας: οφείλουν είτε να υπηρετήσουν για έξι μήνες στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είτε να υπηρετήσουν για είκοσι έξι μήνες στην Εθνική Φρουρά.

Έχω την άποψη ότι με αυτά τα δεδομένα οι νεαροί αυτοί προτρέπονται να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Ακόμα και αν επιστρέψουν, μετά την εξάμηνη στρατιωτική τους θητεία, στην Κύπρο, η Εθνική Φρουρά στερείται τις μακρές και σημαντικές υπηρεσίες τους ως εφέδρων στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις διαστάσεις του προβλήματος και αν υπάρχει βούληση για κάποια πιο αποτελεσματική διευθέτηση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.007 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Ιουνίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει εγκριθεί άδεια για άντληση νερού από τον ποταμό Έζουσα στην Πάφο από τη Μητρόπολη Πάφου για άρδευση των γηπέδων γκολφ της Τσάδας, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού Επισκοπή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού Επισκοπή, σχετικά με το δυσμενή επηρεασμό των ιδιωτικών και κυβερνητικών γεωτρήσεων και τις γενικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.009 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Ιουνίου 2001.

«Πληροφορούμαι ότι στην περιοχή της κατεχόμενης Λεύκας έχει δημιουργηθεί μεγάλο οικολογικό πρόβλημα από τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία της Αμερικανικής Μεταλλευτικής Εταιρείας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει μέτρα εναντίον της εταιρείας, διεκδικώντας τις νόμιμες αποζημιώσεις και ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κατεχόμενη Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.010 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Ιουνίου 2001.

«Πληροφορούμαι ότι η Ε.Μ.Ε. κατηγορείται ότι, εν γνώσει των αρμόδιων αρχών, έχει προβεί χωρίς άδεια σε εξόρυξη μπεντονίτη στην περιοχή Κάτω Μονής.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει σε σχέση με αυτό το θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.011 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Ιουνίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Ελλάδα, με το τέλος της σχολικής περιόδου, τα σχολικά βιβλία επιστρέφονται και προωθείται η ανακύκλωση του χαρτιού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να προωθήσει ανάλογη διαδικασία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.012 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 10 Ιουλίου 2001.

«Ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κίπρις” αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εγκατάστασης σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στα κατεχόμενα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι δηλώσεις και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.007 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Αυγούστου 2001.

«Κατά την επανακατασκευή μέρους του δρόμου Παχύαμμου - Κάτω Πύργου καθυστέρησε η κατασκευή των πλαϊνών ερεισμάτων του δρόμου. Ως αποτέλεσμα τούτου σημειώθηκε σειρά ατυχημάτων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ευθύνες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.008 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Αυγούστου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για υπεράντληση νερού καθώς και παράνομη εκμετάλλευση νερού στην περιοχή των χωριών Στρουμπί - Πολέμι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται και μέλη των τοπικών αρχών. Η υπόθεση έχει καταγγελθεί στην επαρχιακή διοίκηση Πάφου, χωρίς όμως να εξεταστεί μέχρι σήμερα.

Καλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την καθυστέρηση στην εξέταση των καταγγελιών και στη διαλεύκανση του ζητήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.009 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 9 Αυγούστου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Δασών δεν έχει στις τάξεις του ούτε μία γυναίκα. Από προκαταρκτικές έρευνές μου φαίνεται ότι υπάρχει μία μορφή προκατάληψης στο χώρο αυτό της δημόσιας υπηρεσίας που έχει αποτρέψει και αποτρέπει την εργοδότηση γυναικών ως δασολόγων ή δασοπόνων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Δασικό Κολέγιο, μετά από πενήντα χρόνια λειτουργίας, δεν έχει ούτε μία γυναίκα απόφοιτο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση και αν υπάρχουν σχέδια και προοπτικές για αλλαγή της κατάστασης αυτής, ώστε να υπάρξει και σε αυτό τον τομέα πλήρης και ουσιαστική εφαρμογή της αρχής της παροχής ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.010 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Αυγούστου 2001.

«Έχω διαπιστώσει ότι στην περιοχή παρά το ξενοδοχείο “Άνασσα” στον κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς άγνωστοι έχουν τοποθετήσει ογκόλιθους, έχουν κατασκευάσει ορύγματα και αναχώματα και έχουν οργώσει τα παρακείμενα χωράφια με εμφανή πρόθεση να εμποδίσουν την πρόσβαση προς την παραλία του Ασπρόκρεμμου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.012 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη την 31η Αυγούστου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι η περιοχή μεταξύ του παλιού και του νέου λιμανιού Λεμεσού ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα ρύπανσης. Υπάρχουν πάρα πολλές ακαθαρσίες, σκουπίδια, παραπήγματα και παρατηρούνται ανεξέλεγκτες δραστηριότητες και εκροές αγωγών. Ιδιαίτερα για το τελευταίο πληροφορούμαι ότι το διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο έδινε χρονικό περιθώριο για εξεύρεση μιας αποδεκτής τεχνικής λύσης για το πρόβλημα της ρίψης στη θάλασσα των αποβλήτων των οινοβιομηχανιών, έχει ήδη εκπνεύσει το Νοέμβριο του 2000. Η παράνομη και επικίνδυνη ρίψη τοξικών αποβλήτων από τις οινοβιομηχανίες συνεχίζεται.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η καταστροφή του περιβάλλοντος και η δημιουργία κινδύνων για την υγεία των πολιτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.015 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 14 Σεπτεμβρίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι των χωριών Αγρός, Κάτω Μύλος και Άγιος Ιωάννης στην Πιτσιλιά υποφέρουν από τη δυσοσμία των λυμάτων των αποχετεύσεων των χωριών, τα οποία διοχετεύονται εδώ και μήνες στην κοίτη ενός μικρού παραποτάμου του Κούρρη.

Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις προς τους αρμόδιους και τα συνεχή παράπονα των κατοίκων προς την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού φαίνεται πως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Σε διαβήματά μου προς την επαρχιακή διοίκηση την Τρίτη 17 Ιουλίου 2001 μου δόθηκαν διαβεβαιώσεις για επίλυση του προβλήματος. Εντούτοις η κατάσταση παραμένει δραματική και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα της κοίτης. Κανένας δεν μπορεί να κινηθεί κατά μήκος του δρόμου λόγω της άσχημης μυρωδιάς. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο παραπόταμος είναι προέκταση του Κούρρη, που καταλήγει στο μεγάλο φράγμα του νότιου αγωγού, ο οποίος υδροδοτεί πολλές πόλεις και χωριά της Κύπρου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει σχετικά με την πιο πάνω αναφερόμενη περίπτωση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.016 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 14 Σεπτεμβρίου 2001.

«Όπως έχω πληροφορηθεί, η μετακίνηση του τουβλοποιείου “Γίγας”, το οποίο λειτουργεί εντός οικιστικής ζώνης, εκκρεμεί για αρκετά χρόνια.

Οι κάτοικοι της περιοχής, ο δήμος Ιδαλίου και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, σε παλαιότερη εξέταση της υπόθεσης, είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του εργοστασίου.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη σημερινή κατάσταση του θέματος και αν υπάρχουν σχέδια για την απομάκρυνση του εργοστασίου από την οικιστική περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.017 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 18 Σεπτεμβρίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι συνθήκες φύλαξης και εμπορίας των φιαλών υγραερίου βιομηχανικής ή οικιακής χρήσης δεν πληρούν τους κανονισμούς ασφαλείας που ισχύουν στον ευρωπαϊκό χώρο.

Έχω εντοπίσει περιπτώσεις όπου φιάλες υγραερίου βρίσκονται εκτεθειμένες στο ύπαιθρο, δίπλα από εύφλεκτα υλικά ή κοντά σε αυτοκινητοδρόμους με πυκνή κίνηση.

Μεγάλοι κύλινδροι αποθήκευσης υγραερίου (200-20.000 κιλά) τοποθετούνται σε ακατάλληλους χώρους, χωρίς ασφάλεια και επαρκή μέτρα προστασίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατάσταση και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.019 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 19 Σεπτεμβρίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι καθυστερεί η παροχή των απαιτούμενων κρατικών κονδυλίων για την ανάπλαση της πλατείας στις Πάνω Αρόδες και την κατασκευή μονοπατιού της φύσης στην Ίνεια, στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξα από προσωπική επικοινωνία με τους κοινοτάρχες της περιοχής, η επαρχιακή διοίκηση Πάφου καθυστερεί να αρχίσει τις διαδικασίες, ώστε έγκαιρα να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πιο πάνω θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.025 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 5 Οκτωβρίου 2001.

«Η απομακρυσμένη και αποκομμένη από την τουρκική κατοχή περιοχή του διαμερίσματος Τηλλυρίας αντιμετωπίζει σε κρίσιμο βαθμό πρόβλημα με τη διάθεση των στερεών και υγρών οικιακών αποβλήτων. Όπως έχω πληροφορηθεί, τα σκουπίδια αλλά και τα οικιακά λύματα συγκεντρώνονται σε περιοχή της κοιλάδας του Μανσούρα (παρά το εγκαταλειμμένο χωριό Πηγή). Το σημείο αυτό βρίσκεται δίπλα από το χείμαρρο και τις πηγές τα νερά των οποίων χρησιμοποιούνται για αρδευτικούς σκοπούς σε ολόκληρη τη μικρή αλλά καρποφόρα κοιλάδα του Μανσούρα. Δυστυχώς, η ανάμειξη των λυμάτων με τα σκουπίδια, η ανεξέλεγκτη απόρριψη και η καύση του μείγματος κάθε Παρασκευή δημιουργούν μεγάλη οχληρία στους κατοίκους και τους γεωργούς, πιθανούς κινδύνους ρύπανσης και μια κατάσταση αποκρουστική για τους επισκέπτες.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους σχεδιασμούς του σχετικά με την επίλυση του περιβαλλοντικού αυτού προβλήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.033 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 17 Οκτωβρίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Υπηρεσία Θήρας αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου σε σχέση με την παράνομη παγίδευση πουλιών και τη λαθροθηρία.

Σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ υπήρχαν αρχικά κάποιες προσπάθειες της Υπηρεσίας Θήρας για καταστολή της παράνομης αυτής δραστηριότητας, εκ των υστέρων, ενδεχομένως μετά από πιέσεις που προφανώς ασκήθηκαν από τους παρανομούντες, διαφαίνεται ότι δε θα διώκονται οι παράνομοι αυτοί παγιδευτές, οι οποίοι εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς.

Η προστασία των πτηνών και ιδιαίτερα των αποδημητικών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την οποία στοχεύουμε, η οποία στο παρόν στάδιο παρακολουθεί στενά πώς η κυπριακή κυβέρνηση εφαρμόζει τόσο το κοινοτικό κεκτημένο όσο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες που έχει κυρώσει (ειδικότερα τη Συνθήκη της Βέρνης).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πορεία των ενεργειών της Υπηρεσίας Θήρας, σε ποιο βαθμό υπάρχει επέμβαση στις διαδικασίες από τοπικές αρχές ή πολιτικά πρόσωπα, αν τιμωρούνται οι παραβάτες, καθώς και για τα ακριβή στοιχεία των καταγγελιών με τα συναφή στοιχεία από τις καταδίκες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.034 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 26 Οκτωβρίου 2001.

« Έχω πληροφορηθεί ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης αιγών σε δασικές ή αγροτικές περιοχές έχει οξυνθεί σε βαθμό που προκαλεί ποικίλες και έντονες αντιδράσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της Κύπρου, αλλά ιδιαίτερα λαμβάνω παράπονα από τις περιοχές της χερσονήσου του Ακάμα, του Παχύαμμου, του Πισσουρίου κ.ά.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προς αντιμετώπιση του προβλήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.041 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 3 Δεκεμβρίου 2001.

«Όπως πληροφορούμαι, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια επαναστατική επανάκαμψη της χρήσης των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας σε σταθερή τροχιά (π.χ. τραμ).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ολοκληρωμένες μελέτες για το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας τραμ στη Λευκωσία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.042 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 12 Δεκεμβρίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι επαναπατριζόμενοι απόδημοι δικαιούνται να φέρουν μαζί τους την οικοσκευή τους, χωρίς να τους επιβάλλεται οποιοσδήποτε εισαγωγικός δασμός. Εξ όσων όμως πληροφορούμαι, αν η επαναπατριζόμενη οικογένεια θελήσει να αγοράσει στην Κύπρο οικοσκευές, τότε δεν έχει το πλεονέκτημα της αδασμολόγητης αγοράς και δυστυχώς οι περισσότεροι επαναπατριζόμενοι δεν μπορούν να εισαγάγουν την οικοσκευή τους (είναι ακατάλληλη για την Κύπρο ή είναι πεπαλαιωμένη).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πιο πάνω θέμα, εξηγώντας τους πιθανούς λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται η αδασμολόγητη αγορά στην Κύπρο από τους επαναπατριζόμενους της απαραίτητης οικοσκευής τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.043 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 12 Δεκεμβρίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι γυναίκες σύζυγοι των επαναπατριζόμενων Κυπρίων δε δικαιούνται κοινωνική σύνταξη. Αυτό συμβαίνει ακόμα και στην περίπτωση που οι σύζυγοι έχουν πλήρως ανταποκριθεί στην εισφορά τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και είναι διαπιστωμένο ότι οι γυναίκες αυτές ουδέποτε εργάστηκαν εκτός οικίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους της πιο πάνω περίπτωσης και αν προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα προσοχή και με ενδιαφέρον προς τις επαναπατριζόμενες οικογένειες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.044 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 24 Δεκεμβρίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο υπηρεσίας για τη θέση Πρώτου Λειτουργού Συγκοινωνιών και Έργων (κλίμακα Α14), που ετοιμάστηκε από την Υπηρεσία Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και προωθείται για έγκριση, ουσιαστικά αποκλείει διπλωματούχους τεχνικών κλάδων της μηχανικής επιστήμης από τη διεκδίκηση της θέσης αυτής. Αντίθετα, ορισμένες πρόνοιες του σχεδίου φαίνεται να ευνοούν και να φωτογραφίζουν συγκεκριμένα άτομα που εργάζονται στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.

Έχω την άποψη ότι τυχόν προώθηση και έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου υπηρεσίας θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σοβαρή αναταραχή στον κλάδο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πιο πάνω θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.045 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 28 Δεκεμβρίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο ελεύθερο μέρος της Ομορφίτας οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, γιατί η περιοχή βρίσκεται κυριολεκτικά στην αγκαλιά του Αττίλα, αφού περιτριγυρίζεται από τα τουρκικά φυλάκια.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν υπάρχει ειδικό σχέδιο ενίσχυσης των κατοίκων της περιοχής Ομορφίτας, όπως επανεγκατάσταση, βελτίωση υποδομής (π.χ. πεζοδρόμια, βελτίωση της άνετης πρόσβασης) οικοδόμηση γραφείου της κοινότητας και του συλλόγου Ομορφίτας κ.λπ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.046 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 28 Δεκεμβρίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι με το νέο χρόνο τερματίζεται σε πέντε δήμους της Κύπρου (δήμος Αγίου Δομετίου, δήμος Λεμεσού, δήμος Πόλης Χρυσοχούς, δήμος Λατσιών και δήμος Μέσα Γειτονιάς) το πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (LIFE) για την ανακύκλωση.

Με το πρόγραμμα αυτό έχει εργοδοτηθεί προσωπικό, έχει δημιουργηθεί υποδομή από συσκευές και υλικά και το πιο σημαντικό, άρχισε να οικοδομείται συνείδηση ανακύκλωσης στους κατοίκους αυτών των δήμων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το μέλλον του προγράμματος ανακύκλωσης στους πέντε αυτούς δήμους και ποια είναι τα άμεσα σχέδια (εάν υπάρχουν) για επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης σε άλλους δήμους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.01.047 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 28 Δεκεμβρίου 2001.

«Η κοινότητα της Ορούντας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τα χοιροστάσια και παρά τη βελτίωση της κατάστασης, φαίνεται ότι το πρόγραμμα για μεταφορά των οχληρών εγκαταστάσεων δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια μεταφοράς των οχληρών εγκαταστάσεων των χοιροστασίων από τη Μονή και την Ορούντα, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους και τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχέδιο.»

Απάντηση


Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων