Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Γιώργος Περδίκης

Αρχείο

2001 2006 2011 2016 2021
2002 2007 2012 2017  
2003 2008 2013 2018  
2004 2009 2014 2019  
2005 2010 2015 2020  

Αρχείο 2021

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.173, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι χωμάτινες δεξαμενές υγρών αποβλήτων στο σφαγείο “Cypra” και στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ζωικά απόβλητα και λύματα στην Κάτω Μονή της επαρχίας Λευκωσίας έχουν τη δυνατότητα για αναερόβια επεξεργασία 600 τόνων λυμάτων την ημέρα. Τα υγρά λύματα που παράγει το σφαγείο υπολογίζεται ότι πρέπει να είναι πέραν των 400 τόνων την ημέρα, εάν εφαρμόζεται σωστά η διαδικασία της σφαγής (π.χ. αν πλένονται τα κρέατα).

Ταυτόχρονα, έχω πληροφορηθεί ότι παραλαμβάνει περί τους 800 τόνους την ημέρα χοιρολύματα από τα πέριξ χοιροστάσια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, τα λύματα που παραλαμβάνει καθημερινά το σφαγείο “Cypra” είναι τα ακόλουθα:

ΧοιροστάσιοΤόνοι λυμάτων
“Χρ. Νικοδήμου”150
“Κάστρος”100
“Κούσπαρος”50
“Κ”50
“Αντωνιάδη”50
“Νεοφύτου”50
“Σιούππη”50
“Αγελαδοτρόφοι”50

Η παραλαβή των λυμάτων χρεώνεται στον παραγωγό με 2.25 ευρώ τον τόνο. (σύνολο περίπου 650 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο).

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η αρμόδια αρχή είναι τα ακόλουθα:

Πώς είναι δυνατό να επεξεργάζεται 1400 τόνους την ημέρα μία εγκατάσταση που έχει δυναμικότητα 600 τόνων την ημέρα;

Πού αποθηκεύονται οι υπόλοιποι 800 τόνοι λυμάτων την ημέρα; Μήπως απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε άγνωστη τοποθεσία;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.174, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με την επιδημία του κορωνοϊού καταναλώνονται καθημερινώς τον τελευταίο χρόνο μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων παρασκευασμάτων για λόγους απολύμανσης. Τα περισσότερα από αυτά δε φέρουν επαρκή σήμανση στη συσκευασία τους, ενώ εκεί που υπάρχει παρουσιάζονται σημάνσεις τύπου “kills 99,9% of germs”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το Κρατικό Χημείο έχει επεκτείνει και εντατικοποιήσει τους ελέγχους του για τα αλκοολούχα παρασκευάσματα για απολύμανση -ιδιαίτερα για αυτά που χρησιμοποιούνται σε άμεση επαφή με τα χέρια ή για απολύμανση των χεριών- σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των υλικών και τη σήμανση της συσκευασίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.175, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε Οδηγία με την οποία απαγορεύει τη χρήση των κυνηγετικών σφαιριδίων μολύβδου σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με μόνιμες ή προσωρινές λίμνες. Η Οδηγία καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αναμένω ότι η εφαρμογή της Οδηγίας θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα στις κυπριακές βιομηχανίες φυσιγγίων και στα σκοπευτήρια που γειτνιάζουν με λίμνες (π.χ. Σκοπευτήριο Παραλιμνίου).

Δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μην εφαρμόσει τη νέα Οδηγία, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να είναι έτοιμο το κράτος να υιοθετήσει πλήρως την Οδηγία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.176, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι κατά την εγκατάσταση του σφαγείου CYPRA και του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λύματα/απόβλητα έχουν κατασκευαστεί σαράντα δύο χωμάτινες δεξαμενές με χωρητικότητα πέραν των 3 000 τόνων. Στις λίμνες αυτές αποθηκεύονται λύματα τα οποία εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, όπως π.χ. μεθάνιο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει μελετηθεί το θέμα της εκπομπής των θερμοκηπιακών αερίων από τις σαράντα δύο δεξαμενές λυμάτων του σφαγείου CYPRA και συνολικά το θέμα της εκπομπής αερίων από τη χοιροτροφία, λόγω επεξεργασίας των λυμάτων, το οποίο επηρεάζει την κλιματική κρίση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.177, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι η δεξαμενή του τσιφλικιού του Στροβόλου, ένα μοναδικό έργο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού (αρχές 19ου αιώνα), το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ελαιών του δήμου Στροβόλου, κινδυνεύει να καταστραφεί από την προγραμματιζόμενη κατασκευή της λεωφόρου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας που θα ενώνει τον κόμβο παρά το CINEPLEX με τη λεωφόρο Στροβόλου. Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων προτίθεται να κηρύξει τη δεξαμενή σε αρχαίο μνημείο λόγω της ιστορικής της σημασίας. Έχω πληροφορηθεί επίσης ότι μια ομάδα από κορυφαίους επιστήμονες του τόπου, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες, έχουν απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Μεταφορών και ζητούν την κήρυξη της δεξαμενής σε αρχαίο μνημείο και την ακύρωση του σχεδίου για τη νέα λεωφόρο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πρόκειται άμεσα να ανταποκριθεί στο αίτημα της ομάδας των επιστημόνων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, ώστε να κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο η δεξαμενή και να αλλάξουν τα σχέδια και να ακυρωθεί το έργο της κατασκευής της λεωφόρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.178, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής Σολέας που αφορούν τις διεργασίες που εκτελούνται στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας από την εταιρεία Hellenic C.M. Συγκεκριμένα το περιεχόμενο των καταγγελιών αφορά μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Δρομολόγια που εκτελούνται από βυτιοφόρα προς και από το μεταλλείο, χωρίς να φέρουν οποιαδήποτε σήμανση για το φορτίο.

2. Παράτυπη χρήση από την ιδιωτική εταιρεία Hellenic C.M του πρώην δημόσιου σχολείου της κοινότητας Κατυδάτων.

3. Η εταιρεία λειτουργεί χωρίς κανονισμούς εδώ και τρία χρόνια τόσο όσον αφορά την επεξεργασία χρυσού όσο και όσον αφορά την εισαγωγή εξορυκτικών αποβλήτων από τρίτες χώρες, όπως π.χ λατερίτη.

4. Χρήση μπάζων/εξορυκτικών αποβλήτων σε χώρους εκτός του μεταλλείου, όπως γήπεδα και δρόμους στην περιοχή Λινούς/Φλάσους.

5. Παράτυποι εργαζόμενοι από τρίτη χώρα στο μεταλλείο που αντικατέστησαν Κύπριους εργαζόμενους μετά που δηλώθηκαν ως πλεονάζον.

Επιπλέον, καταγγελίες των κατοίκων αναφέρουν ότι οι κατά τα διαστήματα θάνατοι εργαζομένων του λατομείου δεν έχουν διερευνηθεί ως προς την αιτία του θανάτου τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχουν διερευνηθεί αυτές οι καταγγελίες και, εάν ναι, να παρουσιαστούν στην απάντηση τα αποτελέσματα της διερεύνησης με λεπτομέρειες, γεγονότα και ημερομηνίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.180, ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι την ημέρα των Χριστουγέννων άρχισαν εργασίες για διαχωρισμό έντεκα οικοπέδων σε τεμάχιο γης που εφάπτεται του βόρειου αναχώματος της λίμνης Μαγκλή στη Λακατάμια, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις στους κατοίκους, οι οποίοι ανησυχούν ότι προχωρά διά της μεθόδου της σαλαμοποίησης το αρχικό σχέδιο της αποξήρανσης και οικοπεδοποίησης της λίμνης Μαγκλή, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον ιδιοκτήτη της πριν από δέκα χρόνια. Γνωρίζω ότι για χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες για ανταλλαγή της γης με ανάλογης αξίας κρατικής ιδιοκτησίας τεμάχιο, ώστε ο χώρος να περιέλθει στο δημόσιο και να αναπτυχθεί ως χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και αν προχωρά η υπόθεση της ανταλλαγής γης, ώστε να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δημοσίου το σύνολο της έκτασης της λίμνης Μαγκλή στην περιοχή του δήμου Λακατάμιας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.181, ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε περιοχή που διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Φλάσου της επαρχίας Λευκωσίας και συγκεκριμένα κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου έχουν ξεκινήσει εργασίες για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Φαίνεται πως οι εργασίες για τη δημιουργία του πάρκου έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και μήνες. Διαπιστώθηκε ότι έχει επηρεαστεί σημαντικά το ανάγλυφο της περιοχής και συγχρόνως έχει απομακρυνθεί έκταση φυσικής βλάστησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, αρχικά η περιβαλλοντική αρχή είχε ενστάσεις για αυτό το μεγάλο έργο, που κατά την πρώτη αίτηση αναφερόταν στη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) ότι θα επηρέαζε πέραν των πεντακόσιων υγιών πεύκων, με αποτέλεσμα στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 να εκδώσει αρνητική γνωμάτευση. Αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, υποβλήθηκε νέα αίτηση με μικρότερη κάλυψη του εμβαδού για το έργο (σε 50% αντί σε 70%) και έτσι εκδόθηκε θετική γνωμάτευση, ώστε να επηρεαστούν λιγότερα δέντρα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχει εξετάσει επαρκώς το υπουργείο του τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και το οικολογικό αποτύπωμα του έργου αυτού, ποιους όρους αφορούσε η θετική γνωμάτευση και αν παρακολουθείται το έργο, ώστε να τηρούνται αυτοί οι όροι. Εάν δεν τηρούνται οι όροι της ΜΕΕΠ, να πληροφορήσετε τη Βουλή τι σκοπεύετε να κάνετε ως υπουργείο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.182, ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Πανεπιστήμιο UCLan έχει πραγματοποιήσει σχετική έρευνα με βάση την οποία αποδείχθηκε ότι οι οικιακές βοηθοί στην Κύπρο δουλεύουν κατά μέσο όρο 58 ώρες την εβδομάδα, ήτοι 40% περισσότερο από τις 42 ώρες που προνοεί η σύμβαση εργασίας τους. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα μία στις πέντε δηλώνει ότι εργάζεται πέραν των 20 ωρών την εβδομάδα και το 32% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται πάντα ή δεν πληρώνεται πάντα τον μισθό που καταγράφεται στο συμβόλαιό του.

Η έκθεση του Πανεπιστημίου UCLan και όπως πληροφορούμε έχει κατατεθεί στο Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει υπόψη της τα πορίσματα της έκθεσης αυτής, εάν αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν με τα στοιχεία που κατέχει το υπουργείο ή υπάρχουν άλλα στοιχεία από άλλες σχετικές έρευνες και τι προτίθεται το υπουργείο να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι αδικίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.183, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

Σημείωση: Η ερώτηση του βουλευτή είναι εμπιστευτική.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.184, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και πριν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κλιματική ουδετερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2050 κατέθεσε αίτημα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε η Κύπρος να περιληφθεί στη γεωγραφική επέκταση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΤS) και του Ταμείου Εκμοντερνισμού (TE).

Παρακαλώ τα αρμόδια υπουργεία να πληροφορήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αίτημα που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και την αναθεώρηση των ETS και ΤΕ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.185, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Όπως όλοι ξέρουμε, μέσα στον χώρο του εργοστασίου CYPRA στην Κάτω Μονή έχει τοποθετηθεί παράνομα ένας μεγάλος αριθμός από προκατασκευασμένα δωμάτια για τη διαμονή των εργαζομένων.

Υπολογίζεται ότι εκεί βρίσκονται πέραν των τριάντα προκατασκευασμένων δωματίων, όπου εδώ και αρκετά χρόνια κατοικούν αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Ο οικισμός αυτός είναι αδειοδοτημένος από τις αρμόδιες αρχές;

2. Ποιες είναι οι υγειονομικές διευθετήσεις, δηλαδή υπάρχει σύστημα αποχέτευσης;

3. Υπάρχουν κοινοί χώροι υγιεινής, παραγωγής φαγητού, αποθήκες κ.λπ.;

4. Εξετάσατε το γεγονός ότι σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων λειτουργούν αναερόβιοι χωνευτήρες (anaerobic digesters), καθώς και τους πιθανούς κινδύνους αυτανάφλεξης/έκρηξης/πυρκαγιάς;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.203, ημερομηνίας 22 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι όλα τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος και συνεπώς να μην είναι εφικτό να εκτελούνται οι εργασίες του στον επιθυμητό βαθμό και πάντα σύμφωνα με την εν ισχύι νομοθεσία που αφορά στις αρμοδιότητές του. Επιπλέον, ο φόρτος εργασίας του τμήματος όλο και αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επαρκής επιτήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας από τον κάθε εργοδότη, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιθεωρήσεις υποστατικών για την υγεία και ασφάλεια και συνεπώς την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και την υποβάθμιση των εργασιακών χώρων.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλείται να επιθεωρήσει 105 000 χώρους εργασίας παγκύπρια, που στο σύνολο τους απασχολούν γύρω στους 350 000 εργαζόμενους. Επιπλέον, το τμήμα κλήθηκε από το κράτος να συνδράμει και για την εφαρμογή των διαταγμάτων που εγκρίθηκαν με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις αρμοδιότητες του τμήματος προστίθενται επιπλέον και οι έλεγχοι για ασφάλεια και υγεία σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου.

Το τμήμα αυτό έχει υπό την ευθύνη του σημαντικό αριθμό υποστατικών κατηγορίας SEVESO (υψηλού κινδύνου), καθώς και χιλιάδες μηχανήματα και εξοπλισμό που εμπίπτουν σε κατηγορίες που χαρακτηρίζονται ως “επιθεωρητέα μηχανήματα”. Περαιτέρω, το τμήμα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία παγκύπριου συστήματος μέτρησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, καθώς και τις αρμοδιότητες για την ακτινοπροστασία και την πυρηνική ασφάλεια. Το τελευταίο θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε τις πιθανές συνέπειες για την Κύπρο από τη μελλοντική λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου στα νότια ανατολικά παράλια της Τουρκίας (αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας το 2023).

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβα από την ΠΑΣΥΔΥ, σήμερα απασχολούνται ως δυναμικό μόνο 19 επιθεωρητές στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Τρεις εργαζόμενοι δε είναι αποσπασμένοι σε άλλα τμήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης επιθεωρητών σε όλες τις επαρχίες. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη οργάνωσης και στελέχωσης του συμβουλευτικού οίκου PWC, με τη σύμφωνο γνώμη του αρμόδιου Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας θα έπρεπε να έχουν ως ανθρώπινο δυναμικό 143 εργαζομένους, ενώ υπάρχουν εδώ και καιρό 21 θέσεις κενές, δηλαδή αριθμός που προσεγγίζει με το 1/3 του υφιστάμενου δυναμικού. Σημειώνεται ότι άλλοι εφτά εργαζόμενοι αναμένεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν τα ανωτέρω δεδομένα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, αυτής της εξαιρετικά σημαντικής υπηρεσίας, είναι εις γνώση του και πώς έχει μεριμνήσει, ούτως ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της υποστελέχωσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.207, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με βάση τον περί Δασών Νόμο του 2012 [Ν. 25(Ι)/2012] και συγκεκριμένα το άρθρο 5 αυτού, λειτουργεί Δασικό Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο συμβουλεύει το Υπουργικό Συμβούλιο και/ή τον υπουργό και/ή τον διευθυντή και/ή την Επιτροπή Επέκτασης των Δασών, αναλόγως της περίπτωσης, σε δασικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την κήρυξη κρατικών δασών, των φυσικών αποθεμάτων, των εθνικών δασικών πάρκων, προστατευτικών δασών και δασικών πάρκων, δασικών μνημείων και φυσικών μικρο-αποθεμάτων, κοινοτικών δασών, την κήρυξη μέρους κρατικού δάσους σε δημόσιο δρόμο, την υιοθέτηση και τροποποίηση της Εθνικής Δασικής Πολιτικής και του Εθνικού Δασικού Προγράμματος και οποιαδήποτε άλλα θέματα τα οποία δύναται να παραπεμφθούν στο εν λόγω σώμα από τον υπουργό ή τον διευθυντή ή να εγερθούν από το ίδιο το σώμα αυτεπάγγελτα.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων ουδέποτε έχουμε λάβει ενημέρωση για το περιεχόμενο των αποφάσεων του Δασικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα θέματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις του Δασικού Συμβουλευτικού Σώματος από την καθίδρυσή του μέχρι σήμερα και ποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί σχετικά με τις υπό αναφορά λειτουργίες του, που απορρέουν μέσα από τον περί Δασών Νόμο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.208, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα, προ μερικών μηνών, τροποποιήθηκε ο περί Αλιείας Νόμος όσον αφορά τις κατηγορίες έκδοσης της άδειας αλιείας.

Έχουμε ενημερωθεί από συνταξιούχους Κύπριους πολίτες που εργάζονταν ως προσωπικό σε σκάφος ιδιοκτησίας και λειτουργίας επαγγελματιών ψαράδων ότι έχουν εξαιρεθεί από την πρόσβαση στην επαγγελματική άδεια ψαρέματος λόγω του γεγονότος ότι είναι πέραν των 65 χρόνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον περί Αλιείας Νόμο, στο άρθρο 13 (Ειδική Διάταξη), εδάφιο (3)(α)(i) αναφέρεται: “Είναι εγγεγραμμένοι, κατά τη διάρκεια της ισχύος της άδειάς τους, στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως ασκούντες το επάγγελμα του αλιέα: Νοείται ότι φυσικά πρόσωπα πέραν των 65 ετών δικαιούνται να συνεχίσουν να κατέχουν επαγγελματική άδεια παράκτιας αλιείας μικρών σκαφών πλήρους απασχόλησης, μόνο εάν κατείχαν τέτοια άδεια τουλάχιστον για 10 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους και προσκομίζουν στον Διευθυντή στο τέλος κάθε έτους σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει την καλή κατάσταση της υγείας τους”.

Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα επιθυμούν να συνεχίσουν ως επαγγελματίες αλιείς, νοουμένου ότι πληρούν βέβαια τα υπόλοιπα κριτήρια της ειδικής διάταξης. Ο νόμος όμως το αποκλείει, όπως έχει ψηφιστεί. Έτσι, υποβάλλω τα εξής ερωτήματα με την παράκληση προς τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

Είναι εις γνώσιν του αρμόδιου υπουργείου ότι υπάρχει αυτή η ομάδα εργαζόμενων ψαράδων που έχει εκφράσει το αίτημα, για να δικαιούται να εξασφαλίσει επαγγελματική άδεια αλιείας;

Έχει σκοπό το αρμόδιο υπουργείο να προβεί σε νέο κύκλο επαφών, ώστε να αξιολογήσει τις τυχόν αδυναμίες της εφαρμογής του περί Αλιείας Νόμου και να τις διορθώσει;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.209, ημερομηνίας 8 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ (επισυνάπτεται αντίγραφο), ο Έλληνας επιστήμονας Ιωάννης Κόκκινος κατάφερε να αναπτύξει ένα πλήρες μοντέλο ανθρώπινου όγκου, το οποίο μπορεί να παραμένει αναλλοίωτο για δώδεκα ημέρες και να προσφέρει μια πλήρη εικόνα του όγκου. Το επίτευγμα αυτό παρέχει μεγάλες δυνατότητες για τη δοκιμή της επίδρασης διαφορετικών φαρμάκων στον καρκίνο και υπόσχεται εξατομικευμένες ιατρικές προσεγγίσεις στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ενημερωθεί για αυτή τη νέα ιατρική εξέλιξη και κατά πόσο είναι εφικτό να αξιοποιηθεί και στην Κύπρο η εν λόγω ιατρική ανακάλυψη.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.210, ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω δεχθεί παράπονα από μικρούς επιχειρηματίες και αυτοεργοδοτούμενους των οποίων δε λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα διατάγματα που εκδόθηκαν με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, ότι δεν έχει καταβληθεί το βοήθημα που δικαιούνταν.

Συγκεκριμένα, μερικοί αυτοεργοδοτούμενοι και επιχειρηματίες άθελά τους έχουν υποβάλει αιτήσεις για την καταβολή του βοηθήματος προς το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ελλιπή ή μερικώς λανθασμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην τους καταβληθεί το επίδομα το οποίο δεσμεύτηκε η εκτελεστική εξουσία να καταβάλει.

Σύμφωνα με τα παράπονα αυτών των πολιτών, προφορικά τους απάντησαν από το αρμόδιο υπουργείο ότι για όσες αιτήσεις φέρουν λάθη ή παραλείψεις δε θα τους καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες και, εάν ναι, έχει επεξεργαστεί κάποιον άλλο τρόπο, ώστε να μη μείνουν απλήρωτοι αυτοί οι άνθρωποι, που κάποιοι εξ αυτών έχουν να λάβουν εισόδημα για την οικογένειά τους εδώ και μήνες;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.211, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τερματίζεται το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, που αφορούσε την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση κάποιων να προσφύγουν στο δικαστήριο κατά της κυβερνητικής απόφασης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει προσφυγές από ξένους επενδυτές κατά της απόφασης για τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.212, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων και των προϋποθέσεων που θέτει η νομοθεσία για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, εκκρεμούν αιτήσεις που αφορούν 1 432 πρόσωπα. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων και των προσώπων που εκκρεμούν; Από ποιες χώρες προέρχονται τα πρόσωπα των οποίων εκκρεμούν οι αιτήσεις; Ποιοι ήταν οι πάροχοι αυτών των αιτήσεων; Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση και να ληφθούν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για αυτές τις αιτήσεις; Υπάρχει το ενδεχόμενο με τον τερματισμό του προγράμματος να τερματιστεί και η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αυτών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.213, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει σωρεία καταγγελιών από φθαρτέμπορες της επαρχίας Λάρνακας, που αφορούν την υπολειτουργία των υποδομών του Κέντρου Χονδρικής Διανομής Φρούτων και Λαχανικών, που από το 1995 βρίσκεται στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, αντί ο χώρος να αξιοποιείται εξ ολοκλήρου από τους φθαρτέμπορες, χρησιμοποιείται κατά το 85% για άλλες χρήσεις, όπως αποθήκες, στάθμευση τροχόσπιτων, αποθήκες αυτοκινήτων, βαρκών, οικοδομικών υλικών κ.ο.κ. Επιπλέον, στον χώρο παρατηρείται βρωμιά και ακαθαρσία λόγω της έλλειψης συντήρησης και καθαρισμού του. Αναφορές δείχνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον χώρο είναι η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και ο δήμος Λάρνακας.

Ο χώρος δύναται να φιλοξενεί περίπου πενήντα πάγκους φθαρτεμπόρων σύμφωνα με την καταγγελία, ώστε να έχουν οι Κύπριοι παραγωγοί της περιοχής κάποιο εισόδημα, που αυτό θα ήταν απόλυτα θεμιτό. Άλλωστε, για αυτούς δημιουργήθηκε ο χώρος πριν από είκοσι έξι χρόνια και δικαίως αντιδρούν, κατά την άποψή μου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την υφιστάμενη κατάσταση του Κέντρου Χονδρικής Διανομής Φρούτων και Λαχανικών, ποια είναι η πραγματική του χρήση και σε ποια διορθωτικά μέτρα προγραμματίζει να προβεί, ώστε να επιτευχθεί η ορθή χρήση και καθαριότητά του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.219, ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τον Ιούνιο του 2018 το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων συνεδρίασε για την περίπτωση των επεκτάσεων του σφαγείου CYPRA.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη σύσταση του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο και για τις ενέργειές του, ώστε να αρθεί η παρανομία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.222, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι προκύπτει θέμα με την εκχέρσωση μεγάλων εκτάσεων γης σε περίπτωση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων. Πέραν του γεγονότος ότι, για να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, ξεριζώνεται η φυσική βλάστηση ή καταστρέφονται καλλιέργειες, στη συνέχεια για λόγους ασφάλειας πρέπει η γη αυτή να παραμένει χωρίς βλάστηση (π.χ. λόγοι πυρασφάλειας). Συνήθως, για να γίνει αυτό, οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των φωτοβολταϊκών πάρκων χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες από ζιζανιοκτόνα.

Έχω λάβει πληροφόρηση από ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων ότι έχουν υποβληθεί εισηγήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για εναλλακτική/οικολογική διαχείριση του προβλήματος των αγριόχορτων και της φυσικής εποχιακής βλάστησης μέσα στον περιφραγμένο χώρο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Ήδη κάποιοι παραγωγοί, αντί να χρησιμοποιούν χημικά ζιζανιοκτόνα, κόβουν τα χόρτα με τη χρήση χορτοκοπτικών μηχανών. Υπάρχουν όμως και άλλες μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο εξωτερικό, όπως π.χ. η χρήση οικόσιτων ζώων ή πτηνών που τρέφονται από τα φρέσκα χόρτα, πριν ακόμα προλάβουν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η μέθοδος αυτή της παράλληλης χρήσης της γης για κτηνοτροφία και παραγωγή ενέργειας έχει ενεργητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όμως στην Κύπρο η εφαρμογή της προσκρούει σε διάφορα πολεοδομικά προβλήματα και αγκυλώσεις. Για παράδειγμα, παραγωγοί που προσπάθησαν να διατηρήσουν παράλληλα στον χώρο του φωτοβολταϊκού πάρκου και κάποια οικόσιτα ζώα, όπως κότες και πρόβατα, αντιμετώπισαν απαγορεύσεις, γιατί σε γεωργική γη δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε κτηνοτροφική δραστηριότητα ή ανέγερση κτηνοτροφικού υποστατικού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υπόψη του αυτή τη μέθοδο καταπολέμησης των αγριόχορτων εντός φωτοβολταϊκού πάρκου και αν σκοπεύει να δώσει οδηγίες, ώστε να εξεταστεί αυτή η εναλλακτική πρόταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.223, ημερομηνίας 2 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει ως κοινοποίηση επιστολή, ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2021, από τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Αγρού προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία εκφράζεται το παράπονο για τη μη συμπερίληψη της κοινότητας του Αγρού στο σχέδιο στήριξης κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Αγρός είναι μια μεγάλη ορεινή κοινότητα η οποία βρίσκεται μακριά από αστικά κέντρα. Με έκπληξή μου διαπιστώνω ότι η κοινότητα Αγρού δεν έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο στήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους αποκλεισμού του Αγρού από το σχέδιο στήριξης κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών και αν έχει σκοπό να αναθεωρήσει πιθανά λάθη και παραλείψεις όσον αφορά την ένταξη ενδεχομένως και άλλων ορεινών ή ημιορεινών κοινοτήτων της Κύπρου που έμειναν εκτός σχεδίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.224, ημερομηνίας 2 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης υπέβαλε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταγγελία για τον εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία με την καθοδήγηση του κορυφαίου εμπειρογνώμονα Καθηγητή Ε. Kontorovich (πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern, ΗΠΑ). Η καταγγελία του κ. Μαυρίδη έτυχε θετικής γνωμοδότησης από τη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ουδέποτε υπήρξε επίσημη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως καταγγέλλει δημόσια ο ευρωβουλευτής. Πρόσφατα, η επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2021, που τελειώνει η θητεία της, θα αποφανθεί για την καταγγελία που αφορά τον τουρκικό εποικισμό της Κύπρου και κατά πόσο θα παραπέμψει το θέμα για εκδίκαση στο δικαστήριο.

Προκαλεί όντως εύλογες απορίες το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καταστεί μέρος της υπόθεσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καταστεί μέρος της υπόθεσης που βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μετά από την καταγγελία του ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.229, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της (www.gov.uk), στο σημείο που πρέπει να δηλωθεί διαβατήριο (Passenger Locator Form), μεταξύ άλλων χωρών στις επιλογές συμπλήρωσης δίνει και την επιλογή “Turkish Republic of Northern Cyprus”, κάτι που θεωρώ πως είναι παράνομο και καταδικαστέο από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και από κάθε αναγνωρισμένο κράτος.

Παρακαλώ το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αυτό το μείζον ζήτημα είναι εις γνώση του και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, ώστε να διορθωθεί αυτό το τραγικό λάθος από μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.230, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα έχουν ολοκληρωθεί από την εταιρεία “Hellenic Copper Mines” στο νότιο μεταλλείο του Μαθιάτη οι εργασίες που αφορούσαν την μετακίνηση στρώματος από τα υπολείμματα παλαιότερων εκμεταλλεύσεων. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουν γίνει καθόλου έργα επαναφοράς του τοπίου και τοπιοτέχνηση. Όπως είναι τώρα η περιοχή, χωρίς επιφανειακή βλάστηση και χωρίς τη συμβολή του ριζικού συστήματος δέντρων, κινδυνεύει από διάβρωση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα γίνουν τα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και ποιος είναι ο αρμόδιος για αυτά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.231, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι τον Μάρτιο του 2020 με το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις και πολιτικές πιέσεις για την εφαρμογή δύο μορφών θεραπείας με χρήση φαρμάκου για τους ασθενείς από κορωνοϊό. Τα δύο ενδεδειγμένα φάρμακα ήταν η υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil) και η αζιθρομυκίνη (Zithromax). Εξ όσων γνωρίζω, οι θεραπείες αυτές έχουν δοκιμαστεί χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κατά ανάλογο τρόπο τις τελευταίες μέρες γίνεται πολλή συζήτηση για το φάρμακο που δοκιμάστηκε στο Ισραήλ, για το οποίο δημόσια ανακοινώθηκε ότι θα μετάσχει και η Κύπρος στην εφαρμοσμένη έρευνα για την υιοθέτησή του.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν όντως υπάρχουν φαρμακευτικά εργαλεία για την αναχαίτιση των συμπτωμάτων των πασχόντων από COVID-19 και αν υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση των ανωτέρω φαρμάκων στους ασθενείς, νοουμένου ότι τα φάρμακα αυτά έχουν εξεταστεί στην εφαρμοσμένη ιατρική και δεν προκαλούν οποιεσδήποτε άλλες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.234, ημερομηνίας 22 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει πολλά παράπονα από εθελοντές φιλόζωους σχετικά με την ταλαιπωρία και σύγχυση που υπάρχει για τη διαδικασία στείρωσης των αδέσποτων γάτων. Συγκεκριμένα, υπάρχει σύγχυση όσον αφορά την αρχή που είναι αρμόδια για τις στειρώσεις, δηλαδή το δημαρχείο ή οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Άλλες πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ένα σχέδιο στειρώσεων που εκκρεμεί η ολοκλήρωσή του και το οποίο θα εφαρμοστεί το 2021.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αρμοδιότητα της εφαρμογής προγράμματος στειρώσεων και πότε θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο στειρώσεων, ώστε να μπορέσουν και οι εθελοντές να προχωρήσουν με τις στειρώσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.236, ημερομηνίας 8 Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η πρόσφατη τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην περιοχή της κοινότητας Αστρομερίτη για την αποτροπή, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, της διέλευσης παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την κυπριακή κυβέρνηση περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει θέσει ενώπιον της κυπριακής κοινωνίας το θέμα της μετανάστευσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Τον αριθμό των προσφύγων ανά χώρα προέλευσης και σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία (διά θαλάσσης με βάρκες ή μέσω των κατεχομένων ή ήρθαν νόμιμα και μετά ζήτησαν άσυλο, π.χ. νόμιμοι εργάτες που, όταν έληξε το συμβόλαιό τους, ζήτησαν άσυλο ή φοιτητές σε κολλέγια που ζήτησαν άσυλο κ.ο.κ.).

2. Πόσοι ζήτησαν άσυλο μετά που τους εντόπισε η αστυνομία; Υπάρχουν στοιχεία σε ποια επαρχία εντοπίστηκαν;

3. Τον αριθμό θετικής κατάληξης παραχώρησης ασύλου έναντι συνόλου αιτήσεων.

4. Τον μέσο όρο του χρόνου εξέτασης αίτησης ασύλου.

5. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία γι’ αυτούς που έρχονται από γνωστές εμπόλεμες περιοχές από τους υπόλοιπους;

6. Υπάρχει ψηφιακό σύστημα χειρισμού των αιτήσεων;

7. Υπάρχει ψηφιακό σύστημα για τους ξένους φοιτητές και τους ξένους εργάτες, ώστε να υπάρχει ειδοποίηση, όταν τελειώνει η βίζα τους ή το συμβόλαιό τους, για να επιβεβαιώνεται η αναχώρησή τους από την Κύπρο;

8. Πόσα κονδύλια απορρόφησε η Κύπρος από την EE; Να κατατεθεί λεπτομερής καταγραφή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.237, ημερομηνίας 9 Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 26 Μαρτίου η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέλλα Κυριακίδου έλαβε μέρος στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΠΑΣΥΚΑΦ με θέμα EU4HEALTH. Στην τοποθέτησή της είπε δημόσια ότι η Κύπρος είναι η πέμπτη χειρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα νέα περιστατικά καρκίνου. Μάλιστα, έχω πληροφορηθεί ότι το γραφείο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβασε την ομιλία της στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ δρ Κωνσταντίνος Μακρής, ο οποίος ανέφερε ότι “σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στο 2020 η Κύπρος παρουσίασε την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό νέων περιστατικών καρκίνου μεταξύ των είκοσι επτά ευρωπαϊκών χωρών. Η ανάλυση των στοιχείων του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας δείχνει σχεδόν 5 000 νέα περιστατικά το 2020”.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας σε πρόσφατες δημόσιες αναφορές του αναφέρει ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο είναι μόνο 3 300, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πραγματικά στοιχεία, έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, και πιο συγκεκριμένα να διευκρινιστεί αν ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου στην Κύπρο το 2020 ήταν 3 300 ή 5 000.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.238, ημερομηνίας 12 Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία έχουν προχωρήσει σε μια ενέργεια μεγάλης επικοινωνιακής σημασίας που πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρομαι στην υπόθεση της τηλεοπτικής σειράς “Κάποτε στην Κύπρο”, η οποία έχει στόχο να δυσφημήσει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Πληροφορούμαι ότι η σειρά αυτή πρόκειται να προβληθεί σε 64 χώρες. Είναι προφανές ότι η προβολή αυτής της σειράς θα προκαλέσει δυσφήμιση του κυπριακού αγώνα για ελευθερία και σοβαρά προβλήματα στην κοινή γνώμη ξένων χωρών για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που έχει αναλάβει ή θα αναλάβει, για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την προβολή της τηλεοπτικής σειράς σε πολλές χώρες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.241, ημερομηνίας 21ης Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι φορολογικές αρχές ευρωπαϊκών κρατών προβαίνουν κάθε χρόνο σε ελέγχους για ανάκτηση φορολογικών οφειλών που δεν έχουν καταβληθεί, συχνά λόγω φοροδιαφυγής. Η πρακτική αυτή επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών να ανακτούν σημαντικά ποσά, τα οποία, αν δε γίνονταν οι εν λόγω έλεγχοι, τα δημόσια οικονομικά θα ζημίωναν. Η πολιτική του εκ των υστέρων αποτελεσματικού ελέγχου δρα επίσης αποτρεπτικά, καθότι συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των ελέγχων που έχει διενεργήσει κατά έτος το υπουργείο για την ανάκτηση φορολογικών οφειλών και το ποσό που εισπράχθηκε για κάθε ένα από αυτά τα έτη, κατά τη χρονική περίοδο 2010-2020.»

Απάντηση


 

 

Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013 2018
2004 2009 2014 2019
2005 2010 2015  

 

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων