Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Σταύρος Παπαδούρης

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.016, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Σταύρου Παπαδούρη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι διαδικασίες, για να προχωρήσει η εφαρμογή του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, έχουν παγώσει και ότι ως εκ τούτου παρατηρείται μεγάλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολική ή εν μέρει καταβολή των προς εκταμίευση χρημάτων στους δικαιούχους.

Το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε το 2017. Όμως, από τότε μέχρι και σήμερα, οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, και δυστυχώς ούτε έχει ετοιμαστεί από το αρμόδιο υπουργείο ή από την αρμόδια επιτροπή του ταμείου η απαραίτητη αίτηση την οποία θα συμπληρώνουν οι εν δυνάμει δικαιούχοι αιτούντες καταθέτες. Οι τελευταίοι μάλιστα έχουν καταθέσει σωρεία προτάσεων για την ομαλή αποκατάσταση της αδικίας και άλλες διευκολύνσεις, χωρίς να επηρεαστεί το ταμείο του κράτους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τα εξής ερωτήματα:

1. Τι ποσό χρημάτων (μετρητά), τι αριθμός και τι είδος ακινήτων είναι διαθέσιμα σήμερα στο ταμείο;

2. Υπάρχει συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί τα χρήματα;

3. Σε ποιον ανήκει η ακίνητη περιουσία με την οποία προικοδοτήθηκε το ταμείο;

4. Έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων των εν δυνάμει δικαιούχων;

5. Πότε θα αρχίσει η εκταμίευση και καταβολή χρηματικών ποσών προς τους δικαιούχους;

6. Ποιες άλλες διευκολύνσεις θα δοθούν στους δικαιούχους, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ολόκληρο το ποσό που έχασαν οι δικαιούχοι;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.133, ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Σταύρου Παπαδούρη

« Παρακαλώ όπως ο αρμόδιος υπουργός πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο τα έργα για την κατασκευή του τερματικού εισαγωγής και αεριοποίησης στο Βασιλικό θα ολοκληρωθούν εντός των πλαισίων του χρονοδιαγράμματος με βάση τους όρους της κατακύρωσης της προσφοράς.

Επίσης, να ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων και για τα εξής:

1. Την ημερομηνία παράδοσης του τερματικού και το αναμενόμενο συνολικό κόστος του έργου με τα σημερινά δεδομένα (καθυστερήσεις, αυξήσεις στις τιμές των υλικών κ.λπ.).

2. Το κόστος αεριοποίησης στο τερματικό της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ).

3. Τη μείωση ή αύξηση σε €/KWh που το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει με την καύση φυσικού αερίου αντί μαζούτ και ντίζελ, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές τιμές πώλησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, μαζούτ και ντίζελ.

4. Τον χρόνο απόσβεσης του έργου της ΕΤΥΦΑ, έχοντας υπόψη την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Τους ρύπους σε COx, ΝΟx και SOx που αναμένεται να εκπέμπει η ΑΗΚ με την καύση φυσικού αερίου και το κόστος εξαγοράς τους σε σύγκριση με τους ρύπους υπό τις σημερινές συνθήκες καύσης μαζούτ και ντίζελ με σημερινές τιμές αγοράς ρύπων (περίπου €70/ΜΤ).

6. Αν υπήρξαν και έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για συντομότερη εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού και εξαγοράς ρύπων, που επιβαρύνουν τον οικιακό καταναλωτή και τη βιομηχανία.

7. Ποια βιώσιμα μέτρα προτίθεται το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να λάβει για την ακρίβια του ηλεκτρικού ρεύματος πέραν της προσωρινής μείωσης με τη μείωση ΦΠΑ.

Επισυνάπτουμε σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο για το κόστος των ρύπων και σημείωμά μας, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2021, με σχετική πληροφόρηση επί του ίδιου θέματος.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.156, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Σταύρου Παπαδούρη

«Έχω λάβει τις τελευταίες μέρες πληθώρα παραπόνων από πολίτες σχετικά με τη διενέργεια δωρεάν rapid tests, που αφορούν ειδικότερα τους χώρους δειγματοληψίας που βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, τα παράπονα έχουν να κάνουν με τη μη τήρηση των ωραρίων κάποιων εξ αυτών των κέντρων δειγματοληψίας για τον COVID-19, τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις ή χώρο δειγματοληψίας λόγω κρύου και βροχών και το ότι τα κέντρα αυτά δεν έχουν όλα το ίδιο ωράριο σε παγκύπρια βάση.

Σαν παράδειγμα, θα σας φέρω ένα γεγονός που έγινε στις 9 Ιανουαρίου 2022, όπου σε κέντρο δειγματοληψίας στη Γερμασόγεια οι λειτουργοί της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας αποφάσισαν από μόνοι τους -γεγονός απαράδεκτο κατ’ εμένα- να σταματήσουν τη διενέργεια rapid tests στις 4.30 μ.μ. αντί στις 5.00 μ.μ. που έπρεπε να κλείσουν, με τη δικαιολογία ότι έπρεπε το αργότερο μέχρι τις 5.00 μ.μ. να αποστείλουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν πολίτες που προσήλθαν εμπρόθεσμα και που περίμεναν για ώρα μέσα στο κρύο χωρίς έλεγχο με rapid test.

Φαίνεται πως οι δειγματοληψίες έχουν αυξηθεί -ειδικά με τα πιο πρόσφατα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας- στα κέντρα δειγματοληψίας. Δυστυχώς, προκαλείται σε κάποιες περιπτώσεις συνωστισμός. Γονείς και παιδιά ταλαιπωρούνται για αρκετή ώρα, πόσο μάλλον τώρα που ο καιρός είναι βροχερός και η θερμοκρασία πολύ χαμηλή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου των κέντρων δειγματοληψίας με σκοπό την πιο άνετη προσέλευση των πολιτών σε αυτά;

2. Διενεργούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο οι έλεγχοι από το Υπουργείο Υγείας σε αυτά τα κέντρα, ώστε να αξιολογήσουν τη λειτουργία τους;

3. Έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο βελτίωσης των χώρων όπου διενεργούνται τα rapid tests;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.162, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Σταύρου Παπαδούρη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών για την κατασκευή της 6ης Μονάδας Αεριοστρόβιλων Συνδυασμένου Κύκλου, δυναμικότητας 160MW. Το έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό, προμήθεια, εγκατάσταση, έλεγχο και αρχική λειτουργία, καθώς και μακροχρόνιο συμβόλαιο συντήρησης των αεριοστρόβιλων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή της 6ης Μονάδας Αεριοστρόβιλων Συνδυασμένου Κύκλου της ΑΗΚ στη μονάδα Βασιλικού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.163, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Σταύρου Παπαδούρη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι εργασίες κατασκευής των συστημάτων αποθείωσης και απονίτρωσης στους ατμολέβητες 1, 2 και 3, καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος κατακράτησης στερεών σωματιδίων στον ατμολέβητα 3 της ΑΗΚ στο Βασιλικό ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2021. Τον Αύγουστο θα γίνονταν οι τελικοί έλεγχοι πριν από την παράδοσή τους στην ΑΗΚ. Τα έργα αυτά έγιναν στο πλαίσιο συμμόρφωσης της ΑΗΚ με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών αέριων ρύπων, όπως καθορίζονται από την άδεια λειτουργίας που εκδίδει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν ολοκληρωθεί οι τελικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους θεσμούς και αν πλέον οι τρεις ατμολέβητες λειτουργούν με τα αναβαθμισμένα συστήματα. Επιπλέον, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει για την εξοικονόμηση κονδυλίων που προκύπτει για το έτος 2022 με τη μείωση εκπομπής αέριων ρύπων από τους συγκεκριμένους τρεις ατμολέβητες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.223, ημερομηνίας 22 Μαρτίου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Σταύρου Παπαδούρη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε περιοχή με κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων στο Τραχώνι της επαρχίας Λεμεσού έχει δηλητηριαστεί αριθμός ζώων από ψεκασμένα χόρτα κατά την ώρα ελεύθερης βόσκησης. Σχετική γνωμάτευση υπάρχει και από κτηνίατρο για τον λόγο θανάτου των ζώων αυτών. Πιθανόν αυτό το φαινόμενο να έχει επαναληφθεί και σε άλλες περιπτώσεις, αν και κτηνοτρόφοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν θίξει επανειλημμένως το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Το οποίο προκύπτει από τη χρήση ζιζανιοκτόνων που φέρουν ως επίπτωση τη δηλητηρίαση ζώων και τη ρύπανση του εδάφους και του αέρα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Έχετε δεχθεί άλλες καταγγελίες από αιγοπροβατοτρόφους ή άλλους πολίτες για δηλητηριάσεις ζώων παραγωγής ή οικόσιτων ζώων;

2. Έχετε μέχρι τώρα προβεί στα σχετικά απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της αλόγιστης χρήσης ζιζανιοκτόνων στην ύπαιθρο;

3. Ποια επιπρόσθετα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε από εδώ και πέρα για αποφυγή ανάλογων γεγονότων;»

Απάντηση


     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων