.

 

 

 

 

 

 

      Δραστηριότητες Προέδρου

    

Ανακοινωθέντα

 

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος - Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την ερχόμενη Τετάρτη, που συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη. Όπως γνωρίζετε, η 1η Μαΐου του 1886 αποτελεί την ημερομηνία σταθμό όσον αφορά το εργατικό κίνημα, καθώς έγινε η αφετηρία πολλών αγώνων των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

 

Τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο διεκδίκησαν με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και την κατοχύρωση της οκτάωρης εργασίας. Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν τραγική κατάληξη, καθώς σφραγίστηκαν με αίμα, με πολλά θύματα και την αυστηρή τιμωρία αυτών που θεωρήθηκαν ως υποκινητές τους. Ταυτόχρονα όμως οι θυσίες αυτών των διαδηλωτών άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη μνήμη και στην ιστορία, αποτελώντας την απαρχή των αγώνων των εργαζομένων ανά το παγκόσμιο. Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης και έχει καταστεί το σύμβολο των αγώνων ενάντια στους εκμεταλλευτές του ανθρώπινου μόχθου.

 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οφείλω να υπογραμμίσω ότι το εργατικό κίνημα στην πατρίδα μας, ενστερνιζόμενο τις αξίες και τα ιδεώδη της Πρωτομαγιάς, δεν έμεινε απαθές και αμέτοχο όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να υπενθυμίσω και την περίοδο της αποικιοκρατίας, αγωνίστηκε σκληρά και με πολλές θυσίες, για να εξασφαλίσει τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια που σε μεγάλο βαθμό απολαύει σήμερα ο Κύπριος εργαζόμενος.

 

Δυστυχώς, η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει την πατρίδα μας εν μέσω οικονομικών δεινών, που απειλούν όσο ποτέ άλλοτε τα δίκαια κεκτημένα των εργαζομένων. Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για όλους μας, με την ανάληψη της δέσμευσης ότι θα καταβάλουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τα ιδανικά που η επέτειος αυτή εκφράζει και ότι θα σταθούμε τροχοπέδη σε κάθε απόπειρα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων