.

 

 

 

 

 

 

      Δραστηριότητες Προέδρου

    

Ανακοινωθέντα

 

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Κόκου Φωτίου - Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013 Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κοντού, Λάρνακα - 8.30 π.μ.

 

Η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας, όπως ο Κόκος Φωτίου, δεν είναι μια τυπική εκπλήρωση χρέους. Ούτε μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που διερχόμενος από λάκκους λεόντων και συμπληγάδες πέτρες συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

 

Μνημόσυνα σαν το σημερινό πρέπει να στοχεύουν κυρίως στην άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. Σε μια πατρίδα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της συνεχιζόμενης τουρκικής επιδρομής και κατοχής αυτό είναι ένα πρωταρχικό καθήκον.

 

Τιμούμε σήμερα ένα πρωτοπόρο ηρωομάρτυρα της αντίστασης του λαού μας εναντίον της αντικυπριακής συνωμοσίας που οδήγησε στη μεγαλύτερη προδοσία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και δημιούργησε την ανείπωτη τραγωδία που για 39 τώρα χρόνια ζει ο λαός μας.

Γεννημένος στη Λάρνακα, στις 29 Οκτωβρίου του 1948, ο Κόκος Φωτίου ήταν το τρίτο παιδί του Φώτη και της Στέλλας. Ανατράφηκε σε μια οικογένεια που υπηρέτησε με αγωνιστικό ενθουσιασμό τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας του 1955-59. Αργότερα παντρεύεται και αποκτά ένα γιο.

 

Στα δύσκολα χρόνια της συνωμοσίας κατά του νόμιμου κράτους και του Προέδρου Μακαρίου αναδεικνύεται σε σταθερό και ασυμβίβαστο αγωνιστή της Δημοκρατίας. Αντιστέκεται στη δόλια προσπάθεια διάλυσης του κυπριακού κράτους και ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης από την εθνοκτόνο οργάνωση της ΕΟΚΑ Β, μέσα από τις τάξεις του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, δίπλα στο Βάσο Λυσσαρίδη.

 

Σε μια περίοδο κορύφωσης των υπονομευτικών δραστηριοτήτων της παρανομίας, δολοφονείται άνανδρα από αδίστακτους εγκληματίες της ΕΟΚΑ Β, ενώ κατευθύνεται προς το σπίτι του. Εκεί τον βρήκαν σφαίρες «αδελφικές».

 

Το να πέφτεις αγωνιζόμενος εναντίον εξωτερικού εχθρού που ήλθε να υποδουλώσει την πατρίδα σου είναι καθήκον αυτονόητο για τον κάθε Έλληνα. Το να θυσιάζεσαι όμως για να μην καταλυθεί η δημοκρατία, για να μην περάσει ο φασισμός και ο σκοταδισμός, δείχνει έναν πολίτη διπλά ευσυνείδητο, δείχνει υψηλό ήθος και ιδανικά.

 

Η θυσία του Κόκου Φωτίου, που αποτελούσε ίσως μια ύστατη προειδοποίηση για το αδίστακτο των συνωμοτών που έσπρωχναν την Κύπρο στον εθνικό όλεθρο, δεν στάθηκε αρκετή για να ανακόψει την εξέλιξη και την κορύφωση της προδοσίας. Το εγκληματικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 επέφερε το τελικό πλήγμα που άνοιξε την πόρτα στην τουρκική εισβολή.

 

Τριάντα εννιά χρόνια μετά το απαίσιο φονικό και τη μεγάλη θυσία του Κόκου Φωτίου, και φέτος όπως και πέρσι, όπως κάθε χρόνο, τον θυμόμαστε και τον τιμούμε. Με φορτισμένες μνήμες, με οράματα τραυματισμένα. Μέσα στους επάλληλους και φαύλους κύκλους της ανατροπής αξιών, της διχοτόμησης και του άγους της κατοχής, της σύλησης των ιερών και των οσίων μας, των προσφύγων που πεθαίνουν με το νόστο του γυρισμού, των αγνοουμένων που η τύχη τους προς δόξα της διεθνούς υποκρισίας παραμένει ανεξακρίβωτη, των εγκλωβισμένων που ως ελεύθεροι πολιορκημένοι πολιορκούν τις ενοχές και τις ευθύνες μας.

 

Αναζητώντας συνειρμούς της αντίστασης και της ηρωικής θυσίας του Φωτίου με το σημερινό μας καθήκον. Που επιτάσσει να ξεφύγουμε οριστικά από τα δεινά της εθνικής τραγωδίας του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού. Να ολοκληρώσουμε λυτρωτικά τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, φτάνει στην ηρωική θυσία της αντίστασης, εκτείνεται στην τραγωδία της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί με πράξη μόνο μία, πράξη απόσεισης της κατοχής, πράξη ελευθερίας.

 

Δίνουμε λοιπόν σήμερα αναφορά και μήνυμα σε τούτο τον ετήσιο απολογισμό. Πως ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε με τη στρέβλωση του νοήματος της υπέροχης θυσίας των αγωνιστών της αντίστασης. Πως θα διαφυλάξουμε την ιστορία την αληθινή και θα αντιμετωπίσουμε τις απόπειρες της τυμβωρυχίας, της καπηλείας και της πλαστογράφησης. Και να δώσουμε διαβεβαίωση πως με τη γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους θα κοιτάξουμε μπροστά, για να διαγράψουμε πορείες λυτρωτικές για το μέλλον. Γιατί δεν μας επιτρέπεται τα όνειρα να λεηλατηθούν και οι προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού να αναιρεθούν. Γιατί το χρέος μας απέναντι στις θυσίες των μαρτύρων της αντίστασης είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

 

Το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες μας είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες τους. Τότε μόνο η ψυχή τους θα είναι αναπαυμένη, αν παραλάβουμε την αγωνιστική σκυτάλη και τη μεταφέρουμε μέχρι το τέρμα και τη δικαίωση.

 

Ελληνίδες και Έλληνες,

 

Το φετινό μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα της αντίστασης Κόκου Φωτίου συμπίπτει χρονικά με δραματικές ώρες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμιά πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών, η Κύπρος υποχρεώθηκε να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αφού προηγήθηκε η αλόγιστη και ασυλλόγιστη επένδυση των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου σε ελληνικά ομόλογα.

 

Αναμέναμε από τους εταίρους μας κατανόηση και αλληλέγγυα συμπεριφορά, πολύ περισσότερο επειδή το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είχε ως βασική αιτία μια απόφαση Ευρωπαϊκού Θεσμικού Οργάνου. Αντί τούτου βρεθήκαμε ενώπιον ενός ωμού και κλιμακούμενου εκβιασμού.

 

Η Κύπρος κλήθηκε να διαλύσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να υπαχθεί σε δεσμά νεοαποικιακής μορφής από εκείνους, που ως μη όφειλαν, αντί ως εταίροι συμπεριφέρονται ως εκβιαστές.

 

Είναι προφανές ότι στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της σημερινής κρίσης υπήρξε μεθόδευση για τη διατύπωση του σημερινού ωμού εκβιασμού.

 

Όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2008 κατόπιν των απαραίτητων ελέγχων, εκρίθη ότι ούτε φορολογικός παράδεισος ήταν, ούτε χώρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αιφνίδια, αλλά όχι ανεξήγητα, τους τελευταίους μήνες, η Κύπρος έγινε στόχος κακόβουλων και συκοφαντικών επιθέσεων που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το φορολογικό καθεστώς με «ορατούς δια γυμνού οφθαλμού» στόχους. Την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, τη διάλυση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία και την περιαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς κράτους ήσσονος ή και ανύπαρκτης κρατικής κυριαρχίας.

 

Η συμφωνία της 25ης Μαρτίου είναι εξοντωτική αφού επέβαλε την ουσιαστική εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, η κυπριακή οικονομία θα οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία.

 

Η συμπεριφορά της Τρόικας και των ισχυρών ταγών της Ε.Ε. υπήρξε προμελετημένη, αδίστακτη και καταστροφική. Δεν μπορούμε παρά να συνδέσουμε αυτή τη συμπεριφορά με τη μελλοντική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και τη λύση του Κυπριακού. Αυτές οι πικρές διαπιστώσεις δεν είναι επινοήσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα, αλλά το αβίαστο συμπέρασμα από όλες τις μεθοδεύσεις των τελευταίων μηνών.

 

Η θέση μας υπήρξε και παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι. Επιμένοντας σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Αγωνιζόμενοι με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, για να αλλάξουν οι σημερινές άδικες και κοινωνικά ανάλγητες συμπεριφορές των κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων της Ε.Ε.

 

Θα πρέπει ωστόσο να διακηρύξουμε ότι μεταξύ αποδοχής της ταπεινωτικής και εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και τη χώρα μας και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου με όλες τις συνέπειες, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση. Το μεγάλο μας χρέος είναι αντί της ευτελούς και αναξιοπρεπούς επαιτείας να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

 

Ο επιχειρούμενος στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε την οριστική λύση των σημερινών προβλημάτων εκτός Μηχανισμού και εκτός Τρόικας. Προτεραιότητα τώρα είναι η προετοιμασία για ταχύτατη απαλλαγή από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του απεγκλωβισμού μας από τα δεσμά του ευτελισμού, της αναξιοπρέπειας, της οικονομικής δουλείας και της κοινωνικής δυστυχίας.

 

Για τη σημερινή τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Απαιτούμε άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης. Απαιτούμε επίσης τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ονομάτων εκείνων των προσώπων, που φυγάδευσαν χρηματικά ποσά κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες, σε τράπεζες του εξωτερικού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Καλούμε το λαό μας να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση και το αγωνιστικό του πνεύμα, τις αστείρευτες δυνάμεις και δυνατότητες του και την πίστη του στο παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

 

Με την ευκαιρία του σημερινού μνημοσύνου ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας. Συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα και τη διεκδίκηση των δικαίων μας. Μπορεί να είμαστε μικρός λαός αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός. Η ιστορία μας, μια ιστορία αγώνων και θυσιών, μας απαγορεύει τον εξανδραποδισμό και μας υπαγορεύει την αξιοπρέπεια κι την περηφάνια. Τώρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Καλούμαστε να αναμετρηθούμε μαζί της και να αναλάβουμε τις ευθύνες για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

 

Όλοι μαζί ας αγωνιστούμε για τη σωτηρία της Κύπρου.

 

Αυτό το μήνυμα μας αποστέλλει ο μεγάλος ήρωας που τιμούμε σήμερα. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

 

 

 

 

 

 

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων