Διεθνείς δραστηριότητες

    

Διμερείς σχέσεις

Ανταλλαγές επισκέψεων

Ο θεσμός των ανταλλαγών επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο για τη συνεχή ανανέωση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με άλλα κοινοβούλια, συμβάλλοντας στη διασφάλιση συνεχούς επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων επί θεμάτων διμερούς και ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος.

Οι καθαρά διμερούς χαρακτήρα ανταλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2004, κατόπιν της εκατέρωθεν αποδοχής σχετικών προσκλήσεων, αποτελούν συνέχεια επισκέψεων, που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, στη βάση της αμοιβαιότητας.

Στο επίπεδο των Προέδρων Κοινοβουλίων, πραγματοποιήθηκαν επίσημες επισκέψεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ελλάδα (2) και, επιφαλής διακομματικής αντιπροσωπίας, στην Αρμενία, Κούβα και Ουγγαρία. Την Κύπρο επισκέφθηκαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Αιγύπτου, Γερμανίας (Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου), Ελλάδας, Σλοβακίας και Τσεχίας (Γερουσία), καθώς και οι Αντιπρόεδροι των Κοινοβουλίων της Κίνας και της Κούβας.

Στο επίπεδο των Προέδρων και αντιπροσωπιών των αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκαν, από κυπριακής πλευράς, επισκέψεις στην Εσθονία, Τσεχία και Φινλανδία.

Στο επίπεδο του Προέδρου και αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε, από κυπριακής πλευράς, επίσκεψη στη Τσεχία, ενώ ο Πρόεδρος και αντιπροσωπία της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής της Φινλανδίας επισκέφθηκαν την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των Ομάδων Φιλίας, την Κύπρο επισκέφθηκαν οι Πρόεδροι και αντιπροσωπίες των Ομάδων Φιλίας των Κοινοβουλίων της Γαλλίας (Γερουσία) και της Συρίας.

Εξάλλου, αριθμός θεματικών και άλλων επισκέψεων πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, εξ ιδίας πρωτοβουλίας και σε διάφορα επίπεδα, από αντιπροσωπίες των Κοινοβουλίων της Βρετανίας (3), Γαλλίας (2), Γερμανίας (2), Κίνας και Τσεχίας (2).

Λεπτομερέστερες αναφορές μπορούν να αναζητηθούν στον Χρονολογικό Πίνακα των διεθνών δραστηριοτήτων της Βουλής.

Oμάδες Φιλίας με άλλα κοινοβούλια

Σήμερα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων λειτουργούν Ομάδες Φιλίας με τριάντα έξι κοινοβούλια, γεγονός που κατατάσσει την Κυπριακή Βουλή πολύ ψηλά στον κατάλογο των κοινοβουλίων που προωθούν αυτό το θεσμό.

Αντίστοιχες Ομάδες Φιλίας με την Κύπρο λειτουργούν στα Κοινοβούλια της Αλβανίας, Αρμενίας, Αυστραλίας, Βελγίου, Βολιβίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Γιουγκοσλαβίας, Ελβετίας, Εσθονίας, Ιαπωνίας, Ιράν, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Καναδά, Κούβας, Κουβέιτ, Μαρόκου, Λετονίας, Λευκορωσίας, Λιβάνου, Λιβύης, Λιθουανίας, Μολδαβίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Σλοβενίας, Σρι Λάνκα, Συρίας, Τσεχίας και Φινλανδίας.

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων